DOĞU TÜRKİSTANLILARIN HAYATLARI Mİ ÖNEMLİ, YOKSA PEKİN 2022 KIŞ OLİMPİYATLARI Mİ ?
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA AMERKEZİ(UYHAM)
Japonya,2021 yaz olimpiyatlarına hazırlanıyor.
7 ay sonra Çin’ de kış olimpiyatları yapılacak. Japon olimpiyatları, pandeminin son derece sık olduğu gibi görünen tribünlerde çok fazla sayıda sayılacak.
Çin’ de eğitim olimpiyatının da pandemiyle birlikte siyasi sorunlar var.
Sporcuların yanı sıra insan hakları uygulamaları Pekin kış Olimpiyatlarının Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik çizimleri için bu projelerde yapılması için hummalı bir çalışma çalışmaları yapıyor.
Birkaç gün önce Çin ‘in Uygur Müslümanlarına yönelik devam eden soykırım uygulamalarını protesto etmek için Avustralya’ daki parlamento binası önünde gösteri düzenlendi. Gösterinin katılımcıları ülkelere Çin Olimpiyatı ‘ nı boykot etmeye çağırdı. Rallinin katılımcıları, 2020 Pekin Olympiad ‘ a sponsor olacak şirketlere de etkinliği boykot çağrısında bulundu.
Boykot konusu ciddileşiyor. Dünyanın dört bir yanındaki insan hakları örgütleri bu konuda bir araya geldi. Pekin Uygur politikasını değiştirmedikçe, ′′ Toplama kamplarını ′′ iptal etmedikçe, Dünya çapında 160 insan hakları kuruluşu Uluslararası Olimpiyat Komitesine bir mektup yazdı ve Çin Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yaptırılmaması önerisinde bulundu.
Pekin Kış Olimpiyatlara karşı insan hakları örgütlerinin Mücadelesi Artacak
BM raporlarına göre Çin ‘in ′′ Toplama kampları ile bu Kamplarda tutukluların Köle/İşçi olarak çalıştırılması uygulamasında sadece 2018’de 2 milyona yakın Müslüman Uygur’un gözaltında tutulduğu açıklandı. Bu tutuklu insanlar serbest bırakıldıktan sonra bile GPS sistemi ile kontrol altında tutuldukları belirtildi.
Çin ‘deki Kış Olimpiyatı 2022 Şubat 4-22 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu anlamda Pekin’ in Uygur politikasını değiştirmesi için hala zaman var. Aksi takdirde Çin Olimpiyatı spor oyunları ile değil, yüzleşme ile hatırlanacak.
Spor İle Siyaset Arasında Her Zaman Bir Etkileşim Olmuştur
Siyaset ile spor arasında her zaman bir bağ olmuştur. SSCB ordusu 1979 ‘ te Afganistan’ı işgal ettikten sonra, birçok Batı ülkesi 1980 ‘ te Moskova Olimpiyatlarını boykot ederek katılmayı reddetti. Buna karşılık SSCB ve müttefikleri 4 yıl sonra ABD ‘ de düzenlenen kış Olimpiyatını boykot etti.
1988’de yapılan Seul Olimpiyatlarına ise, Sovyetlerin Afganistan işgalini sonlandırması ve buna bağlı olarak uluslararası siyasetteki tansiyonun düşmesi sonucunda tüm ülkeler bu olimpiyatlara katılmış oldu.
Demokratik ve insanı değerlere bağlı ve bu değerleri önceleyen uygar dünya Pekin Olimpiyatlar için elbetteki bu yöndeki politikasını değiştirmeyecek.
Çinli yetkililer, Batılı devletlerin Uygurlar için olimpiyatlardan vazgeçmeyeceğini düşünüyor. Pekin bu durumda kendisini kazanan taraf olarak kabul ve hissedecek.
Tüm Batılıların bu yoldaşları bütün tepkilere karşı olanlara belki de Pekin Kış olimpiyatlarına katılacaklardır. Pekin kış olimpiyatlarına sadece 7 ay kalmıştır. Bu süre sorun Uygurların sorunları konusu, Pekin için bir çok sorun ve problemler yaratabilecektir.
Ama sonuç ne olmaz, şu soru asladan çıkaramazsınız :
” DOĞU TÜRKİSTAN TÜRKLERİN CANLARI Mİ ÖNEMLİ, YOKSA PEKİN KIŞ OLİMPİYATLARI Mİ?”
KAYNAK : Atlas Araştırma Merkezi Azerbaycan