Çin’in resmi ağzı olan Komünist Partisinin resmi yayın organlarından Global Times gazetesi,, 2022 Kış Olimpiyatları’nı boykot etme fikrinin çok da destek almayacağını iddia etse de gerek insan hakları kuruluşları gerekse de hükümetler düzeyinde baskı giderek artıyor. Şu anda insan hakları camiasında ve politikacılar arasında, 2022 Kış Olimpiyatları’nın bir tür boykot lehine büyüyen bir fikir birliği var. Doğu Türkistan’ın yanı sıra Tibet ve Hong Kong’daki uygulamalar, Afganistan’daki Taliban liderleriyle yakınlaşma da boykot baskısını artırıyor.
Tam boykot olasılığına ek olarak, diğer alternatifler arasında diplomatik boykot, oyunların başka yere alınması, sporcuların önderlik ettiği protestolar ve kurumsal sponsorların geri çekilmesi yer alıyor. Hatta uluslararası bir anlaşma yoluyla Olimpiyat Oyunları için tarafsız, kalıcı yerler kurmak, böylece de herhangi bir otoriter rejimin gelecekte Oyunlara ev sahipliği yapmasını engelleyecek daha uzun vadeli reform önerileri masada.
1956 MELBOURNE, 1980 MOSKOVA, 1984 LOS ANGELES VE 1998 SEUL’DEKİ ‘HASSASİYET’ YİNE GÖZETİLSİN
Dünya Uygur Kurultayı “Olimpiyat Komitesi ‘insanlık onurunu koruma’ ilkesini göz ardı etti. Soykırımcıda olimpiyat olmaz, Türkiye boykot etsin” açıklaması yaptı. Oyunların ruhuna aykırı girişime karşı Olimpiyat Komitesi’ne ve başkentlere ‘siyasi tarafsızlığın arkasına sığınmayın, kararınızı gözden geçirin’ çağrıları yapıldı. Ankara’nın 1980 Moskova’yı boykot etmesi ve Eurovision’a siyasi oylama gerekçesiyle katılmamasına dikkat çekilerek benzer hassasiyetin Uygurlar için de gözetilmesi gerektiği belirtildi. 1956 Melbourne, 1984 Los Angeles ve 1998 Seul’de atılan adımların bir benzerinin atılabileceği kaydedildi.
Kaynak : https://www.karar.com/guncel-haberler/insanlik-adina-pekine-boykot-1635218