İçişleri Bakanlığı’nın sisteminde İsa’ya G87 kodu işlenmiş, bu kod, “Genel güvenlik açısından tehlike arz eden kişilerin” ülkeye girmemesi için konulan bir tahdit olarak belirtilmişti.
Almanya vatandaşı olan İsa hakkında ise halihazırda bir İnterpol kararı yok. Almanya’ya vize veren tüm ülkelere girebilen İsa’nın giremediği sadece iki ülke var: Çin ve Türkiye.
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, yoğun bakımda bulunan Erkin Alptekin’i ziyaret için geldiği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda hakkında yeniden Türkiye’ye giriş yasağı bulduğunu öğrendi. Dolkun İsa Türkiye’ye alınmaması üzerine “Çin’in elinin Ankara’ya kadar uzandığını biliyorduk ama bu kadarını da bilmiyordum” dedi.
ERKİN ALPTEKİN KİMDİR?
Erkin Alptekin’in ilkokul çağları Doğu Türkistan’ın başkenti Ürümçi’de başlar. Sonra ise Hindistan’ın Şiringa şehrindeki Conven Kolejine devam eder ve İstanbul’da Gazetecilik Enstitüsünden mezun olarak yüksek eğitimini tamamlar.
1971 senesinde Almanya’nın Münih kentinde yeniden açılan Hür Avrupa Radyosunda kendi mesleği olan gazeteciliğe adım atar ve hızla yükselerek program uzmanı, kıdemli araştırmacı, Ulusal Yayın Direktör Yardımcısı ve Hür Avrupa Radyosu Direktörünün kıdemli asistanı olarak görevlerde bulunur.
Hür Avrupa radyosu 1995 yılında çalışma merkezini Çek Cumhuriyet’inin Prag kentine taşıma kararı aldıktan sonra kendi isteğiyle erken emekliliğini ister ve ana vatanı Doğu Türkistan için lobi faaliyetlerine öncelik verir. Yürüttüğü lobi çalışmaları sadece Doğu Türkistan davası ile sınırlı kalmaz ve pek çok uluslararası örgütlerde aktif olarak görev alır ve çalışmalarını küresel boyutlara taşır. Etki alanı güçlendikçe başka ulusların, özellikle sesini duyuramayan ve temsil edilmeyen azınlıkların ulusal davaları için 1971 yılından itibaren sözcülük yapar.
1985 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğolistan halklarının Çin’e karşı yürüttüğü davalarını ortak bir platformda birleştirerek sürdürmek için bu üç ulusun ortak Teşkili Birliği Federasyonu kurulur ve Doğu Türkistanlılar adına Erkin Alptekin bu teşkilatın ilk kurucusu olarak katılır ve başkan olarak göreve seçilir. Erkin Bey hala bu birliğin başkanlık görevini yürütmektedir.
1991 yılında Avrupa’ya göç eden Uygur mültecilerin sayısı arttıkça Doğu Türkistan Avrupa Birliği adında bir teşkilatlanmaya başkanlık eder. Aynı yıl Erkin Alptekin merkezi Hollanda’nın Den Hag şehrinde temsil edilmeyen Ülkeler ve Milletler Örgütü (Unrepresented Nation and Peoples Organization. UNPO) adında Uluslararası davasal bir teşkilatın kurucuları arasında yer alır ve kurulan 1991 yılında 2003 yılına kadar Başkan Yardımcısı, Başkan ve Genel Sekreter olarak göreve eder. Şimdi bu teşkilatın 60’tan fazla üyesi var olmakla birlikte 150 milyonda fazla ulusun davalarını temsil etmektedir.
Bu sıralarda pek çok uluslararası etkili isimlerle görüşerek Doğu Türkistan davasının anlatılmasına ön ayak olmuştur.
Erkin Alptekin Bey, İspanya’nın Barselona kentinde kurulan UBUNTU (Barış) Örgütünün kurucusu olarak da kayda geçmiştir
Almanya’nın Münih kentinde 16-18 Nisan 2004 yılında kurulan Dünya Uygur Kongresinde Erkin Alptekin ilk başkan olarak seçilerek görev almıştır.
Erkin Alptekin Bey Asya, Avrupa ve Amerika’da kurulan pek çok uluslararası kurum ve örgütlerin yönetim kurumu ve istişare meclis üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Aradan geçen 35 yıllık süre zarfında Erkin Alptekin, dünya çapında 6000’den fazla Konferansa katılmış ve çeşitli konularda yazılar, araştırmalar yayınlamakla beraber etkili uluslararası medya tarafından da sürekli olarak referans alınmıştır.
Erkin Alptekin Bey evli ve vatandaş olarak Almanya’da yaşamaktadır. Ana dilinden başka Erkin Alptekin mükemmel Türkçe İngilizce ve Almanca bilmektedir.