Son Dakika
Anladığımız kadarıyla bu yıl 8 Temmuz’da Hollanda’nın Danhach kentinde “Dünya Vatandaşları Mahkemesi” açıldı ve Komünist Parti genel sekreteri Xi Jinping’in Uygurlara karşı işlediği insanlık suçları ve soykırımla ilgili ifade verildi. Çin Partisi ve onun liderliğindeki Çin Komünist rejimi.
11 Temmuz’daki duruşmada ilk ifade veren, tanıklardan Fransa’da yaşayan kamp tanığı Gülbahar Hativaji oldu.
Fransa’dan doğumunu göndermek için ülkesine gittiği sırada kaçırılıp toplama kampına kapatıldığında yaşadıklarını ve tanık olduğu olayları anlattı.
Bu mahkemede ifade verdikten sonra röportaj yaptığımız Bayan Gülbahar Khativaji, bu mahkemede ifade verme daveti aldığında çok heyecanlandığını söyledi.
Bu duruşmada araştırmacı Sayın Adrian Zenz de Uygur soykırımına ilişkin ifade verdi.
Sayın Adrian Zens, çevrimiçi ifadesinde, 2017’deki toplu kaçırma olayının başlamasının ardından Uygur nüfusunun keskin bir şekilde azaldığını; Uygurlar zorla çalıştırılmak üzere Çin eyaletlerine gönderildi; Uygur çocuklarının yatılı okullara sürülerek kültürlerinden mahrum bırakıldıkları; Uygur kadınlarının zorla kısırlaştırılması; Uygurların özgün yaşam tarzının, dini inançlarının, dilinin ve kültürünün zorla Çinlileştirilmesi; Uygurlar arasında Çinli göçmenlerin artması gibi konuları da gündeme getirdi.
Toplantıda ifade veren Sayın Abdur Wali Ayoub, Adrian Zenz’in güçlü ifadesinin davada Uygurlara yönelik soykırıma ışık tutacak önemli gerçeklerden biri olduğunu söyledi.
Sayın Adrian Zenz’in de Uygur soykırımı ile ilgili ifadesine ilişkin sorulara oldukça kapsamlı cevaplar vererek mahkeme salonundaki halkı ikna ettiğini söyledi.
Lahey’deki Dünya Hukuk Mahkemesi’nin açılmasından önce, duruşmada ifade vermek üzere davet edilen bazı tanıkların Çin hükümeti tarafından çeşitli şekillerde tehdit ve tehdit edildiğini anlıyoruz.
Tehdit edilenlerden biri de, 11 Temmuz’daki ifade toplantısında ailelerinden kaçırılan 19 akrabanın durumu hakkında ifade veren Hollanda’daki Uygur aktivisti Sayın Abdurrehim Gheni’dir.
Hollanda’da Çin’e karşı toplu ve bireysel protestolara aktif olarak katıldığı yıllarda, akrabalarını evlerine rehin alan Çinli polis memurları tarafından sürekli tehdit edildiğini söyledi. Bu duruşmada bunları tek tek delil olarak ifade etti.
Abdurrehim Ghani, “Dünya Hukuk Mahkemesi”nin açılışına iki gün kala, sosyal medya forumu “Telegram”dan kardeşi adına bir uyarı mesajı daha aldığını söyledi.
Kendisine gönderilen videoda, yatakta kritik durumda yatan babasının ve yaralardan gözleri mavi olan ağabeyinin üzgün durumunun gösterildiğini söyledi. Bu sahneler onu derinden yaralasa da mahkemede ifade vermekten caydırmadı.
11 Temmuz’daki ifade toplantısında tercümanlık görevini üstlenen Uygur İnsan Hakları Vakfı araştırmacılarından Zubeira Şemsin Hanım da görüşmemizi kabul ederek yargılamanın başarılı olduğunu söyledi.
Xi Jinping ve onun liderliğindeki Çin Komünist rejiminin “Dünya Hukuk Mahkemesi” tarafından Hollanda’nın Lahey kentinde görülen davası 12 Temmuz Cuma günü sona erecek. O gün, önceki günlerin tanıklıkları sonuçlanacak.
BENZER HABERLER