Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Doğu Türkistan’in Tanrı dağlarının kuzey eteklerindeki Guçung İlçesinde İdikut Uygur Devleti (Hanedanlığı’na) zamanında inşa edildiği belirlenen büyük bir hamamın kalıntıları bulunduğu açıklandı.
Çin’in Xinhua Haber Ajansı tarafından 18 Kasım’da yayınlanan bir haberde, Arkeologlar 3 yıldır yaptığı kazılarda Guçung İlçesindeki İdikut Uygur Devleti zamanında inşa edilen ve MS 10. yüzyıla tarihlenen büyük bir Hamamın (Büyük umumi Banyo Kampleksinin) kalıntılarını ortaya çıkarıldığını bildirdi.
Ayrıca,haberde yeni keşfedilen antik hamamın kalıntılarının Guçung İlçesinin kent ana meydannın , Tiananmen Meydanı’nın kuzeyinde ve Guçung İlçesinin kuzeydoğusunda yer aldığı de açıklandı.Bulunan Uygur devletine ait bu Hamam kalıntısının genel yapısı içerisinde orta bölümü (esas yıkanılan bölüm) ile hamamda yıkananların dinlendikleri doğuya bakan yatak bölümü bulunuyor.Hamam suyunun ısıtıldığı ocak ise kuzeyde yer alıyor.Ayrıca hamama su sağlayan kuyular kompleksin sol ve sağ taraflarında yer alıyor. Bulunan Hamamın toplam alanı yaklaşık 400 metrekare olup, üç bölümden oluşuyor. Bölümler ; Giriş bölümü, Soyunma ve hazırlanma yeri ( çalışma alanı) ve esas banyo alanından oluşuyor.
Arkeologlara göre, iki katlı olarak inşa edilen Hamamın alt katı iki kapalı boşluktan oluşuyor ve üst katı ise ağaç direkler ve fırınlanmış tuğlalar kullanılarak inşa edilmiştir. İdikut Uygur Hamamının , Antik Roma’nın On Kitabı’nda yer alan “Boş Arazı(kuru) arazi” olarak anılan tarzda inşa edildiği ağaç(kavak) ve Tuğla sütunlar kullanılarak ve 3 kullanım alanlı iki katlı yapıldığı bilgisi de yer alıyor.
Yeni Çin Ajansının(Xinhua)haberine göre, göre arkeologlar, Hamamın İdikut Uygur devletinin şehirde yaşayan halkının kullanımı için inşa edildiğini daha sonra Moğol İmparatorluğu (Çengizhan) döneminde bir kez onarım gördüğünü, kazılarda çıkarılan çanak çömlek, tuğla ve diğer eşyaların de da aynı döneme ait olduğu bildiriliyor.
Yurt dışında yaşayan, Uygur Türklerinin tarihi ve kültürünü inceleyen uzmanlar İdikut Uygur Hanedanlığı döneminde inşa edilen bu hamamı, Uygur kültür tarihinin önemli bir sembolü ve ortaçağ Uygur kent kültürünün parlak bir nümunesi olduğunu belirtiyorlar.
KAYNAK : https://www.rfa.org/uyghur/qisqa_xewer/ediqut-uyghur-11192020164952.html
BENZER HABERLER