logo

trugen jacn
03 Aralık 2022

ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI ” UYGURLAR:ÖLMEYİ KABUL ETMEYEN HALK ” ADI İLE YAYINLANDI

Kitabın resimlerini karikatürist Eliot Franques çiziyor ve romanın öyküsünü ünlü bir gazeteci ve yönetmen olan Eric Darbré yazıyor. Kitap yayınlandıktan sonra Fransız gençliğinin ilgisini çekti.

Eric Darbre’nin Uygur meselesine olan coşkusu, 1996 yılında Dünya Uygur Kongresi’nin şu anki başkanı Bay Wang Isa ile tanıştığında başladı.
Uygur araştırmacı ve medya profesyoneli olarak 25 yıllık kariyerinde Uygur protestolarının oluşumuna ve Çin’in Uygurlara uyguladığı baskı ve şiddete tanık olan Eric Darbre, kitabında Uygurların özgürlük mücadelesini detaylı bir şekilde işlemiştir. Kitap, Eric Darbre’nin gazetecilik kariyerinde Uygurların sesini duyurma sürecinde karşılaştığı sorunlara odaklanıyor.

Fransa'da yayınlanan "Ölmeyi Reddeden Uygurlar" adlı animasyon romandan bir sahne.Fransa ve Belçika’da yayın yapan RCF tarafından yayınlanan bir incelemede
, “Bu, bir gazetecinin otoriter bir rejim tarafından ezilen bir halkın sesi için verdiği mücadelenin hikayesidir” denildi.

Bu bağlamda gazeteci ve yönetmen Eric Darbrey ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kitap hakkında yorum yapan Bay Eric şunları söyledi:

“Uygur meselesi Fransız basınında yeni ve ana akım bir konu haline geldi. Doğu Türkistan’daki soykırım krizini daha kolay ve daha canlı hale getirmek için bu kitabı yazdık.

Kitabın karikatüristi Elliot Frank, kitabın Uygurlar üzerindeki korkunç baskıyı ve bundan dolayı acı çeken insan hayatını tasvir etmeye çalıştığını söyledi. Karikatürist Eliot Frank bu konuda bizimle bir röportaj yaptı ve şunları söyledi: “Eric Darbre bana Uygurlara yapılan zulmü çizgi romanla yayınlama teklifinde bulundu. Eric ile bu romanı bitirirken Uygur meselesinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladım. Uygur meselesi Eric’in kariyerinin merkezinde yer alıyordu. Bu süreçte nedenini anladığımı hissettim.”

Fransa'da yayınlanan "Ölmeyi Reddeden Uygurlar" adlı animasyon romandan bir sahne.Avrupa Uygur Enstitüsü üyesi Margu Hanım röportajımızı aldı. Kitapla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu canlandırma romanda beni en çok etkileyen şey, gazetecinin başından sonuna kadar yolculuğuna kendini adaması ve kazanabileceğine olan inancıydı.
Kitap çizgi roman özelliğinde olup Uygur meselesini gençlere, gençlere ve yetişkinlere en amip şekliyle tanıtmıştır. Kitapta aynı Uygurlar gibi Çin hükümeti tarafından zulüm gören Tibetliler hakkında da birkaç sayfa var.

Eric Darbre, Fransız gençliğinin Uygur meselesine yönelik tutumu hakkında şunları söyledi: “Fransız gençliği Uygurların yaşadığı trajediyi biliyor. Bunda özellikle çeşitli makaleler, raporlar ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları önemli rol oynamıştır.
Fransız gençliğinde bu konuya bir duyarlılık ve ilgi olduğunu düşünüyorum. Umarım Fransızlar Uygur halkının durumuna daha fazla dikkat eder ve hassasiyetlerini artırırlar.

Şu anda Uygur meselesinin uluslararasılaşmasıyla birlikte Uygur soykırımı konulu çeşitli edebi ve sanatsal eserler ortaya çıkıyor.

Share
6715 Kez Görüntülendi.