Son Dakika
NPR’den Scott Simon, araştırmacıların Çin’in Uygurlara yönelik muameleleri hakkında konuştuğu Bahram Sintash ile görüşüyor. Kamplarda bir milyon kişi hapsedildi ve Sintash binlerce caminin tahrip edildiğini bildirdi. SIMON, HOST:
Çin’in Uygur halkına karşı ürpertici hamleleri hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Kuzeybatı Çin’deki Sincan bölgesinde yaşanıyor. Uygurlar Müslüman bir azınlıktır. Çin bir milyonu topladı ve kamplara hapse attı. Şimdi Uygur İnsan Hakları Projesi, Çin hükümetinin 100’den fazla cami yıktığını bildirdi. Bahram Sintash bu raporun yazarı ve şu anda bize Fairfax, Virginia’dan geliyor.
Bay Sintash, bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkürler.
BAHRAM SINTASH: Röportajınıza katıldığınız için teşekkür ederiz.
SIMON: Ailenizi Xinjiang’dan topladım. Onlardan haber aldın mı? Nasıl olduklarını biliyor musun?
SINTASH: Onlar hakkında bilgim yok. İki yıldan fazla bir süredir aile üyelerimle olan bağlantımı kaybettim.
SIMON: Yani şu an nerede oldukları hakkında hiçbir fikrin yok?
SINTASH: Annemin ve kız kardeşimin Urumçi’deki evlerinde yaşadığını hala biliyorum, ama babamın 2018’in başından beri yakın olan (anlaşılmaz) toplama kamplarından birine götürüldüğünü öğrendim. Artık evinde değil.
SIMON: Yani gözaltına alındı ve hapishanede ya da toplama kampında mı?
SINTASH: Evet.
SIMON: Bay Sintash, Çin hükümetinin vatandaşlarla ilgilendiklerini söyleyerek alıntı yaptığı New York Times gazetesinde bu belgeleri okumanın neye benziyordu?
SINTASH: Evet. Çin’in yaptığı, insanlığa karşı bir suçtur. Müslüman olan Uygurları radikalleştirmeye çalışıyorlar. Ancak Uygurlar radikal İslamcılar değildir. Biz sadece barışçıl ve normal azınlık grubuyuz. Öyleyse Çin’in yaptığı Uygur kimliğini silmeye çalışıyor. Ve Uygur bölgesindeki dinlerini yok edecekler.
SIMON: Çin hükümeti, bunların iş eğitimi kampları olduğunu söyledi.
SINTASH: Bu yanlış çünkü babam 70 yaşında. Emekliliğinde. Herhangi bir iş eğitimine, herhangi bir eğitime ihtiyacı yok. Böylece Çin tutuklandı – rapor ettik – 3 milyondan fazla Uygur. Bunlar 20 ila 45 yaşları arasındadır ve sağlıklı erkeklerdir, nihai haklarını sormak için sokaklara çıkabilen bağımsızlıktır.
SIMON: Bay Sintash, Uygur İnsan Hakları Projesi ile camilerin yıkımını takip etmeye çalıştığınızı biliyorum – bu sadece Uygur Müslümanları değil, Kazaklar ve diğer Türk etnik grupları. Camilerin yıkımı hakkında ne öğrendiniz?
SINTASH: Bu, Çin’in İslam’a karşı ne yaptığını ortaya çıkarabilir. Araştırmama göre, 10.000’den fazla camiyi yıktılar. Bu uydu görüntüsünü kullanarak 150 yıkılmış cami ve dini mekân buldum. Dolayısıyla bu sadece bölgedeki Uygurlara ve diğer etnik gruplara karşı kovuşturma değildir. Bu aynı zamanda dünya için bir tehdittir.
SIMON: Amerika Birleşik Devletleri, Çin’in Sincan’daki teknoloji şirketlerini de hatırlattığım 28 – yaptırım listesine ekledi. Bu ne işe yarıyor? Yeterli mi?
SINTASH: Bunun yeterli olmadığını söylüyorum. İki yol var. Gibi, biri Çin’in Uygur bölgesinde yapılan malları ithal etmeyi bırakıyor. Ayrıca, ileri teknoloji teknolojisini ve sistemi Uygur bölgesine ihraç etmeyi de bırak.
SIMON: Yüksek teknoloji gözetim sistemleri.
SINTASH: Evet, insanların yüz tanıma ve aynı zamanda insanların duygusal tanımalarını tespit etmeyi sağlayan ileri teknoloji gözetim sistemi. Ayrıca, Uygur bölgesinin her vatandaşı olan casus uygulaması kurmaya zorlanıyorlar. Böylece insanlar bile kendi akıllı telefonlarını adil bir şekilde kullanamazlar. Uygur bölgesi, insanların AI teknolojisini nasıl kullandıklarını anlamak için Çin’in test alanı haline geldi.
SIMON: Uygur İnsan Hakları Projesi’nden Bahram Sintaş, bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ederiz.
SINTASH: Teşekkürler.
https://www.npr.org/2019/11/23/782255231/chinas-treatment-of-uighurs?fbclid=IwAR06
Etiketler: GenelBENZER HABERLER