Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohti, Çin anayasası ve sözde Özerk Bölge yasalarında verildiği iddia edilen temel insan haklarının etnik Çin vatandaşlarına olduğu gibi uygulamada da Uygurlar ve diğer Türk hnalklarına verilmesini yasal ve barışçıl yollardan talep ettiği için 15 Ocak 2014’te Pekin’deki evinde Çin Polislerince gözaltına alınmış ve 23 Eylül 2014’de ÇKP’nin güdümündeki sözde Halk Mahkemesince Ömür Boyu Hapis cezasına çarptırılmıştı. Dr Tohti o tarihten beri Urumçi’deki bir Hapishanede hücrede tutulmakta ve ailesi ile de görüşmesine izin verilmemektedir. Sağlığı hakkında de hiç bir bilgi bulunmamaktadır. yoktur.
Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohti diasporada yaşayan Doğu Türkistanlılar ve uluslararası toplum tarafından unutulmamış ve kendisinin bu dramatık durumu çeşitli vesilelerle Çin esaretindeki Uygur akademisyen İlham Tohti 3. kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi
Çin Komünist Partisi (ÇKP) lideri Şi Cinping yönetimindeki Çin, Doğu Türkistan topraklarında Uygur Türklerini asimilasyona maruz bırakıyor. Çin hükumeti, Uygur Türklerini toplama kamplarına atarak öz dilinden, dininden ve kültüründen koparıyor.
Doğu Türkistan’da Uygur aydınlarını da toplama kampında tutan Çin, Uygur Türkü akademisyen İlham Tohti‘yi esaret altında tutuyor.
UYGUR AKADEMİSYEN İLHAM TOHTİ 3. KEZ NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ’NE ADAY GÖSTERİLDİ
Uygur Türkü akademisyen Tohti, üçüncü kez Nobel Barış Ödülü‘ne aday gösterildi. 10 yıldır kampta esir tutulan Tohti, 2020 ve 2023 yıllarında Nobel Barış Ödülü aday listesinde yer almıştı.
Tohti, 2024 yılı için 180’den fazla üst yetkilinin imzasını taşıyan listede yeniden yer aldı. Listede; Kanada, Japonya, Ruanda, Avustralya, Paraguay, Türkiye ve Fransa gibi ülkelerdeki bakanların, rektörlerin ve üst düzey diplomatların imzası yer alıyor. Akademisyen Tohti, “Uygur halkının özgürlük mücadelesinin gerçek sembolü” olarak tanıtıldı.
“UYGUR HALKININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN SEMBOLÜNÜ DESTEKLEMEK BİZİM GÖREVİMİZDİR”
Belçika Milletvekili Samuel Cogolati konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “BM’nin ‘insanlığa karşı suçları’ kınadığı bir dönemde Pazartesi günü (11 Aralık 2023) yaptıkları açıklamada, Sincan’da (Doğu Türkistan) Şi Cinping’in totaliter rejimine yönelik sessizliği kırmak ve Uygur halkının özgürlük mücadelesinin gerçek sembolünü desteklemek bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı.
İLHAM TOHTİ KİMDİR?
Uygur Türkü bilim insanı İlham Tohti, insan hakları ve barışı savunan bir aktivisttir. Uygurların Mandela’sı olarak anılan Tohti, Çin yönetimi tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada “bölücülük” ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tohti onlarca hürriyet ve insan hakları ödülüne layık görüldü. Öte yandan Tohti, 2019 yılından bu yana Nobel Barış Ödülü’ne aday gösteriliyor. Tohti, 2020 ve 2023 senelerinde finalistler kategorisinde beş adaydan biri olmuştu.
BENZER HABERLER