UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
5 Aralık’ta Japon Parlamentosu’ndaki bu ortak bir toplantıya Uygur, Tibet ve Moğol temsilcilerin yanı sıra Japon parlamento üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık yüz kişi katıldı. Toplantıda Japonya Birleşik Parlamentosu üyelerinden oluşan bir grup oluşturuldu.
Japon Uygur Derneği Genel Sekreteri Sayın Ahmetjan Letip, “Bu toplantının ana içeriği, şimdiye kadar Japon parlamentosunda Uygurları destekleyen milletvekillerinin ayrı bir grup olarak hareket etmeleriydi. Tibetlilere yardım eden ayrı bir milletvekili grubu vardı. Moğol işleriyle ilgilenen ayrı bir parlamenterler grubu da vardı. Şimdi bu grupların ortak bir milletvekilleri grubu oluşturmak üzere birleştirildiği açıklandı. Toplantıda Japonya’nın mevcut hükümetinde görev yapan Sanayi Bakanı da konuştu.
Japon parlamentosunda yeni kurulan ortak grubun yapısı ve hedefleriyle ilgili olarak Ahmet Letip, “Bu kez kurulan milletvekillerinden oluşan ortak dostluk grubu, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini önlemek ve durdurmak için daha fazla araştırma yapacak ve pratik önlemler alacak. , asıl hedeflerinin Tibet ve İç Moğolistan olduğunu açıkladı. Ayrı ayrı hareket eden 3 dost grubun birleştirilerek daha ölçekli ve sistematik bir koalisyon oluşturulması ve bu soruna esnek bir şekilde müdahale edilmesi önerildi.
Sayın Ahmetjan Letip, Japon Parlamentosu’nda oluşturulan Ortak Parlamento Üyeleri Grubu’nun Uygur davası için faydalı bir koalisyon olduğunu söyledi. Yeni kurulan bu meclis dostluk grubunun odaklanmamız gereken iki önemli yönü var. Birincisi, grup üyelerinin farklı partilerden milletvekillerinden oluşması. Yani çok partili bir teşkilat olarak kurulmuştur. İkinci olarak, Uygur Dostluk Grubu başkanı Bay Furia, ortak grubun başına seçildi. Orjinal Uygur dostluk grubunun ofisinin başkanı, ofisin müdürü olarak seçildi. Bu anlamda bu birliğin Uygurlar için faydalı bir grup olduğuna inanıyoruz.
Japonya Uygur Derneği Başkanı Dr. Abdurkerim Abdurrahman ve Uygur Derneği Başkanı Sang Isa, Japonya’ya yaptıkları bu kısa ziyarette basın toplantısı düzenlediler. Uygurların içinde bulunduğu ağır durum karşısında Uygurların Japonya’dan bekledikleri talepleri de meclise bildirdi ve taleplerine olumlu yanıt aldığını ifade etti.
1 Şubat 2021’de Japon Parlamentosu Temsilciler Meclisi’nden geçen Uygur meselesine ilişkin ilk karar bu yıl 5 Aralık’ta Japon Senatosu’ndan da geçti. Çin Dışişleri Bakanlığı derhal bir bildiri yayınlayarak bunu “Çin’in iç işlerine acımasız müdahale” olarak nitelendirdi.