Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Fransız haber dergisi L’Obs,’nin Pekin Muhabiri iken, 18 Eylul 2015’te Doğu Türkistan’in Aksu İli,Bay ilçesi’nde bulunan ve etnik Çinlilerin işlettiği Sogan Kömür Maden işletmesinde meydana gelen olaylarla ilgili haberler yapan ve bu olayları yorumlayan Fransız kadın gazeteci Ursula Gauthier’in, basın kartının yenilenmemesi ve Vizesinin uzatılmaması üzerine 31 Aralık 2015 günü Pekin’den ayrıldığı bildiriliyor.
Fransız Gazeteci Ursula Gauthier’in 31 Aralık’ta Pekin’den ayrılımadan önce Fransız Haber Ajansı(AFP)’na yaptığı açıklamada “Fransa ve Avrupa Birliği Çin’in bu ülke’de ve özellikle azınlık Milletlerin yaşadığı bölgelerde neler yaptığına çok dikkat etmelidir.” uyarısında bulundu.
Özgür Asya Radyosu’nun (rfa.org/uighur) haber sitesinde yer alan ve AFP. haberlerini kaynak göstererek verdiği bilgilere göre Fransız Gazeteci Ursula Gauthier Çin’in kendisine karşı tutumu ve Çin yönetiminin Çin ve Çin’in idaresindeki azınlık Milletlerin yaşadığı bölgeler ile ile ilgili politikaları hakkında şunları ifade ettiğini bildirdi, ”Fransa ve Avrupa Birliği benim Çin’den çıkarılmam konusunu sadece bir gazetecilik veya basın özgürlüğü açısından ele almamalıdır.Ülkem Fransa ve AB.,ÇKP.iktidarının merkezi Çin’de etnik Han Çinli vatandaşları ile Çin’in yönetimindeki Doğu Türkistan,Tibet başta Çinli olmayan diğer azınlıkların yaşadığı bölgelerdeki neler yaptıklarını pürdikkat izlemeli ve bu bölgelerde yaşayan Çinli olmayan Milletlerin durumuna dikkat etmeli ve ilgi gösötermelidir. Bu bölgelerde azınlık olarak tabir edilen Uygurlar,Tibetliler ve diğer azınılık uluslar çok zor şartlarda yaşamaktadırlar. Hatta etnik Çinli çoğunluk da çok zor ve sıkınlı durumdadırlar.Çin çok iyi takip edilmeli ve izlenmelidir.” Şeklinde konuştu.
Fransız kadın Gazeteci Ursula Gauthier Doğu Türkistan’ın Aksu İli,Bay İlçesinde 18 Eylul 2015’te meydana gelen olaylar ile ilgili bir çok haber yorum kaleme alarak yayınlamıştı.Ayrıca, Çin yönetiminin 13 Kasım Paris saldırılarının meydana geldiği gün Bay kömür işletmesi olayı ile ilgili ilk kez açıklamalar yapan çin yönetimini eleştirmiş ve “ Bay olayları ile Paris Saldırılarını mukayese etmek mümkün değildir.Bay olayları,Çin yönetiminin bölge’de uyguladığı yanlış politikalar sonucu meydana gelmiştir. Olayların gerçek sebebi Çin’in uyguladığı yanlış politikalardır.” açıklaması ile Çin yönetiminin tepkisini çekmişti. Çin Dış işleri Bakanlığı Fransız kadın Gazeteci ile ilgili olarak açıklama yapmış ve “Fransız Gazetecinin Demecinden ve haber yorumlarından ciddi şekilde kızgın olduklarını” açıklamıştı.
Ayrıca Çin dış işleri bakanlığı Fransız kadın gazetecinin bu haber-yorum ve olumsuz açıklamaları sebebi ile özür dilemesini ,aksi taktirde gazetecilik Çalışma belgesi ile Oturma izninin uzatılmayacağını belirtmişti.
Cesur Fransız Kadın Gazeteci Çin yönetiminin özür talebini reddetmişti.Bunun üzerine Çin yönetimi 31 Aralık 2015 tarihinide Çin’i terketmesini istemiştir.
Etiketler: Çin » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Makale Analiz » Röportajlar » Siyaset
BENZER HABERLER