logo

trugen jacn
18 Mayıs 2024

BİR GÜNDE 3 ÜNİVERSİTEDE UYGUR SOYKIRIMI İLE GAZZE KATLİAMI PROTESTO EDİLDİ

 RFA/Erkin Tarım

Bilacik’teki Şeyh Adabali Üniversitesi’nin okul yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri ile halkın büyük çoğunluğu üniversitede protesto yaparak Türk halkının Çinli Uygurları temel alan baskı ve katliam politikasını protesto etti. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen protestoya üniversitenin müdürü Prof. Dr. Şükrü Beidamir ile üniversitenin her kademedeki yöneticileri de katılarak, öğrencilerin düzenlediği protestoya desteklerini dile getirdi.

Doğu Türkistan’ın ay ve yıldızlardan oluşan mavi bayrağını taşıyan protestocular, “Zalimlerden hesap sorulacak!”, “Müslümanlar uyumayın, kardeşinize sahip çıkın!”, “Hak, adalet, haykırış” sloganları attı. Uygurlar için!”, “Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı!”, “Çin, soykırımı durdurun!” gibi sloganlar attı

Gösteri sonunda öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan ekonomi öğrencisi Ziyattin Şoşal, şunları söyledi: “Siyasi, ekonomik ve askeri gücüyle ülkeleri ve uluslararası kuruluşları sessiz kalmaya zorlayan Çin, şu anda barbarca uygulamalar yapıyor. Doğu Türkistan’daki politikalar Doğu Türkistan’a gönül veren vicdanlı Türk halkı, çeşitli faaliyetlerle Doğu Türkistan halkının sesi olmaya çalışıyor. Bizler de vicdanlı Türk halkıyız ve Şeyh Adabali Üniversitesi öğrencileri olarak Doğu Türkistan ve Gazze’deki katliamları protesto etmek için binlerce öğrenciyle birlikte bu gösteriye katıldık. Daima Doğu Türkistan halkının sesi olacağımızın, her zaman Doğu Türkistan halkının yanında olacağımızın sözünü veriyoruz. Dünya toplumunu bu soykırımın bir an önce durdurulması için harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Sonunda binlerce protestocu Uygurları destekleyen sloganlar atarak ve Çin’e küfrederek protesto alanını terk etti.

Aynı gün, 14 Mayıs’ta Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi öğrencileri ortak bir protesto düzenleyerek Türk hükümetine Uygurlara sahip çıkma ve Çinlilerin Uygurlara karşı yürüttüğü soykırımı durdurma çağrısında bulundu. . İhlas haber ajansının haberine göre protestoya çeşitli fakülte yetkilileri ve bazı öğretmenler de katıldı. Türk bayrağı ile ay ve yıldızlardan oluşan mavi bayrak taşıyan göstericiler, “Doğu Türkistan’a Özgürlük”, “Doğu Türkistan ve Filistinliler yalnız değildir” gibi sloganlar attı. Son olarak Filistin Destek Grubu Başkanı Dr. Muhammad Rashit Sanjar ise konuşma yaparak dünya ülkelerine Çinli Uygurlara yönelik soykırımı durdurma çağrısında bulundu.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi öğrencileri Isparta'da ortak eylem düzenledi. 14 Mayıs 2024.
Süleyman Demirel Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi öğrencileri Isparta’da ortak eylem düzenledi. 14 Mayıs 2024.
RFA/Erkin Tarım

 

İstanbul İbn Haldun Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler doktora öğrencisi olan Sayın Maulan Tiryakut, Türkiye’de aynı anda üç üniversitede Uygurlara destek gösterileri düzenlenmesinin, kamuoyunun dikkatini Uygurların karşı karşıya olduğu ciddi duruma çekmek açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Arap ülkelerinde protestolar düzenlendiğinde Uygurlardan nadiren bahsediliyor. Ancak Türkiye’de Filistin’le ilgili her türlü protesto ve etkinlikte Uygurların adı da geçiyor. Sebebi itibariyle Türkiye’de hem milliyetçi parti ve örgütler hem de İslami parti ve örgütler oldukça güçlüdür. Uygurların bu iki görüşe mensup örgüt ve partilerle pek çok ilişkileri olmuştur ve görüşlerinde bazı benzerlikler bulunmaktadır. Üstelik Uygur meselesi Türkiye’de başından beri çok tartışıldığı için çeşitli partiler konuyu TBMM’de gündeme getirip hükümeti eleştiriyorlar, dolayısıyla Filistin meselesine değinilip Uygur meselesine değinilmemesi nedeniyle eleştirilen bir sorundu. . Artık Uygurlar Filistin’le birlikte anılıyor. Bunun bir diğer nedeni ise Türkiye’deki Uygur örgütlerinin çabaları, bir diğer nedeni ise Batılı ülke ve kuruluşların Uygurlar hakkında çok fazla araştırma yapmasıdır. Bu şekilde Çin’e bir miktar baskı uyguluyorlar.”

Sayın Maulan Tariyakut, Türk üniversitelerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin Uygur soykırımını protesto etmeye devam etmeleri halinde Uygur meselesinin dünyada daha çok tanınacağını söyledi. “Bunun faydalarından bahsettiğimizde Türkiye’de en çok konuşulan konu Filistin meselesidir.” Uygurların başına gelen trajedinin Türkiye’de bilinmesi açısından bu konuyla birlikte Uygurların da anılmasında fayda var. Bir diğeri de Uygur meselesinin uluslararası düzeyde farkındalığını güçlendirecek olması.

Doğu Türkistan Vakfı eski başkanı ve emektar aktivist Hamutkhan Göktürk, Doğu Türkistan meselesinin Türklerin ve İslam dünyasının sorunu olduğunu, Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin gündeme gelmesinin güzel bir trend olduğunu söyledi. bu sorunla.

Bunun ardından Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde “Soykırımı Durdurun” adı altında gösterilerin yapılacağı bildirildi.

Share
451 Kez Görüntülendi.