Son Dakika
İlhamını Çin Faşizmi ile Han Şövenizminden alan ÇKP yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere karşı tarihin en acımasız ve vahşi soykırım cinayetleri ile onları toptan soykırımla yok etmeye çalışırken, diğer yandan Dış Ülkelerdeki Temsilcileri işlediği bu insanlık suçlarını utanmaz, arlanmaz ve iki yüzlü bir şekilde inkar etmeyi sürdürüyor.
Margaret Brannan’ın yönettiği programda Çin’in Ukrayna konusundaki tutumu ele alınırken, Uygurlar meselesine değindi. Moderatör Brannan, Çin Elçisi Qin Gang’a “Uygurların inisana hakları ihlalleri konusunda BM’nin raporları mevucut. BM. çok önemli ve en güvenilir bir kurum. Çin yönetimi dahil herkes bu Kuruma(BM’lere) gerçekten inanması ve kararlarına saygı duyması gerekir.”sözleri ile Çin Büyükelçisinin tüm inkar ve iddialarını reddettiğini bildirdi.
Bunun üzerine tekrar soz alan Çinli Büyükelçi Qin Gang, “Bütün bu iddiaları tamamen reddediyorum … Çin’de sözde insan hakları ihlalleri diye bir şey yoktur.” sözleri ile ÇKP’nin Uygurlara baskı ve zulmünü bir kez daha inkar etti.
Bunun üzerine Moderatör Brannan Çinli Elçiye “Peki, Uygur bölgesinde insan hakaları ihlalaleri yok diyorsunuz ? Neden BM.ve bağımsız gözlemcilerin bölgeye kayıtsız ve sınırsız erişime niçin izin vermiyorsunuz ?” sorusunu yöneltti.
ÇKP’nin ABD Elçisi bu soruya direkt cevap vermekten kaçındı ve bir kez daha inkar yolunu seçti ve şu kaçamak sözlerle cevap verdi : ” Çin BM. İnsan Hakları Yüksek Konseyi Yüksek Komiseri Bachelet ile Özel olarak görüşme halindeyiz. Bence bölgeye erişim konusunda anlaşmaya varıldı, ” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan The Christian Science Monitor’ün Washington bürosu şefi David Cook’un haberine göre Çin hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, “Çin’in Uygur bölgesindeki insan hakları ihlalleri ile Çin’in nükleer programıyla ilgili benzer, asılsız iddialar bir kereden daha çok ve dafalarca ortaya atılmıştur. Önümüzdeki Mayıs ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin bölgeyi ziyaret etmeyi kabul ettiğini açıklamıştır.” dediğini aktardı.
BM İnsan Hakları Yüksek Konseyi, yayınladığı raporlarda Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde 1-3 milyon arasında olduğu tahmin edilen Uygur,Kazak,Kırgiz ve diğer Müslüman Türk azınlığın bölgede açılan yüzlerce toplama kamplarında gizli tutulduğuna dair güvenilir raporlar olduğunu söylüyor.
BM. Mülteciler ve İnsan Hakları Yüksek Komiserinin Mayıs ayında Çin’i ziyaret edeceği,ancak heyetin bölge ziyareti sırasında kayıtsız ve sınırsız erişime sahip olmalarına izin izin verilip verilmeyeceği tam açıklığa kavuşmuş değil.
BENZER HABERLER