Çin’in işgalindeki Uygur bölgesindeki Müslüman Türk azınlıklara yönelik baskı,zulüm ve ağır insan hakları ihlallerini belgeleyen tanınmış bir insan hakları aktiviisti olan Gene Bunin’in Kazakistan’a giriişinin yasaklandığı açıklandı.
Hem ABD hem de Rus vatandaşı olan Gene Bunin, Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde göz altına alınarak hapse atılan ve daha sonra kendilerinden hiç bir haber alınamayan ve kayıp durumda olan yaklaşık 25.000 kişinin açık kimliklerini tesbit eden bir veri tabanının kurucusu olarak tanınıyor.
ABD. ve batılı diğer ülke uzmanları Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman Türk azınlıklara mensup milyonlarca insanın hapsedildiğini veya Çin’in eğitim Kampı olarak tanımladığı Toplama kamplarında tutulduğunu tahmin ettiklerini belirtiyorlar. Çin yönetiminin tutukladığı bu Azınlık Türk Müslümanlara karşı bir etnik soykırım yürüttüğünü ifade ediyorlar.
Orta Asya’da yer alan Kazakistan’in , Pekin’in Uygur bölgesindeki bu etnik baskı ve soykırım uygulamalarına göz yuman ve ayak uydurmuş gibi görünen birkaç eski Sovyet devletinden biridir. Kazaklar Uygur bölgesinde Uygurlardan sonra ikinci büyük Türk grubu olduğu ve Kazakistan’da yaayan Kazaklar ile çok sıkı aile ve akrabalık bağları bulunduğu biliniyor.
Rus asıllı ABD. ve aynı zamanda Rusya vatandaşı olan olan Uygur İnsan Hakları aktivisti Bunin, Agence France-Presse’ye Kazakistan’a girmesinin yasaklandığını doğrulayan bir belgenin bir kopyasını gönderdiğini söyledi.Bunin geçtiğimiz pazar günü Kırgızistan’dan Alma-Ata’ya geldiğinde Polis kontrölünde kendisinin Kazakistan vizesinin iptal edilerek 5 yıl süre ile Kazakistan’a girişinin yasaklandığı bildirilmiş ve geri yollanmıştı.
Bunin, yetkililerin, 2020’de ayrılmadan önce yaklaşık iki yıl yaşadığı bir ülkeden sınır dışı edilmesi için bir neden sağlamadığını söyledi.
36 yaşındaki Bunin şunları yazdı : “Otoriter cehenneme giden yolda tebrikler Kazakistan.”
Geçen yıl Özbekistan’a girmesi de yasaklanan Bunin, geçmişte AFP de dahil olmak üzere çeşitli yabancı medya kuruluşlarıyla çalıştı.
Bunin, sınır dışı edilmesinin Sincan’daki çalışmalarıyla bağlantılı olduğundan “%99,9 emin” olduğunu söyledi ve Kazak yetkililerin yerel kampanyacıları gözaltına alarak ve onlara zorluk çıkararak “sürekli olarak Sincan aktivizmini ‘temizlediğini’” sözlerine ekledi.
Sınır dışı etme emrinden sorumlu sınır servisini denetleyen Kazakistan güvenlik komitesi, yorum taleplerine yanıt vermedi.
Bir dışişleri bakanlığı sözcüsü AFP’ye dava hakkında bilgisi olmadığını söyledi.
Orta Asya’nın en zengin ekonomisi olan Kazakistan, kendisini Çin’in trilyon dolarlık kemer ve yol girişiminde “toka” olarak görüyor ve petrol ve gaz ihracatı için bir pazar olarak Çin’e güveniyor .
Çin, Washington’un soykırım suçlamalarını reddetti ve Sincan’daki kamp benzeri tesislerinden mesleki eğitim merkezleri olarak söz etti.