Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Ankara – Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Büyükberber Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkanı ve Diaspora’daki Doğu Türkistan Özgürlük mücadelesinin Bayraktarı Rabia Kadir’in Türkiye gelebilmesi için vize verilmemesinin üzücü ve bir Uygur Türkü olarak ülkemize gelememesinin ise düşündürücü olduğunu söyledi.
Rektör, Prof.Dr,Büyükberber bu konuşmayı Gazi Üniversitesi tarafından 08 Mart 2016 günü Dünya Kadınlar Günü dolayisiyle düzenlenen kadın sorunlarının tartışıldığı uluslar arası bir sempozyumun açılışında dile getirdi.
Gazi Üniversitesi Rektörü Büyükberber şunları söyledi ; “Biz Uygur Türklerinin Annesi olarak bilinen Dünya Uygur Kurultayı’nın ABD’de yaşayan Lideri Rabia Kadir Hanımefendi’yi geçtiğimiz yıllarda da yine Üniversitemizde yapılan bir Konferans’a konuşma yapması için davet etmiştik.Ancak Türkiye’ye giriş vizesi alamadığı için telekonferans sistemini kullanarak bir konuşma yapmış ve Uygur Türkü Kardeşlerimizin dramatik durumunu bizlere anlatmış ve bilgilendirmişti.Bu gün düzenlediğimiz bu Sempozyoma’a da davet ettik,ancak kendisininin Türkiye’ye giriş vize talebi reddedildiği için gelemedi ve Yardımcısı Sayın Ömer Kanat’ı gönderdi.Rabia Kadir Hanım’ı biz Türkiye Türkleri olarak yakinen biliyor ve tanıyoruz.ABD.’de yaşıyor.Kendilerini bu toplantı’ya davet ettik ancak,vize alamadığı için katılamadı.Bu durumdan ise,son derece üzüntü duyuyoruz.”şeklinde konuştu.
Rektör Prof.Büyükberber 08 Mart dünya kadınların günü kutlamalarını daha anlamlı hale getirmek ve kadınlarımızın hak hukukları ile insan hakları ve hukuki sorunlarını tartışmak amacı ile bu Konfeansı düzenlediklerini belirterek şöyle devam etti, “Konferansımıznin temel gayesi insan hak ve hukukunu bir kez daha gündeme getirerek burada tartışmaya açmaktır.İnsanların temel insan hakları duyarlılığı arttığı ve fazilet ve erdem gibi yüksek insan değerler arttıkça kadın erkek eşitliği sağlanabilecek ve birbirlerine saygı duyan ve ayırımcılık yapmayan bir olgu şekillenecektir.Dünya’da cehaletle yapılan savaş kazanıldığı zaman kadın erkek eşitsizliği ve Cinsiyet ayırımı ortadan kalkmış olacaktır. Bu toplantımıza dünyanın çeşitli ülkelerinden önemli şahsiyetler katılarak görüşlerini bizlerle paylaşacaklardır.Kendilerine hoş geldiniz diyor ve teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
DUK Başkanı Rabia Kadir Konferansa görüntülü mesaj Yolladı
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir Türkiye’ye giriş vizesi alamadığı için kendisi katılamadı ve video-mesaj yolladı yerine ve Yardımcısı Ömer Kanat’ı gönderdi. Ömer Kanat’ın konuşmasından önce görüntülü mesaji okundu ve büyük ilgi gördü ve alkışlandı. DUK başkanı Kadir Gazi Üniversitesi’ne teşekkür ederek başladığı mesajında Doğu Türkistan’da Uygur Türkü Kadınların maruz kaldığı temel insan hakları ihlallerine örnekler verdi ve Türk halkı başta olmak üzere insanlık onuru taşıyan uluslar arası toplumun Uygur Türklerininin durumuna çözümler bulunması noktasında katkı ve yardım etmelerini talep etti.
DUK. Başkan Yard.cısı Kanat : Çin işgal yönetimi Uygur Kadınlarının tüm haklarını Gasbetmiştir.
DUK.Başkan Yard.cısı Ömer Kanat “Çin’in İşgal ve baskısı altındaki Uygur Hanımlarının Günümüzdeki Durumu ve bu baskı ve yok etme uygulamalarının Doğu Türkistan Toplumuna olan Etkileri “ adlı bildirisini sundu. Uygur Türklerinin uzun ve şanlı tarihinde Türk-İslam ve İnsanlığın kültür ve medeniyetine ve ortak değerlerine önemli katkılar sağladığını ifade ederek şöyle devam etti,” Uygur Türkü Hanımlar tarih boyunca hak ve hukuklarına yapılan saldırılara karşı kendilerini büyük bir cesaret ve kahramanlıkla korumaya çalışmıştır.
Uygur Türklerini kendilerine saldıran komşuları Çin’e karşı yapılan mücadelelerinde Amannisa Hanım,Nazugun vebenzerleri gibi onlarca kahraman kadın simalar yetiştirmiştir.Doğu Türkistanlı Kadınlar günümüzde dünyanın en ağır ve belki de benzeri olmayan Çin baskı zulum,işkence ve ırkı ve cinsi ayrımcılık ve assimilasyon uygulamaları ile karşı karşıya bulunmaktadırlar. Kadınlarımızin üreme ve nesillerini devam ettirme hakları ellerinden alınmıştır.Dini özgürlükleri ve inanç ve ibadetleri yasaklanmıştır.Kendi ana dillerinde konuşmak, onu öğrenmek hakları de engellenmektedir. Eğitim öğretim,seyahat ve ifade özgürlükleri gibi temel insanı hakları Çin yönetimi tarafından gasbedilmiş durumdadır.Doğu Türkistan’da Uygur kadınlarının bu son derece elem ve istirap verici durumuna dikkatlerinizi bir kez daha çekiyorum ve bu baskıların en azından azaltılması noktasında katkı ve yardımlarınızı özellikle talep ediyorum.” Şeklinde konuştu.
Dünya Uygur Kurultayı başkanı Rabia Kadır,Gazi üniversitesi’nin 08 Mart Dünya kadınlar günü dolayisiyle düzenlediği 2009,2012 ve 2013 yıllarındaki etkinliklere de telekonferans sistemi ile katılmış ve konuşma yapmıştı.Bu yıl ise 4.kez davet edilmiş bulunuyor.
Gazi Üniversitesi’nin düzenlediği bu etkinliğe Güney Afrika Cumhuriyeti’nden Hindistan Bağımsızlık Mücadelesinin sembol ismi ve Hindistan Cumhuriyeti’nin kurucusa Mahatma Gandi’nın torunu Ela Gandi,Azerbaycan’dan Siana Caferova,Güney Kore’den Prof.Dr.Goop Hee Go,Rusya Fedarasyonu’ndan ünlü İnsan Hakları aktivisti Marina Psigotakova,Türkiye’den ise,Prof.Dr.Aylın Gürgün Baran ile Prof.Dr.Suna başak katılarak birer bildiri sundular.
Etiketler: Çin » Dünya » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER