Son Dakika
Bana cevaplamamı istediğiniz soruları aşağıda yanıtlamaya çalıştım. Umarım,tatmin edici cevaplar verebilmişimdir. Cevapları aşağıda bilgilerinize sunuyorum ;
1.- Uygur bölgesinin nüfusun %45’i Uygur, %40 ise etnik Han Çinlisi göçmenler oluşturmaktadır. Geri kalan % 15 ise, Kazak, Hui,Kırgiz,Özbek,salur, Moğollar ve diğer azınlıklardır.. Uygurlar Türklerle akrabadırlar.Onların hem dilleri hem de dinleriyle Çin’den tamamen farklı olup, daha çok ziyade Orta Asya’daki milletler ile Türkiye’ye daha yakındırlar.
2.- Bölge’deki Çin hükümeti oldukça merkezi bir güçtür ve sert ve otoriterdir. Unutmayın Çin hala komünist bir ülkedir. Doğu Türkistan’dan elde edilen zengin petrol ve doğal gazdan ve diğer kaynaklardan ötürü buranın esas sahibi Uygur halkı , Çin merkezi hükümet tarafından sürekli baskı altında tutulmakta ve sindirilmektedir. Bu arada bölge,doğal gaz zengini olmasına rağmen buradaki doğal gaz fiyatı, Shangai’dan daha pahalıdır. Bu durum ise, elbetteki Uygurların Çin yönetiminden daha çok nefret etmesine neden olmaktadır.
3.- Bölge’de yaşayan Uygurlar ile Han Çinlileri arasındaki gelir dağılımı ve ekonomik fark ise, adeta devasa bir uçurumu andırmaktadır. Çin merkezi hükümeti ile Uygur bölgesinde yönetim tamamen Çinlilerden oluştuğundan, Çince bilmeyen Uygurların iş bulabilmesi adeta imkansız kadar azdır. Başkent Urumçi ile Kuzey’de yaşayan Uygurların çoğu Çince konuşabiliyor. Hatta bazıları Güney’deki Çinlilerden daha iyi Çince konuşabiliyorlar. (Ben ise şu anda Güney’de yaşıyorum.). Ayrıca Uygurların eşit iş fırsatlarına sahip olmadığını yansıtan anlamalar ve şikayetler var.
4.- Bölge’de tamamen ırkı ayrımıcılık ve hatta tam bir Çin ırkçılığı hakim durumdadır. Mesela, 2008 yılı yazında liseden yeni mezun olduğumda güvenlik kontrolleri oldukça sıkılaşmıştı, özellikle de Doğu Türkistan’da.Çünkü, Pekin Olimpik Oyunları yaklaşıyordu. O günlerde 50 km yol teperek otobüsle Korla’ya gittim. Otobüsteki tek Çinli bendim. Geri kalan herkes Uygur’du. Trafik polisi otobüsü durdurarak herkesin kontrol için aşağıya inmesini söyledi. Polislerden biri birkaç saniye bana baktı ve sonra benim Çinli olduğumu farketti ve benim inmeme gerek olmadığımı ve otobüste kalmamı söyledi. Otobüsten inmeyen ve kontröle tabi tutulmayan kişi ise,bir tek bendim. Çünkü,ben Çinli olduğum için burada olumlu ayırımcılığa tabi tutulmuştum.Çünkü,bu bölge’de yaşayan Çinliler ile Uygurların yüzlerine bakarak etnik kimliklerini kolayca ayrıt edebilirisiniz. Otobüsü durduran ve kontrol eden Polislerin tamamı etnik Çinliydi. Ve ben bir an birinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğümü hissettim. Elbetteki bu durum çok te iyi bir davranış değildi. Ben bu ayrımcılıktan pek memnun kaldığımı söyleyemem.
Ailemin bir sürü Uygur arkadaşları ve dostları var. Bana göre bu insanlar çok iyi insanlardır. Eğer Uygurlar bizden(Çinlilerden) bağımsızlıklarını talep ederelerse ben bunu anlayışla karşılarım. Hatta ben bile bu bölge’de doğup büyüyen bir Çinli olarak Doğu Türkistan’ın bağımsız olmasını diliyorum. Çünkü Doğu Türkistan özerk bölgeden ziyade adeta Çin’in bir kolonisi veya sömürgesi gibi yönetiliyor. Bir de sözde Milli Komünist Çin yönetimi de bir başka sebep olarak ortadadır.
Uygur bölgesinin mevcut genel durumunu özetlersek, oldukça karışıktır.Ayrıca,buna bağlı olarak Çin de oldukça huzursuz ve gergindir.
Bu arada burada ayaşayan Han Çinlilerinin çoğunlğu, 1949 yılından sonra Doğu Türkistan’a zorla yerleştirilen etnik Çinli göçmenlerdir. Bu taşınmanın nedeni ise bölgeyi bu etnik Çinli nüfusu kullanarak daha iyi kontrol etmek düşüncesidir. Benim ailem 1960’ların sonlarında taşınmış ve ben burada doğmuş bir Çinli’yim. Dedem Çin’de ticaret ile geçimini sağlarken,komünist yönetim tarafından tutuklanmış ve hapsedilmiş.Dedem Hapishanedeki baskı ve işkencelere fazla dayanamamış ve birkaç kez intihara kalkışmış.
Ben, bu cevabı yazımda, durumu kendi kişisel düşüncelerime ve gözlemlerine göre doğru olarak anlatmaya gayret ettim. Sözlerimde her hangi bir gerçek dışı bir yanlışım yoktur. Yine de buna bir itirazınız varsa varsa, lütfen bunu tekrar bana bildirmenizi rica edeceğim.
TEŞEKKÜR : Bu yazıyı Uyghurnet.org Sitesi adına İngilizceden Türkçe’ye Tercüme eden, Seyit İlktürk’e teşekkür ederim.
Kaynak: http://www.quora.com/Whats-the-history-of-Xinjiang-separatism-in-China-Why-would-militants-in-Xinjiang-want-to-separate-from-China
Etiketler: Çin » Din » Dünya » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Makale Analiz » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER