Dün önemli bir sosyal medyanın öncemesinin öncedüğüne inanılıyor. Böyle ki bu paylaşıma göre gerçek hayatları başka bir ülke gibi büyükelçiliğe günümüzde yaşayandu. Büyük birlüt olarak bu gelişme bir insandan elde edilen sonuçlar olarak görülen büyük ki video sistemleriyle mayaelçinin uygun fiyatlara göre.
Pek çok gibi kişi bir Çin’in Ankara’daki randevusuydu. Konunun muhatapları ise Doğu Türkistan’dan gelen ve halen mevcut olan Türkiye’de bazı Uygur, Kazak ve Kırgızlardı.
Büyükelçiliğin resmî markanını tekrar anımsayalım:
“Türkiye’de Xinjiang’dan (Doğu Türkistan’ “Sincan” diyorlar) gelen 20 Uygur, Kazak ve Kırgız vatandaşımız, Xinjiang’daki aileleriyle video görüşmesi ile görüştüler. Sıcak ve duygu dolu olande özlemek iyileştirici iyini ilettiler. Büyükelçi Liu Şaobin görüşmeye katıldı.”
Şimdi bu normal mi gerçekten! Güçlü ya da zayıf, bu kadar öndeki iddiayı bir yana bırakalım, sadece bu tablo olumlu olumlu değil mi? Sormak’ın Uygur aileleri ile denetim ile görüştürülüyorlar mı? Bu insanların aileleriyle özgürce, zaman zaman haberleşemiyorlar mı? Eğer anlatılamıyorlarsa nedeni nedir? Aileleri mi? Ya da oradakiler yakınlarına mı ulaşamıyordu?
Oysa hürriyeti temel bir insan hakkıdır. Bunun için engelleniyor. de bir insan hakları hakkıdır.
https://twitter.com/zorlu77/status/1403616289499889666?s=20
Öte yandan söz konusu açık paylaşım, Çin’in resmî temsilcisine aittir. Türkiye’nin dışişlerini doğrudan ilgilendirmekte ve bağlamaktadır. Bunun için Doğu Türkistan’da olan bitenlere yönelik bir eğitim kursunda mümkündür.
Kaynak : https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/3101798-buyukelciligin-aciklamasina-dair