Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk kez bir açıklamasında “Uygur Türkleri” ve “Doğu Türkistan” tabirlerini kullanması ne anlama geliyor?
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk Milli Talebe Birliği”nin 19 Kasım’daki 62. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada ve Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Uygur meselesine “Uygur Türkleri” tabiriyle değindi. ve “Doğu Türkistan”.
Recep Tayyip Erdoğan, “Bulgaristan’da Türklerin dilinin yasaklanmasına, mezarlıklarının yıkılmasına karşı mücadele ettik, eski Sovyetler Birliği tehdidine karşı mücadele ettik, Kıbrıs meselesini, Doğu Türkistan meselesini ele aldık” dedi. Kerkük’teki Türkmen meselesi.”
Recep Tayyip Erdoğan, 20 Kasım’daki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada da şunları söyledi: “Filistin’deki mazlumların acısı bizim acımız olduğu gibi, Uygur kardeşlerimizin, Ahıska Türklerinin ve Kerkük Türkmen kardeşlerimizin sorunları da bizim acımızdır.” sorun. Türkiye’nin kendi vatandaşlarının sorunlarına sırt çevirdiğini düşünen herkes ya cahildir, ya cahildir ya da dış güçlere çalışan casustur. »
Cumhurbaşkanı Erdoğan, günlük toplantılarında ve haftalık Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında dünyanın dört bir yanında zulme uğrayan Müslümanların sorunlarına değinse de çoğu durumda Uygur sorununa değinmedi. Bu kez açıkça “Uygur Türkleri” ve “Doğu Türkistan”dan bahsetmesinin sebebi nedir? Bu açıklamanın önemi nedir? Türkiye’deki Türk ve Uygur uzmanlar ve milletvekilleriyle telefon görüşmeleri yaptık.
“Yi” partisinden eski milletvekili Sayın Fahrettin Yukuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uygur meselesini bu şekilde gündeme getirmesinin iyi bir şey olduğunu ancak henüz pratik bir şey yapmadığını söyledi. Baskı. Daha önce farklı bir şekilde önerilmesine rağmen hükümet bu konuda spesifik bir şey yapmadı. Şimdi hükümet Filistin meselesinde sert bir tavır alıyor. Eğer Türk toplumunda Uygur kardeşlerimiz zulme uğruyorsa hükümet neden sessiz kalıyor? Bu tür şikayetler dile getiriliyor. Sanırım buna bir cevap bulunsun diye böyle bir açıklama yaptı. »
Üst düzey diplomat ve eski milletvekili Sayın Ahmet Kamil Arozan, sorumuzu telefon mesajıyla yanıtlayarak şunları yazdı: “Mart ayının sonunda Türkiye’de il, köy ve kasabaların belediye başkanları için seçimler yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda çaba gösteriyor. Bugün seçimler yaklaşırken bunu söyleyerek Türk halkının hoşnutsuzluğunu susturmak mümkün. Uygurlar hakkında bunu söylemeye devam etmezseniz hiçbir faydası olmaz. »
Ankara Uygur Araştırma Enstitüsü Müdürü strateji uzmanı Dr. Özgür Ekram, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda ilk kez Uygur ismini kullanarak Çin’e karşı daha sert bir açıklama yaptığını söyledi. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2015’ten bu yana Uygurlar hakkında söylediği en güçlü konuşma olduğunu düşünüyorum. Çünkü mevcut hükümetin mazlum Müslüman ve Türk halklarını yatıştırma politikası var. Türk halkının büyük bir kısmı hükümeti Filistin halkına baktığı kadar Uygurlara da sahip çıkmadığı için eleştiriyor. Bunları cevaplansın diye söyledi. Bundan sonra nasıl gelişecek? Gelin hükümetin Uygur politikasına bakalım. »
İstanbul İbn Haldun Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında doktora öğrencisi olan Maulan Tayyarkut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Uygur” ve “Doğu Türkistan” tabirlerini Türkiye’nin dış politikasının bir yansıması olarak net bir şekilde tanımladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki konuşması Türkiye’deki tüm televizyon kanallarında canlı yayınlandı. Bu açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrudan Çin’i suçlamamasına rağmen, “Uygur Türkleri” ve “Doğu Türkistan” tabirlerini kullanarak Uygurlara baskı yapan Çin hükümetini de eleştirdiği düşünülüyor.