Raporda 2020’de en az 1421, 2021’in ilk 11 ayındaysa yaklaşık 1114 kişinin pandemi nedeniyle uygulanan uluslararası uçuş yasakları ve tecrit önlemlerine rağmen kara para aklama ve yolsuzluk suçlarıyla Çin’e getirildiği savunuldu. Bu rakamların, sadece ekonomik suç işleyenler ya da Çin Komünist Partisi üyesi olarak yetkili konumda iken, görevlerini kötü kullandığı iddia edilen kişileri kapsadığı belirtildi.
Şüphelilerin Çin’deki aile mensuplarının tehdit edilmesinin yaygın bir yöntem olduğunun savunulduğu raporda, hükümetin yurtdışında yaşayanları geri dönmeye zorlamak için ajanlar görevlendirdiği de öne sürüldü.
Raporun ortak yazarı olan Çinli Chen Yen-ting, “Buradaki insan hakkı ihlalleri ve diğer ülkelerin hukuk kurallarının çiğnenmesi sistematik nitelikte” ifadelerini kullandı.
Çinli yetkililer geçmişte de farklı yöntemlerle adam kaçırmakla suçlanmıştı.
Çin doğumlu İsveçli yazar Gui Minhai 2015’te Tayland’da ortadan kaybolmuş, daha sonra 2016’da Çin’de gözaltında tutulduğu ortaya çıkmıştı. Mahkeme, yazarı “diğer ülkelerle yasadışı şekilde istihbarat paylaşmak” suçundan 10 yıl hapse mahkum etmişti.
Çinli milyarder Xia Jianhua da 2017’de Hong Kong’da kaldığı otelden kaçırıldığı iddia edilmişti. Hakkında hâlâ resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen Jianhua’nın “yolsuzluk ve borsada manipülasyon soruşturması” kapsamında Çin anakarasında gözaltında olduğu düşünülüyor.
Reuters Haber Ajansı de Çinli yetkililerin, ÇKP rejiminin muhalifi olan ve aranan kişilerin ülkesinde yaşayan aileleri tehdit ettiği ve yurtdışına ajan gönderdikleri yolunda bir haber analiz yayınladı.
Kaynaklar : Independent Türkçe(Derleyen: Yasin Sofuoğlu) , France 24, Asia Nikkei ve diğerleri