Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Çirvirüsü Covid-19 salgınını bahane ederek “Karantina Kuşatması” ile Uygurları kendi evlerine hapsederek açlığa mahkum etmesi ve insanların acımasız bu uygulamalar sonucunda hayatlarını kaybetmesi ve arkaya arkaya gelen ölüm haberleri uluslararası alanda büyük yankı uyandırdığı ve tepkilere yol açtığı bildirildi.
“New York Times” gazetesinde 11 Eylül tarihinde yayınlanan “Ekmek ve Makarna= evde sadece Ekmek ve Erişte(Makarna) Kaldı” başlıklı makalede Uygurların içinde bulundukları dramatik durum gözler önüne tüm çıplaklığı ile seriliyor. Ağustos ayının başından bu yana Gulca kenti halkının şiddetli açlık çektiği belirtildi. Şu anda en az 600 bin kişinin evlerinde Karantina/Kuşatması ile mahsur bırakıldığı ve gıda ve yaşam mamddeleri yardımına muhtaç hale getirildiği ve yönetimin bağımlı haline getirildiği belirtildi. Halka dağıtılan yiyeceklerin çoğu ekmek ve hazır erişteydi(makarna) olup ve insanlar bir aydır neredeyse hiç et ya da sebze yüzü görmemiştir. Bu durumun Çin’in Şanghay kentinde 2022’nin başlarındaki Karantina/kuşatması sırasında görüldüğü, ancak Şanghay’da etnik Çinli insanların Uygurlar gibi açlıktan ölmediği belirtiliyor.
Karantina/Kuşatması ÇKP 20. Kurultayına Kadar Sürebilir
“Washington Post”‘ta 12 Eylul’de yayınlanan bir analizde (köşe yazısında) Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da uyguladığı bu acımasız ve sert önlemlerin önümüzdeki Ekim ayında Pekin’de yapılacak Çin Komünist Partisi’nin 20. Kongresi’nin açılışına kadar devam edebileceği bildiriliyor.
ÇKP’nin resmi Xinhua Haber Ajansı’ndan de alıntı yapılan yazıda, Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan’ın, “Virüs salgınına yönelik bazı önlemler kısmen hafifletilebilir, ancak virüs salgınının tek başına yayılmaması için kongre öncesinde önleyici tedbirlere devam etmek yine de çok önemlidir.” sözlerine de yer veriliyor.
Habere göre Gülnazer isimli bir Uygur kişinin gazetecilere 40 günden fazla bir süredir evlerinde mahsur kaldıklarını, evlerin kapılarının taşlarla ve kaynakla kapatıldığını , evlerinin kapılarının ancak virüs salgını müfettişleri geldiğinde açıldığını açıkladı. 2 aydır sebze, meyva, et ve süt yüzü görmedik. Her gün ekmek ve toplu olarak su içerek açlığımızı gideriyoruz. dediğini yazdı
Bölgede açlık nedeniyle artan ölüm sayısı, hayvanların bakılamadığı için gereksiz yere kesilmesi, hazır yem ve meyvelerin virüs salgınını kontrol altına almak için alınan çok katı karantina önlemleri nedeniyle toplanamaması ile ilgili kısa videoların sosyal medyada geniş çapta dolaştığı ortaya çıktı. Bu konuda küresel olarak kamuoyundan da çok tepki ve protesto sesleri yükseliyor.
Çin yönetimi Halkın tepki ve memnuniyetsizliğini gidermek için, Gulca Şehri yerel Hükümeti 10 Eylül’de bir bildiri yayınlayarak Karantina ablukası ve diğer önlemlerinin neden olduğu bazı olumsuzluklardan dolayı halktan özür diledi. Ancak Yerel Yönetim insanların açlıktan öldüğünü yalanladı ve dört kişinin bu tür “Yalan haberleri” yaydıkları için göz altına alındığını de duyurdu.