Son Dakika
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) geleneksel hale gelen Çarşamba Konferansları’nın bu haftaki konuğu “Uluslararası Güç Denkleminde Doğu Türkistan” konusu ile Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Varis Çakan oldu. ESAM Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, milletvekilleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
SOYKIRIMA DÖNÜŞTÜ
Doğu Türkistan’ın İslam dünyasının kanayan yarası olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Çakan, bölgede ciddi gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Çakan, “Bölgede şiddet soykırıma dönüştü. Müslümanlara yönelik baskı ve şiddet bir insanlık dramına dönüştü. Doğu Türkistanlıların tek suçu Türk ve Müslüman olmasıdır. Şimdi o zalimler de diyor ki, ‘Nerde Müslüman ülkeleri gelip kurtarsın.’ Onların evinde Kur’an-ı Kerim’ler toplandı. Seccadeler toplandı. Doğu Türkistan bir açık hapishaneye dönüştü. Doğu Türkistanlıların ülke dışına çıkması suç olarak sayıldı. Bunu maalesef Türkiye de yapıyor. Neden böyle yapıyorsunuz deyince ama Çin güçlü!” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE DİKKATLİ DAVRANMALI
Çakan, Türkiye’nin stratejik bir bölgede bulunduğunu belirterek, “Türkiye bu konumunu iyi kullanması halinde dünyanın en güçlü ülkesi olabilir. Aynı zamanda, Türkiye güç odaklarının tam merkezinde bulunuyor. Güçlü ülkeler enerji kaynaklarının üzerine çullanıyor. Genel olarak bunlar İslam ülkelerinde oluyor. Türkiye birçok doğal kaynaklara sahiptir. Türkiye bu duruma karşı dikkatli davranması gerekiyor” diye konuştu.
BEYİN GÖÇÜNÜ ENGELLEMELİYİZ
Üniversitelerde bilime önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Çakan, “Bilimin önemini bilmeliyiz. Üniversitelere siyaset sokmamalıyız. ‘Yarın ne olacak’ diye düşünmemiz gerekiyor. Bilim kurumlarımızı güçlendirmemiz lazım. O yüzden bilim yuvalarımızı yıpratmayalım. Beyin göçü konuşuluyor. Birçok kişi göç etti. Bu göç edenleri ülkemizde tutmamız gerekiyor” dedi.
TÜRKİYE HAZIR DEĞİLDİ!
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bölgede güç denkleminde büyük boşluk oluştuğunu söyleyen Çakan, şunları kaydetti: “Türkiye, Sovyetlerin dağılmasına hazır değildi. Türkiye bu süreci iyi okuyamadı. Türkistan diyarını araştıran bir enstitümüz yoktu. Ülkemizde Özbekistan ya da diğer ülkeleri bilen bir kuruluş yoktu. Çin, bölgede iş birliği örgütleri kurarak gücünü pekiştirdi. Böylelikle bölgede güç sahibi oldu. Kendi şartları altında bölgede güç sahibi oldu.
BENZER HABERLER