Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Japon bilim insanı Prof.Dr.Jun TAKADA’nın Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği Nükleer denemeler ile bu denemelerin sonuçlarının ele alındığı “Çin’in Doğu Türkistan’daki Nükleer Denemeleri ” adlı eseri Türkçe olarak yayınlandı.
Prof.Dr.Takada’nın daha önece Japonca olarak yayınlanan bu eseri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim üyesi Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Akademisyen Dr.Hacı Kutluk Kadiri tarafından Türkçeye çevrildi. Kitapta Çin işgal yönetiminin Etim/1964- Eğustos/1996 yılları arasında Türklerin bu tarihi Türk yurdunun Teklemakan çölünün Lop-Nor bölgesinde gerçekleştirdiği 46 yer altı ve üstü Nükleer denemeleri ile ile ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.
Paradıgma Akademi yayınları tarafından yayınlanan bu kitap bölüm ve sayfadan oluşmakta olup, Çin işgal yönetiminin tarihi ipek yolunun bu merkezi düğüm noktasında gerçekleştirdiği nükleer patlamaların sebep olduğu insani felaketler hakkında da bilgiler yer alıyor.
Kitap, şu özet bilgilerin yer aldığı önsüz cümleler ile başlıyor :
” Çin, Doğu Türkistan’in Lop Noor bölgesinde inşa ettiği nükleer test alanında 1964-1996 yılları arasında 46 nükleer test gerçekleştirmiştir. Toplam 20 megaton gücünde olan bu nükleer denemeler sonucu meydana gelen patlamalar sonucu büyük çevre felaketleri ele ağır hasarlara neden olmuştur. Çünkü yüzey malzemeler ile karıştırılan fizyon sonuçları büyük toz bulutlarına sebep olmuş ve bu tozlar daha sonra rüzgar yönünde yer alan bölgelerde büyük felaketlerin meydana gelmesine sebep olmuştur.
Denemelerin başladığı tarihlerde Doğu Türkistan’ın toplam nüfusu 6,5-8,3 milyon arasında tahmin edilmekte idi. Bu da Km2’ye göre yapılan hesaplama sonuçlarına göre A bölgesinde yaklaşık 190 bin kişinin bu denemeler sonucu hayatlarını kaybetmiş olabileceği bilgisi yer alıyor. Ayrıca, B ve C bölgelerinde yaşayanların ise lösemi(kan kanseri) başta olmak üzere çeşitli kanser türü hastalıklar ile fetüslere sebep olduğu bu etkileşimlerden bölge sakini en az 1,290 milyon kişinin zarar görmüş olabileceği hesaplanmıştır.
Çin’in Doğu Türkistan’ın Lob-Hor bölgesinde kurduğu Nükleer araştırma ve denemeler 1996 ‘da sona erdirilmiş olsa da bu denemelerin bölge ve çevresinde yaşayan insanlar üzerindeki etkisinin günümüze kadar devam ettiği bilgisi örneklerle yer almıştır.
Japon bilim adamı Prof.Dr.Jun Takada’nın bu önemli esirini Türkçeye çevirerek yayınlayan Dr.Öğretim görevlisi Sayın Hacı Kutluk Kadiri’yi bu değerli çalışmasından dolayı tebrik ediyor ve kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
BENZER HABERLER