logo

trugen jacn

DR. AV. OCHAB : BM.İNSANLIK SUÇLARI SÖZLEŞMESİ SUÇLULARI CEZALANDIRMAYI EMREDER

İnsan hakları Avukatı ve soykırım  Suçları Uzmanı Dr. Av.  Evelina Ochab  kaleme alarak FORBS dergisinde yayınladığı makalesinde  BM.’nin İnsanlığa Karşı Suçlar” Sözleşmesinde İnsanlık suçları faillerinin de  cezalandırılmasını  ön gördüğünü belirterek : ” Çin yönetimi İşgalindeki Uygur bölgesinde yaşayan ve Çinli olmayan Müslüman Türk azınlıklara  soykırım yaparak insanlık suçu işlemektedir. BM. Sözleşmesine göre Çin, işlediği bu suçlarının faili olarak  hesap vermeli ve cezalandırılmalıdır.” açıklamasında bulundu. 

Ewelina Ochab - Persecution of Religious Minorities in Middle East - YouTube

 UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun hukuki meseleleri ele aldığı ana forum olan 6. Komite bu yıl 18 Ekim’de “insanlığa karşı suçlar” konulu bir kararı kabul etti. Kararda, 6.komitenin inceleme süreci  konusunda  kesin bir takvim önerildi. Buna göre tüm  üye ülkeler  bu karar taslağını incelemeye ve karar hakkındaki teklif ve  tavsiyelerini 2023 yılı sonuna kadar yazılı olarak göndermesi talep edildi. BM.lerin bu kararı yürürlüğe girerse, insanlığa karşı suç işleyen hükümetleri ve bireyleri cezalandırmak için uluslararası bir yasal zemin oluşturulmuş olacak ve bu suçları işleyenler yargılanarak  cezalandırılabilecektir.

Bu  karar tasarısının  kabulü ile ilgili olarak İnsan hakları avukatı ve soykırım uzmanı Dr. Evelina Ochab Forbs dergisine uzun bin bilimsel yazı kaleme alarak yayınladı. Dr.OEvelina Ochab’in makalesinin özeti şöyle : ”  31 Ağustos’ta  Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği hazırladığı  Uygurlar hakkında  48 sayfalık ayrıntılı bir raporu açıkladı. Raporda Çin hükümetinin  Uygur bölgesinde yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına yönelik  insanlığa karşı suçlar işliyor olabileceği  cümleleri yar almaktadır. ABD gibi bazı demokratik ülkeler BM İnsan Hakları Konseyi’nde bu konunun görüşülmesi için bir teklif sunduğunda, Çin gibi otoriter ülkeler ve Çin’in bir parçası haline gelen ülkeler tarafından reddedildi. Dr. Evelina Ochab’a, İnsanlığa Karşı Suçlar Sözleşmesi yürürlüğe girerse İnsan Hakları Konseyi’nde yukarıda belirtilen durumun değişip değişmeyeceğini sorduk. Konvansiyona göre ülkelerin görüşlerinin değişebileceğini söyledi. Mektubunda şunları söyledi: “İnsanlığa karşı suçlarla ilgili yeni bir sözleşmeye sahip olmak, BM’de olanları ve BM’nin aldığı önlemleri etkilemeyecek.” Çünkü eylem yine devletlerin elindedir ve yükümlülük onlara aittir. Ancak, İnsanlığa Karşı Suçların Önlenmesine Dair Sözleşme’nin getirdiği yükümlülükler uyarınca, özellikle 4. maddede tanımlanan şekilde BM ile işbirliği yapmak isteyen ülkeler, bu konuda diğer ülkeler ve ilgili hükümetler arası kuruluşlarla işbirliği yapmayı tercih edebilirler. Uygur meselesinin görüşülmesi için aynı talebin BM Genel Kurulu’nda da yapılması gerektiğine inanıyorum. “İnsan Hakları Konseyi’nde olduğu gibi orada oy kullanan yalnızca birkaç ülke olduğu için sonuçların farklı olabileceğini düşünüyorum.”

çlara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin temelini oluşturan karar taslağına göre ülkeler aşağıdaki önemli yükümlülükleri üstlenmelidir. Örneğin genel yükümlülüklere ilişkin karar taslağının 3. maddesinde “1. Her devletin insanlığa karşı suç teşkil eden eylemlerde bulunmama yükümlülüğü vardır. 2. Uluslararası hukuka göre suç sayılan insanlığa karşı suçları önleme ve cezalandırma sorumluluğu, silahlı çatışma olup olmadığına bakılmaksızın tüm ülkeler tarafından üstlenilmelidir. 3. İnsanlığa karşı suçlar, silahlı çatışma, iç siyasi istikrarsızlık veya diğer acil durumlar gibi özel koşullarla haklı gösterilemez.

Buna ek olarak, taslağın 4. maddesinde: “Devletlerin, insanlığa karşı suçları önlemek için uluslararası hukuka göre aşağıdaki yükümlülükleri vardır: (1) Devletler, kendi toprakları içindeki herhangi bir alanda, etkili yasal veya idari, adli veya diğer yollarla suçu önleyecektir. uygun önleyici tedbirler; (2) Diğer ülkelerle, ilgili hükümetler arası kuruluşlarla ve gerektiğinde diğer kuruluşlarla işbirliği kurarak önlemek.

Dr. Evelina Ochabin, radyo istasyonumuza, taslak kararın BM’de kabul edilmesi halinde uluslararası bir hukuk haline geleceğini ve tüm ülkelerin insanlığa karşı suçları durdurmak için harekete geçmek zorunda kalacağını söyledi. “Karar taslağının resmen kabul edilmesi ve resmi bir uluslararası sözleşme haline gelmesi birkaç yıl alabilir” diyor. Ancak uluslararası hukukun bir parçası haline geldikten sonra devletler, burada belirtilen ve yukarıda belirtilen temel görev ve yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Bu aynı zamanda Devletlerin insanlığa karşı suçları kendi ceza kanunları kapsamında suç olarak ele alma yükümlülüğünü de içerir.

Evelina Ochab, başta soykırım, işkence, apartheid ve zorla kaybetme olmak üzere diğer uluslararası suçlara ilişkin uluslararası anlaşmalar olmasına rağmen, insanlığa karşı suçlarla ilgili yükümlülüklerin uluslararası hukukta yer almadığını söyledi.

Bu nedenle BM Genel Kurulu Altıncı Komitesi, bu karar taslağı üzerinde ilerlemeye devam edecek ve insanlığa karşı suçların önlenmesi ve cezalandırılmasına ilişkin yasayı hukuken bağlayıcı bir uluslararası hukuk mekanizmasına dönüştürerek çok önemli bir boşluğu dolduracaktır. Özellikle dünya çapında artan baskı ve zulümler göz önüne alındığında, devletleri sorumlu ve yasal olarak bağlayıcı tutan bir çözüme sahip olmak çok önemlidir.

 

ile görüştük ve kendisine bu kararın Uygurlar için ne kadar önemli olduğunu sorduk. Uygurların karşı karşıya kaldığı soykırım ve insanlığa karşı suçların cezalandırılmasında İnsanlığa Karşı Suçlar Sözleşmemizin kabul edilmesinin rolü nedir? Soruşturmamıza e-postayla gönderilen bir yanıtta şunları söyledi:

“Yeni sözleşme, Uygur halkının adalete ve hesap verebilirliğe erişimini sağlamak için başka bir yararlı fırsat yaratabilir.” Yeni sözleşme, insanlığa karşı suçlara odaklanıyor ve devletlerin insanlığa karşı suçları önlemek ve cezalandırmak için önlemler almasını gerektiriyor. Bu yeni sözleşme, yasal soykırım tanımına uymayan ancak insanlığa karşı suçların yasal tanımına uyan zulümlerle başa çıkmak için kritik bir mekanizma olacaktır. Bu Sözleşme, insanlığa karşı suç işleyenleri cezalandırmayı taahhüt etmekte ve devletlere insanlığa karşı suç işleyenleri cezalandırma sorumluluğunu yüklemektedir.

Uluslararası Ceza Mahkemesi için hazırlanan “Roma Statüsü”nün 7. maddesinin, genel nüfusa karşı geniş çaplı ve sistematik bir saldırı, yani öldürme, imha, köleleştirme, tehcir veya zorla nüfus nakli olarak yorumlandığı ortaya çıktı. çünkü işkence, tecavüz ve cinsel kölelik insanlığa karşı suçlar olarak tanımlanıyor.

Dr. Evelina Ochab’ın makalesine göre İnsanlığa Karşı Su

Dr. Evelina Ochab, Forbes dergisinde yayınlanan bir makalesinde, dünya çapında artan vahşet yaygınlığı göz önüne alındığında, böylesine korkunç bir eğilimin acil bir sorun olarak ele alınmasını sağlamak için daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.

Yazar, Uluslararası Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamındaki ülkelerin sorumluluğuna rağmen, tüm ülke ve hükümetlerin bir vahşeti soykırım olarak kabul etme konusunda isteksiz olduklarını ve onu durdurmak için harekete geçme konusunda isteksiz olduklarını söylüyor. Bu ülkeler ve hükümetler, soykırıma karşı Uluslararası Sözleşme’nin 2. Maddesi kapsamındaki sorumluluklarından, korunacak bir halkı kısmen veya tamamen yok etmeye yönelik özel kastı gerektiren soykırım suçunun benzersiz doğasına dayalı olarak muaf tutulurlar. Bu baskıyı soykırım olarak adlandırmak için belirli bir niyet olmadığı gerekçesiyle kaçabilir.

Bu nedenle yazar, “İnsanlığa Karşı Suçlar Sözleşmesi”nin oluşturulmasının, Uygurlara yönelik zulmün önlenmesi ve cezalandırılması da dahil olmak üzere, dünya çapında meydana gelen zulmü soruşturmak ve cezalandırmak için yasal güç katacağını vurgulamaktadır.

Radyomuza yaptığı konuşmada, Uygurlara karşı işlenen zulmün tüm ülkeler tarafından soykırım ve insanlığa karşı suç olarak kabul edilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Kurbanlara ve hayatta kalanlara karşı vicdani görevimizdir” dedi.

Share
5399 Kez Görüntülendi.