logo

trugen jacn

DUK BAŞKANI İSA : ÇİN’İN BARIN KATLİAMİNIN YILDÖNÜMÜNDE ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYALIM !

dalga-2024

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Hariçte yürütülen Doğu Türkistan Milli Hareketinin en üst Şemsiye Kuruluşu Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa  tüm dünyada faaliyet gösteren Doğu Türkistan ve Uygur STK.ları ile Diasporada yaşayan Uygurlara bir çağrı yayınlayarak İşgalci Çin’in 05 Nisan 1990 tarihinde Kaşgar’a bağlı Barın kasabasında masum sivil halka  karşı askeri güç kullanarak  gerçekleştirdiği  ve tarihe BARIN KATLİAMI  olarak geçen  soykırımın 34. yıl dönümünü  dünya çapında anılmasını ve Barın Şehitlerimizin  ASLA unutulmaması gerektiğini  açıkladı.

DUK Başkanı  İsa bu çağrıyı,  30 Mart’ta Dünya Uygur Kongresi Yürütme Komitesi’nin genişletilmiş toplantısında  çevrimdışı toplantısı sonrası  yaptığı açıklamasında dile getirdi.  Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen  DUK Genişletilmiş toplantısına Almanya başta olmak üzere ABD, Kanada, Japonya, Avustralya, Türkiye gibi onlarca ülkede yaşayan Doğu Türkistanlılar ve onların kurdukları STK.larının başkan ve Temsilcileri  ile  DUK Yürütme Komitesi üyeleri,  bağlı çeşitli komitelerin  Başkanları  ile  Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan 80 kişi katıldı.

DUK’a bağlı  youtube üzerinden yayın yapan DUK. Tv.da canlı yayınlanan ile  Özgür Asya radyosunda haber yapılan bu toplantıda  05 Nisan 1990 tarihinde Kaşgar’a bağlı Aktu(Aktag) İlçesinin Barın kasabasında  Çin işgal güçlerinin gerçekleştirdiği sivil katliam  ile binlerce  Sivil Masum bölge halkının  tutuklanması  ile sonuçlanan  olayların 34.yıl dönümünde şehitler için  Kurani Kerim okundu ve  onların aziz ruhları  için dualar edildi.  Daha sonrası yapılan çeşitli konuşmalarda  Barın katiamına ait bilgiler ve anılar paylaşıldı.

barinayaklanmasi.png

DUK Başkanı İsa : Barın Şehitlerimizi  Hep Birlikte  Ve Dünya Çapında Analım !

Toplantı sonunda bir açıklama yapan DUK Başkanı İsa  şunları söyledi : ” “5 Nisan  1990’te Barın Mücahitlerinin  işgalçilere  yasal ve barışçıl  yollardan yaptığı talepler  Çin işgal güçlerince kanla bastırılmıştır. Barın’in Kahraman evlatları ve mücahitleri  kendilerine saldıran ÇKP.işgal güçlerine karşı kahramanca ve  şanlı direniş göstermiştir.  Barın İnkılabi  20.yüzyılın sonralarında Doğu Türkistan halkının İşgalcılara onların anladığı şekilde silahlı güç kullanılarak yapılan bir özgürlük ve bağımsızlık eylemi olarak tarihteki unutulmaz yerini almıştır. Barın Mücahitleri ” Hedefimiz, Doğu Türkistan’da  3. Doğu Türkistan Cumhuriyetimizi kurmaktır.” yolundaki  tarihe not düşen bu çağrısı, Uygur Türklerinin  Çinli işgalcilerin  bütün baskı, zulüm ve katliamlara rağmen  özgürlük ve bağımsızlık arzu ve taleplerinin  her zamankinden daha güçlü şekilde devam ettiğinin bir kanıtıdır.  Şanlı Barın Direnişinin  üzerinden  34 yıl geçmiş ancak, bu olayı Doğu Türkistan Kurtuluş  mücadelesinde  çığır açan tarihi bir olay ve dönüm noktasıdır. Muhacerette yaşayan Doğu Türkistanlılar olarak  bizler  her yıl bu günü farklı bir şekilde  hatırlıyor ve kutlu  şehitlerimizi   rahmet ve minnetle anıyoruz.  DUK’un bu günkü bu genişletilmiş İstişare Toplantısında Şanlı  Barın  Direnişinin  34. yıl dönümünün  küresel çapta ve nasıl anacağımızı  gündemimize alarak müzakere ettik ve Bu toplantıda dünyanın her yerindeki Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşlarının farklı şekillerde anma etkinlikleri düzenlemesi  kararı oy birliği ile kabul edilmiştir. Muhacerette yaşayan tüm Doğu Türkistanlılara ve onların kurdukları tüm STK.Kuruluşlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Barın Şehitlerimizi  unutmayalım ve  Hep Birlikte  Ve Dünya Çapında  çeşitli etkinlikler ile Analım ! ” şeklinde konuştu.

28 yıldır dinmeyen acı: Barın Katliamı

05 Nisan 1990’de  Kaşgar’ın Barın kasabasında Ne Olmuştu ?  

Çin işgal yönetimi Uygur soykırımının bir an önce gerçekleştirebilmek için 1990’lı yıllarda ilk adımı attı. ÇKP’li Yöneticiler Türkiye ve Mısır’daki Doğu Kontrölünü örnek göstererek    planlı doğum ve doğum yasağı uygulamaya başladılar.  Kaşgar’in Aktu(Aktag/Akdağ)İlçesine bağlı  Barın ilçesinde  bu doğum yasağı uygulaması vahşet derecesinde uygulanmaya başladı. Hamile Uygur kadınlar  zorla göz altına alınıyor ve hiç  de  uygun ve hijyenim olmayan sözde Doğum Kontrol Merkezlerinde  zorla kürtaja tabu tutmaya başladılar,Dokto yerine sağlık memurlarının yaptıkları bu operasyonlarda Uygur annelir bebekleri ile birlikte hayatlarını kaybetmeşe başladılar. Barın Kasabası halkı bu vahşeti durdurmaları için İşgal  yetkililerine güçlerine barış  şekilde  ve yasal haklarını kullanarak   ilettiler.Ancak,İşgalcılan kendilerine müracaat eden gençleri tutuklayarak hapsettiler. Daha sonra Barın masabasının merkezinde Halk tarafından yapılan bir Cuminin inşaatı durduruuldu. Bu olaylar üzerine Barın halkından Kari Zeyneddin Yusuf isimli bir din adamı gençleri örgütleyerek   bu vahşeti durdurması için Yerel İşgal Makamlarına müracaat  ederek  bu uygulamaları protesto ettiler. Bunun üzerine işgalciler kızgın haklı teskin etme ve diyalog  yolu  meseleyi çözmek yerine Protestoculara ateş açtılar. Bunun üzerine daha önce hazırlıklı olan gurup    5 Nisan 1990’da  İşgal güçlerine karşı silahlı operasyon başlattı. Bunun üerine Çinli İgalcılar merkezi Çin’den  bölgeye özel birlikler sevketti. Çıkan çatışmalar bir hafta kadar sürdü. Mücahitler  Gurubun Lideri Zeyniddin Yusuf şehit edildi.  Yazlerçe kişi çatışmalarda yanrlandı ve binlercesi ise tutuklandı. Çin işgal güçleri bölgedeki 7 köyü  bambalayarak haritadan tamamen sildi.

Çin hükumetinin dünyadan gizlediği vahşet: Barın Katliamı

Çin’in Barın Katliamı ve  Barın Şehitler Her Yıl  Anılıyor 

Barın Mücahitlerinin  Lideri Zeyneddin Yusuf bir konuşmasında amaçlarının 20.yüz yılda 2 kez kurulan Doğu Türkistan Çumhuriyetlerinin devam olarak 3. Doğu Türkistan Cumhuriyetini ilan etmek olduğunu açıklamıştı. Yüksek bir milli değer ve Türklerin  Devlet Kurma  geleneğinin bir yansıması olan vasiyet değerindeki  bu tarihi sözler  Doğu Türkistan Türklerinin özgürlük ve bağımsızlık  mücadelesinde bir ilham meşalesi olarak sönmeden devam etmektedir.  Barın Katliamı ve Şehitler her yıl Türkiye başta olmak üzere dünyanın 4 kıta ve 28 ülkesinde yaşayan Uygur Türklerince  çeşitli etkinlikler düzenlenerek anılıyor.

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan Uygur Türkleri Çin’in baskıları nedeniyle resmi şekilde anma programları düzenleyemiyorlar. Ancak. Restoran ve Kafelerde toplanarak Barın şehitleri için Kurani Kerim tilavet ederek ruhlarına dualarını yollayabiliyorlar.

Share
523 Kez Görüntülendi.