Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik baskı,zulüm ve etnik soykırım cinayetleri TBMM’de 2021 yılı Bütçe görüşmelerinde gündeme getirildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bakanlığının 2021 butçesini Genel Kurul’a sunarken konuştu ve Doğu Türkistan sorununu şu sözlerle gündeme taşıdı . ” Dünyamızı 21. yüzyılda Asya devletlerinin şekillendireceği ve güç dengelerinin Asaya’ya kaymakta olduğunu hep birlikte müşahede etmekteyiz. Hükümet olarak biz, bir yandan Asya’daki en büyük ticaret ortağımız Çin ile ilişkilerimizi güçlendirirken diğer yandan da kan kardeşimiz olan Uygur Türklerimizin etnik Çinlilerle eşit, barışçıl ve müreffeh bir yaşam sürmelerini, insan haklarını, din özgürlüklerini ve kültürel haklarını sağlamaya çalışacağız. Çinli liderlerle yaptığımız bütün toplantılarda Doğu Türkistan konusunu gündeme getiriyoruz. Doğu Türkistan ile ilgili ülkemizin ve hükümetimizin görüşlerini Birleşmiş Milletler başta katıldığımız bütün uluslararası platformlarda gündeme taşıyoruz. Örneğin 6 Ekim 2020’de Uygur meselesini Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu’nda gündeme getirdik. Çin yönetimine çağrıda bulunduk ve Uygur kardeşlerimizin dini ve ulusal kimliğine saygı göstermelerini istedik.Türkiye yönetimi olarak Uygur Türklerinden başka diğer baskı ve zulüm gören Türk ve Müslümanların karşılaştıkları insan hakları ihlallerinden son derecede kaygı duyduğumuzu de ifade ettik.”
İYİ Parti Genel Partisi Genel Başkan Yard. : Türk Yönetimi Uygur Türkleri Sorununa Yeterince Önem Vermiyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Bakanlığının bütçesini sunuş konuşmasından sonra İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili ve eski Diplomat Sayın Ahmet Kemal Erozan, Dışişleri Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi ile ilgili olarak söz aldı.Milletvekili Erozan 24 Kasım 2020’de genel Kurulda yaptığı konuşmasında Dışişleri Bakanlığını “Uygur Meselesini Yeterince önemsemediği ” gerekçesiyle eleştirdi.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erozan konuşmasında şunları ifade etti :
” Dışişleri Bakanılığı Uygur meselesine yeterince ilgi göstermemektedir. Bakanlık,Doğu Türkistan’daki insani krizi BM.başta uluslararası platformlarda dile getirmeye çalışıyor. Ancak yurt içinde Uygur meselesi günedeme getirilmiyor. Bakanlık bu konuda her nedense bir sıkııntı ve zorluk yaşıyor. Bu durum gün geçtikçe ağırlaşıp daha da zorlaşıyor. Benden önce konuşan diğer Milletvekillerimiz de bu konuda şikayetlerini dile getirdiler bu konuda yorumlarını dillendirdiler. Bu meseleyi(Doğu Türkistan Meselesini) Orada (Türkiye dışında) söylemek çok kolay ama Türk medyasında Uygurlar hakkında söylediklerinizi göremiyoruz. Dışişleri Bakanlığı devletimizin direğidir ancak,yönetim olarak Uygur meselesinde çok önemli bir bu rolü oynayamıyor ve yeterince yerine getiremiyorsunuz.” şeklinde konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Doğu Türkistan Meselesini TBMM.’de İlk Gündeme Getiren Siyasi Parti Olmuştur.
Doğu Türkistan Meselesi ilk kez TBMM.’de Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) tarafından gündeme getirildi. 1992 yılının Aralık ayında MHP’nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in girişimi ve MHP’nun o zaman mevcut 17 Milletvekilinin ortak imzası ile TBMM.Başkanlığına bir önerge ile sunulmuştu.
Ancak,günümüzde MKHP’de durum değişti ve Merhum Alparslan Türkeş’in kurduğu bu parti Doğu Türkistan konusunda aktif ve duyarlı değil. İYİ Partinin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin araştırılması için verdiği önergelerin aleyhinde oy kullanmıyor.Ancak, çekimser kalarak önergenin reddedilmesine katkı sağlıyor.
Geçtiğimiz ve bu yıl içerisinde İYİ Parti TBMM.Gurubu Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin araştırılması için bir kaç önerge vermiş olup,önergeler oya sunulmuştur. Araştırma Önergesine İYİ Parti ile CHP.olumlu oy kullanmış, ancak AK Parti Milletvekillerinin olumsuz ve aleyhte oy kullanmış,MHP ise çekimser oy kullandığı için Önergeler sürekli reddedilmiştir.
Kaynak : Özgür Asya Radyosu(rfa.org/Uyghur)
BENZER HABERLER