Son Dakika
Hamit Göktürk/ Dünya Bülteni
Çin’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve malvarlığına el konulan Uygur akademisyen Dr. İlham Tohti’nin banka hesapları donduruldu. Tohti’nin ailesi şimdi de oturdukları evin ellerinden alınmasının endişesini yaşıyor.
İlham Tohti, 15 Ocak tarihinde Pekin’deki evinden gözaltına alınarak tutuklanmış, 23 Eylül’de ise ömür boyu hapis cezası almış ve malvarlığına el konulma kararı alınmıştı. Çin yönetimi, 28 Ekim’de Tohti’nin daha önce dondurulan banka hesabındaki mevcut 850 bin Yen (yaklaşık 130 bin dolar) parasına el koyduğunu açıkladı. Dr. Tohti’nin eşi Güzelnur Hanım 4 ve 7 yaşlarındaki çocukları ile birlikte oturduğu ve Pekin’de bulunan evine de el konulmasından endişe ettiğini, eğer evine de el konulursa nereye gideceğini ve ne yapacağını bilmediğini ifade etti.
ABD merkezli Hür Asya Radyosuna konuşan Güzelnur Hanım, kendisine ve ailesine yönelik polis baskısının gün geçtikçe arttığını ve çekilmez bir hale getirildiğini açıkladı.
Evindeki telefon ve internet ile kendisine ait cep telefonunun kocasının duruşması öncesi ve sonrası bir süre kesildiğini daha sonra ise, sansürlenerek kısmi olarak serbest bırakıldığını belirten Güzelnur hanım, Artuş’taki ailesi ve yakınları ile görüşmesini sağlayan skype ve Ündidar (Sesli ve görüntülü) haberleşme sisteminin kesildiğini söyledi.
Evini sürekli gözetim altında bulunduran Pekin Polisinin evine gelen ziyaretçileri kayıt altına aldığını, bu nedenle yakınlarının, hemşerilerinin ve eşini seven çeşitli milletlere mensup aydınların ziyaretlerinin de azaldığını kaydetti.
Eşinin banka hesabına el konulması ile maddi sıkıntılarının daha de arttığını, kendisinin kütüphane memuru olarak aldığı 3 bin yen (500 dolar) para ile Pekin’de yaşamasının da mümkün olmadığını ifade etti.
Avukatları aracılığı ile bir üst mahkemeye yaptığı temyiz dilekçesinin sonucunu beklediklerini de ifade Güzelnur Hanım, dilekçede kocasının yeniden yargılanması ve mahkemesinin de açık yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.
Güzelnur Hanım, Çin Polisinin baskı, tehdit ve kışkırtmalarına alıştığını, evninin ve kendisinin sürekli gözetlenmesinden artık korkmadığını de söyledi. Bu durumu hayatının bir parçası olarak Kabul ettiğini belirterek, kocasının serbest bırakılması için elinden gelen bütün gayreti göstereceğini, her şeye rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceğini sözlerine ekledi.
Tohti’nin eşi, tutuklandığı ilk günlerde basına yaptığı bir açıklamasında kocasını “3 yıl değil 30 yıl ve hatta ömrünün sonuna kadar bekleyeceğini ve onunla daima birlikte mücadele edeceğini” ifade etmiş ve bu sözleri büyük takdir toplamıştı.
TANIK UYGURLAR: ÇİN, DR. İLHAM TOHTİ’NİN, MEŞRU VE HELAL OLAN KİŞİSEL VARLIKLARINI DA GASPEDİYOR.
Çin’in Dr. Tohtı’nin daha önce dondurduğu banka hesabındaki yaklaşık 130 bin dolar nakite el koyması ve diğer malvarlıklarına el konulabileceği endişesi de Doğu Türkistan’da ve Uygur diasporasında tepki ile karşılandı. Biri ABD’de öğrenim gören ikisi de küçük yaşlarda olan iki çocuğu ile eşinin Pekin gibi hayatın pahalı olduğu bir şehirde nasıl geçinecekleri bir çok soru ve tartışmayı da beraberinde getirdi.
Dr. Tohtı’yi tanıyan ve uzun süre Pekin’de kalan, onu yakından izleyen görgü şahitleri, el konulan nakit parası Pekin’de ve Doğu Türkistan’da sahip olduğu malvarlıklarının tamamının meşru, helal ve kendi kazancı olduğunu ifade ediyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir tanık şöyle konuştu:
“Dr. Tohtı Pekin Merkezi Milletler Üniversitesini bitirdikten sonra aynı Üniversitede öğretim üyesi olarak kaldı. Öğrencilik yıllarını de hesaba katarsak, Dr. Tohtı 30 yıldır, Pekin’de yaşıyor. Liberal ekonomik reformların uygulandığı ve Çin’in dünyaya açıldığı ilk yıllarda Dr. Tohti Pekin’de yurt içinden ve dışından gelen işadamları ve Tüccarların tek başvurdukları ve danıştığı kişi idi. Birkaç yabancı dili çok iyi bilmesi ,Pekin’i ve ticaret muhitini çok iyi tanıması ve ayrıca Müslüman olması onun için bu konuda büyük avantajlar sağlıyordu. Gelen işadamları ve tüccarlara ekonomi uzmanı olması hasebiyle danışmanlık ve yeri geldiğinde tercümanlık yapması ister istemez onun için kişisel kazanç yolu idi. O yıllarda Doğu Türkistan’da otomobil almak isteyenler, bu pazarın merkezi olarak Pekin’e geliyor ve direkt İlham Tohtı’ye başvuruyorlardı. Dr. Tohtı bu yıllardaki otomobil ticaretinden de pay alarak epey servet yaptığını biliyorum. Ayrıca, yıllar önce bir kaç kez yurt dışına konferans vermek için davet edildi. Misafir öğretim üyesi ve araştırmacı olarak da çalıştı. Kendi maaşının yanında da yurt dışındaki üniversitelerden aldığı ücret de onun bir miktar birikim yapmasını sağlamıştır.
Dr. İlham Toht Doğu Türkistan’da ve Çin’de sevilen ve sayılan bir bilim adamı, Uygurların hak ve hukukunu savunan ve uluslararası düzeyde tanınan ünlü bir insan hakları aktivistidir. Çin elbette kendi milletinin sevdiği bir bilim adamını ve entelektüeli karalamaya ve yok etmeye ve itibarsızlaştırmaya çalışacaktır. Çin insanları karalama, yaftalama ve çamur atma işinde tarihi tecrübelere sahip ve çok mahirdir. Ama biz Doğu Türkistanlılar olarak Dr. İlham Tohti’yi çok seviyor ve her zaman güveniyoruz.”
Kaynak:http://www.dunyabulteni.net/haberler/313136/cin-dr-tohtinin-malvarligina-el-koydu-ailesi-zorda
Etiketler: Çin » Genel » Görüş Yorum » Gündem » İlham TohtiBENZER HABERLER