logo

trugen jacn
20 Kasım 2021

HAYATINI TÜRKİSTAN TARİHİNE ADAMIŞ BİR UYGUR TÜRKÜ ALİM DR.ABDULAHAT HOCAYEV

 

Tüm ilmi hayatını Uygur ve Orta Asya tarihine adamış bir âlim

 

asırlık siyasi, etnik, sosyo-ekonomik ve kültürel tarihini mükemmel bir şekilde aydınlatmak çok zor ve uzun vadeli, çok çalışmayı gerektirir. Bu alana tüm bedeniyle girip ömür boyu devam edenler de dahil olmak üzere kendini bu alana adayan tarihçilerin sayısı oldukça sınırlıdır. Ayrıca Uygurların tarihi sadece Uygur halkının tarihi değil, aynı zamanda tüm Türk halklarının tarihinin, Orta Avrasya tarihi de dahil olmak üzere Orta Asya tarihinin bir parçasıdır. Uygur tarihi bu bağlantılar olmadan asla tam olarak aydınlatılamaz. Bugün 80. yaş gününü kutlayan Tarih Bilimleri Doktoru Profesör Ablakhat Khojaev, 20 yılı aşkın bilimsel ve çok yönlü tarihini Uygur ve Orta Asya tarihine adamış ve 20’den fazla bilimsel kitap ve kitap yayınlamış bir Uygur tarihçisidir. çok sayıda makale. Emekli olmasına rağmen Özbek İlimler Akademisi’nde Orta Asya tarihi meseleleri üzerine öğretim ve araştırma çalışmalarını sürdüren Ablakhat Khojaev, 1941 yılında Yıldız’da doğdu, Yıldız ve Urumçi’de büyüdü ve İstanbul’da ailesiyle birlikte Sovyetler Birliği’ne taşındı. 1960’lar..

1964-1969 yıllarında Taşkent Devlet Üniversitesi’nden Şark Bilimleri bölümünden mezun olduktan sonra, 1971-1973 yıllarında Moskova’da Sovyet Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü’nde okudu. 1973’ten 1978’e kadar Özbekistan Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü’nde araştırmacıydı ve 1978’den 1994’e kadar Akademi’nin Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün Orta Asya’da Çin ile İletişim Bölümü başkanıydı. Özbekistan Bilimleri.

Özbekistan’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra diplomatik alana geçerek 1994-2000 yılları arasında Özbekistan Dışişleri Bakanlığı’nda, 1996-1998 yıllarında Pekin’deki Özbek Büyükelçiliği’nde basın ataşesi olarak görev yaptı.

Uzun yıllar Moskova ve Taşkent’te görev yapan Prof. Dr. Khokhliyev, 2000-2005 yıllarında Özbekistan İlimler Akademisi’nde ve Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın himayesinde Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde uzun yıllar çalıştı. Yüzyılda Qing İmparatorluğu ve Doğu Türkistan”, “Orta Asya’da Çin Faktörleri”, “Çin Tarihi Kaynaklarında Türk Şehirleri”, “Eski Türk Tarihinden”, “Büyük İpek Yolu: İlişkiler ve Kader” ve “Orta Asya Devleti.” Tarih Üzerine Veriler ”ve diğer bilimsel araştırma kitapları.

Yukarıdaki sesli bağlantıdan görüşmenin ayrıntılarını dinleyin.

KAYNAK :  https://www.rfa.org/uyghur/tarix-bugun/ablehet-xojayef-10282021171736.html

Share
250 Kez Görüntülendi.