Son Dakika
Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin’in Tibet sınırındaki Siçüen eyaletinin Lin Şu şehrinde onbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerine Çin Ordusu Özel Birliklerinin sert müdalesi sonucunda biri 12 yaşında çocuk iki kişinin ölmesi ve yüzlerce kişinin yaralanması üzerine gösterilerin isyana dönüştüğü bildiriliyor.
Özgür Asya Radyosu’nun Çince internet haberlerinde verilen bilgilere göre olayların nedeni, başlaması ve gelişimi şöyle, Siçüen Eyaletine bağlı Guang En Şehrine bağlı Lin Şu bölgesi halkı,daha önceleri imza toplayarak Daciyu kenti ile Çenqing şehrine kadar uzatılacak demir yolu hattının Linşu kentinin sınırlarından geçirilmesini talep etmişler. Ayrıca,Linşu kenti’ne Hava alanı ve su Kanalı yapılmasını de istemişlerdir.Topladıkları imzaları ve taleplerini içeren dilekçeyi de Çin yönetimine sunmuşlardır.
Ancak Çin yönetimi Linşu halkının bu taleplerini yerine getirmeyerek demir yolunu kente 200 km.uzaklıktakı Guangen şehri üzerinden geçirerek yapmaya karar vermişlerdir. Mao’dan sonraki dönemde(1978-1997 arası) Çin’i yöneten ÇKP.genel sekreteri ve devlet başkanı Deng Şao Ping’in memleketi Guangen’den geçirmesi halkın tepkisine sebep olmuştur.Olayı protesto eden on binlerce kişi Linşu kentine toplanarak protesto gösterilerine başlamışlar.Yerel Polis ve askerler protestoculara sert müdahalede bulunmuş ve karşılıklı çatışmalar meydana gelmiştir.Bunun üzerine olay bölgesine çağırılan Çin Ordusu’nun Swat adı verilen özel bilikleri olaya müdahele etmiştir.Göstericilere saldıran Çin Ordusunun özel birliklerine karşı halk,taşlarla karşılık vermiş ve çıkan çatışmalarda biri 12 yaşında bir çocuk, 2 kişi ölmüş ş ve yüzlerce kişi de yaralanmıştır.
Uzmanlar, Çin’de ekonomik gelişmenin belirli bölgelerle sınırlı olup,ekonomik adaletsizlik ve bölgeler arası iktisadı uçurum had safhada olduğunu ifade ediyorlar. Çinli Yöneticiler arasındaki yakınlarını kayırma ve hemşehricilik olayı Çin’de çok görülen bir sosyal hastalık olarak bilinmektedir.Bu nedenle Çin genelinde her gün onlarca protesto gösterileri düzenlenmekte idi.Ancak,son Linşu kenti’nde gelişen olayların isyana dönüşmesi Çin’deki siyasi ve sosyal adaletsizliklerin bir sonucu olduğunu ifade ediyorlar.
Ayrıca Linşa kentindeki bu olayda takınılan tavır de öne çıkmakta ve dikkat çekmektedir. , İşgalcı Çin, Doğu Türkistan’da en küçük bir tepkiye silahla ve Uygurları öldürerek karşılık verirken,kendi ırkından olan etnik Çinlilerin isyan hareketlerine ne kadar müsamahalı ve yumuşak davranış gösterdikmlerinin açık bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.
Etiketler: Çin » Dünya » Ekonomi » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER