logo

trugen jacn

D.TÜRKİSTAN DEVLETİNİ YENİDEN KURMAK İSTEYEN TÜRKLERİNİN KAÇINILMAZ VE ZOR SEÇİMİ

Önce şu alıntıya bir göz atalım : “Pakistan’da Uygur sorunu bir turnusol testi gibi değerlendirilebilir. Pakistan’da  Doğu Türkistan meselesinde aktif olanları şu 3 Katagoride düşünebiliriz :
1- Bağımsız Doğu Türkistan fikrini( Uygurları) savunanlar 
2-Doğu Türkistan İslamı Hareketi içindekiler veya bağı olanlar
3-Sürekli  saldırıya uğrayan ve  Çin vatandaşları olan radikal gruplar
Bu radikal guruptakiler : 1- Uluslararası olanlar (El Kaide-Daiş vediğerleri)    2- Pakistan devletiyle (Pakistan Taliban’ı ve bazı Beluc grupları) sürekli veya periyodik olarak savaştığı  öne sürülen Dahili (İç) guruplar   Bunlar ya  İslamabad yönetiminin  dış politikasının çıkarlarıyla ilgilenmiyorlar yada kasıtlı olarak Pakistan hükümetinin zayıflamasını istiyorlar.(Krzysztof Iwanek, Eylül 2019)
Bir 1 kişi ve sakal görseli olabilir

Atilla DEMİRKASIMOĞULLARI

Pakistan hükümeti Çin ile arasını iyi tutuyor ve ABD’nin düşüşüne karşılık  Çin yükseliyor. Ama Pakistan içinde ABD yanlısı güçlerde  var. Pakistan, Hindistan ile Keşmir ve  bu ülkedeki Müslüman azınlık sorunları sebebiyle sorunlar yaşıyor. . Hindistan, Çin ile rekabet halinde. Hindistan, giderek daha çok ABD, Avustralya, Japonya Kore ittifakına  doğru  kayıyor.
Bir 1 kişi, ayakta ve açık hava görseli olabilir
Belucistan Sorunu
İran, Pakistan ile sürekli  sorun yaşıyor ve kendine rakip görüyor.  Bu 2 ülkenin mücadele alanı  daha çok Afganistan.   İran’ın egemenliğinde yaşayan ve Sünni bir Müslüman azınlık olan Beluciler iran’dan ayrılarak  bağımsız bir devlet  olmak istiyorlar. Beluçı Ayrılıkçı Örgütler  İran’da  bazen şiddet olaylarına da baş vurmaktan kaçınmıyor.  Belucilerin bir kısmı Pakistan’da İran ve Afganistan’a komşu Beluçistan bölgesinde  yaşıyorlar. Yanı Belçi ulusu şu anda Pakistan, Afganistan ve İran  arasında bölünmüş durumda.
Son yıllarda Çin’in emperyal  bir proje olarak  ortaya attığı “Bir Kuşak-Bir Yol” İnsiyafının önemli kollarından biri olan Çin-Pakistan Ekonomik Kordidoru Pakistan’in Arap denizi kıyısındaki Gwadar Limanında  sona eriyor. Doğu Türkistan’in tarihi Kaşgar şehrinden başlayan ve Pakistan’ı boydan boya geçen toplam uzunluğu 3 bin km olan olan bu koridordan  yüksek hızlı demir yolu(HDY) Yüksek  Suratlı  Kara yolu(YSK ) ile Petrol ve doğal gaz taşıma boru hattının inşaatları sürüyor. Toplam 70 milyar dolar tutarındaki bu projeler için  Pakistan Çin ile  ayrı anlaşmalar imzalamış bulunuyor.Bu projenin yapımı ile Belucistan’in önemi birden bire artmış bulunuyor. Belucistan’da bu yüzden zaman zaman şiddet olaylarına sahne oluyor. Son yıllarda bu projede çalışan  Çinli Mühendislerin  kaçırılıp öldürülmesi ve başkent Kuetta’da bulunan Polis Akademisi’nin basılarak onlarca öğrencinin öldürülmesi  vb.gibi
İran’a karşı Beluçileri  destekleyen ABD sebebiyle Pakistan Çin’e kayınca onlarla da araları iyi değil. Pakistan hükümeti ve devleti Çin’e yaklaşırken Pakistan’da derin izleri olan ABD,günümüzde  gerilemiş olsa da  halen çok  etkin durumda.
 Pakistan, aynı zamanda  İngiltere’nin çok etkin olduğu bir ülke  ve örtülü ve hafif bir şekilde ABD ile hakimiyet çekişmesinden olduğu bir alan da.
Çin’in baskı ve zulmünden Afganistan ve Pakistan’a sığınmış olan Uygur Türklerini ise, ABD domine ediyor. Bu durum karşısında Çin’in en yakın müttefiği Pakistan sessiz  ise  ölçülü baskılama içerisindedir.
Diğer yandan  ABD örtülü bir şekilde Hindistan üzerinden IŞİD’a destek vermeyi sürdürüyor.
 İslam Ülkelerinin tek Halifelik idaresi altında birleşmesini hedefleyen Hizb-ut Tahrir, daha çok  uluslararası hale gelmiş bir İslami örgüt. Bu örgüt  Özbekistan’da oldukça aktif olduğu gibi  Güneydoğu Asya’nın en kalabalık islam ülkesi  Endenozya ile  Malezya gibi ülkelerde de  bir hayli etkililer.
Uygur Türkleri bütün bu  uluslararası karmakarışık  güç dengeleri  ve istihbarat savaşları üzerinden süren hegemonya savaşında kendi mücadelelerini güçlendirmeğe çalışıyorlar.
Uygur Türkleri bu  mücadele etkin sonuçlar üretebilecek mi yoksa başka ülke  istihbaratların bir aracı olarak heba olup gidecek mi?
Uygur Türkleri için bu zorlu bir durum ve çözümü çok zor olan bir  problem olarak  ortadadır.
Doğu Türkistanlı Aktivistler ve  Doğu Türkistan Milli Bağımsızlık Hareketleri için kurulan Teşkilatları elbette ki bu zorlukları çözerek yeniden Doğu Türkistan devletlerini yeniden kuracaklardır.
Ancak, onların bu sorunlarını çözebilecek ve  esaret altındaki ana vatanlarını nihai  hedef olarak belirledikleri  özgür ve Bağımsız Doğu Türkistan devleti amacına ulaştırabilecek  düzey ve kapasitelerinin ise şu anda  olması gerekenin de çok uzağında olduğunu  görüyorum
 En büyük ve içten temennimiz Uygur Türkü Kardeşlerimizin  diğer mazlum uluslar ve toplumların takip ettikleri  yol ve yöntemi takip etmeleri, birlik ve beraberlik içinde tek ses ve  tek vücut  olarak  geçmişte  yürüttükleri   milli bağımsızlık  hareketlerinde olduğu gibi  başarılı olmalarını yürekten diliyorum.
Share
373 Kez Görüntülendi.