Son Dakika
Mehmet Emin HAZRET
G20 Toplantısı 4-5 Ağustos 2016 tarihleri arasında Çin’in Hangju şehrinde gerçekleşecek olup, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan da bu toplantı için yola çıkmış bulunuyor.
Hangju Şehri Çin’in 54, milyon nüfusulu Jiejiang eyaletinin merkezidir.. Çinlilerin “yer yüzünün cenneti” diye tarif ettiği güzel ve kadim Çin şehri olup,ABD.’nın ünlü APPLE Telekominikasyon Şirketi’nin üretim merkezi bu şehirde bulunmaktadır.
Hangju şehrinin yerleşik nüfusu nüfusu 9,13 milyon civarında olup,şehrin dışarıdan gelenlerle birlikte ggündüz nüfusunun 7.2 milyon. Merkezi bölgenin nüfusu 2,4 milyondur. Hangju ekonomik gücü ve büyüklüğü ile Çin’in en büyük 4.şehridir. Aynı zamanda Çin’in en çok milyarder barındıran 10 şehrinden de biridir.
Ancak, Hangju’da yapılacak G20 Zirvesi dolayisiyle tarihte misli görülmemiş, güvenlik tedbirleri şehir sakinlerinin hayatını adeta dondurmuştur. ÇKP.iktidarının Diktatör yöneticileri Şehirdeki tüm fabrikalar geçici olarak kapatılmış, inşaatlar durdurulmuştur. İlk, Orta,Lise ve Üniversitelerde yeni eğitim ve öğretim dönemini ileri bir tarihe ertelemiştir. İnternet’ten alışveriş ve buna bağlı, kargo taşımacılığı tümüyle yasaklanmıştır. Çocuklar için üretilen Oyuncak uçak, kesici aletler, Havayı Fişek ve benzeri malzeme ve oyuncakların bulundurulması,taşınması ve satışı yasaklanmış ve bu yasaklara uymayanlara yasal işlem yapılacağı ve ağır cezalara çarptırılacağı ihtar edilmiştir. Zirve toplantısı sebebiyle arda arda genelgeler yayınlanmıştır. Kent’te satılan LPG tüplerinin envanteri çıkarılmış ve tüp satışları karneye bağlanmıştır. Hatta büyük ve sanayi tüpü kullanan Lokanta ve resturantlar gerçici olarak kapatılmıştır.
G20 toplantısının yapılacağı Kongre sarayı civarında oturanlar evlerinden alınıp başka şehirlerdeki oteller, şehir dışındaki spor salonlarına ve üretimdi durdurulmuş fabrikalara yerleştiriilmiştir .Hangju’dan diğer şehirlere seyahat etme (ulaşım ve oteller) bedava olarak teşvik edilmiştir. Hangju şehir nüfusuna kayıtlı olmayan tüm insanlar şehirden çıkarılarak kovulmuştur. temizlendi. Uygur Türkleri ve ve Tibetlilere otellerde oda verilmemesi konusunda Hangju şehir Emniyet Müdürlüğünün aylan önce yayınladığı genelgesi medya’ya da yansımıştır. Hangju şehrinde Doğu Türkistan’daki işsizlik nedeniyle gelerek Uygur yemekleri yapıp satarak geçimlerini sağlayan ve Lokantacılık yapanlar ile Doğu Türkistan’dan kuru-yaş mevya getirerek bunun ticaretini yapan yaklaşık 3 bin Uygur Türkü dar gelirli esnaf haftalar öncesinden zorla trenlere bindirilerek memleketlerine gönderilmiştir.
G20 toplantı merkezinin 5 Km.yarı çapındaki bölgede hareket eden araçlar insanlar ve hareket eden her canlının bu mesafe içerisinde seyahat etmesi özel izne tabı tutulmaktadır.Hangju şehir merkezi adeta insanız hayalet şehrine dönüştürülmüştür.
G20 toplantısı gibi dünya liderleri iştirak edecek önemli toplantılar için her ülke güvenlik elbetteki kendi önlemini alacaktır. Türkiye’de 2015 yılında Antalya’da yapılan G20 zirvesi için devletimiz gereken güvenlik önlemlerini almıştır. Demokratik ülkelerde güvenlik önlemleri muhtemel toplumsal ve terör eylemlerine karşı alınır.Ama bu önlemler sivil masum halka asla değildir. Öz halkı ve vatandaşını düşman ve potansiyel suçlu ve terörist kabul eden ve sayan Çin yönetimi, G20 toplantısını Hangju ve civarında yaşayan masum sivil halka büyük baskılar,acılar ve ıstıraplar yaşatmaktadır. Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri ile Tibetliler gibi Çinli olmayan ve azınlıklar olarak tanımladığı halkların hak ve hukuklarını ise,tümden gasp etmiştir. Etnik Han Çinlisi Yerli halkın ibadet, ticaret, oturma, seyahat, iletişim ve benzeri hak ve özgürlükleri de bu arada çiğnenmekte ve ayaklar altına almıştır.
Bu yıl içerisinde Çin’de tarihte az rastlanan sel ,deprem gibi doğal afetlerde binlerce kişi hayatını kaybetmiştir. Yüz binlerce ev yıkılmış ve milyonlarla ifade edilen sivil halk yerinden ve yurdundan göç etmiştir. Pekin yönetimi, bu doğal afetlerde zarar gören halkı korumak için G20 zirvesine gösterdiğini hassasiyet ve önemi ve devlet gücünü ve imkanlarını hiç de böyle seferber etmemiştir. Ancak, Çin yönetimi G20 toplantısını gerekçe göstererek kendi halkına karşı böyle acımasız ve zalim davranmakta ve aşırı güvenlik tedbirleri almaktadır. Çin yönetimi neden böyle davranabiliyor ? Çünkü, bu soru şöyle cevaplandırılabilir. Çin’de demakrası yoktur.ülke katı komünist kural ve faşizan yöntemler ile yönetilmektedir. Çin’de seçim yoktur. köylü bile kendi muhtarını seçme hakkına sahip değildir. 1949’da ülkenin yönetimini silah zoru ile kanlı bir şekilde ele geçiren Çin komünist partisi, kendisine bağlı sözde Çin Halk Kurtuluş adını verdiği Ordusuna ve adaletten,insani değerlerden yoksun, insan haklarından ve hukuktan hiç bir haberi olmayan Çin polisine güveniyor. Kendi gücünden arındırılmış ve köleliği kabul ettirilmiş bir toplumun insani haklarına ve hukukuna saygı göstermek Pekin’deki ÇKP. iktidarının “Saygınlığı” na hiç yakışır mı? Ancak, muhteşem gösteriş ve israfta dünya rekorunun kırılmasını G20 liderleri Hangjuda şahit olacaklar.
Kaynaklar :
BENZER HABERLER