logo

trugen jacn
11 Eylül 2020

ÇİN NAZİ KAMPINDAKİ ANNESİNİN DRAMINI ANLATAN MERYEM’İN VİDEOSU ENGELLENDİ

Doğu Türkistan’daki insanlık dramı katlanarak devam ederken, skandal bir gelişme yaşandı. Türkiye’de yaşayan Uygur Türkü Öğrenci Meryem Sultan’ın Çin Nazi Kampında tutulduğu tahmin edilen ve kendisinden haber alamadığı annesinin dramının dile getiren ve sosyal medya’da paylaştığı Videolu Mesaji Türk Mahkemesinin kararı ile ile erişimi engellendi.

Skandal! Çin, Türkiye'deki Doğu Türkistan haberlerine erişim yasağı koydurmaya başladı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin’i Doğu Türkistan’da yürüttüğü insanlık dışı uygulamalar uluslar arası kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının tepkisi çekmeye devam ediyor. Çin, uygulamalarındaki çağdışı eylemlerini sonlandırmak yerine Türkiye gibi ülkelere baskı uygularayak Uygur Türkleri ile ilgili oluşan kamuoyunu kendi lehine değiştirmek istiyor.

Türk siyaseti Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri’ne mesafeli yaklaşırken, Çin’in Türkiye Büyükelçiliği faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

TÜRK BASININA SANSÜRE BAŞLADILAR!
Çin, Türkiye’de Doğu Perinçek ile yakın diyalog kurarken, Aydınlık grubunu da finanse ediyor. Türkiye’deki Uygur Türklerine karşı kışkırtıcı yayınlar yapan gruba açılan davalar sonuçsuz kalıyor.

Buna karşın Çin Büyükelçiliği, Türk mahkemelerine başvurarak istediği kararları çıkartmaya başladı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde yüksek lisans yapan ve Türkiye’de yaşayan Meryem Sultan isimli Uygur Türk’ü, Çin Büyükelçiliği tarafından adeta kuşatma altına alındı.

Annesi Doğu Türkistan’daki kamplara alınan ve yıllardır kendisine ulaşamayan Meryem Sultan, Independent Türkçe’ye röportaj verdi. 21 Nisan 2020 tarihinde tarihinde “Türkiye’de yaşayan Meryem Sultan anlatıyor: Doğu Türkistan’daki ailem ile görüşmem engelleniyor, 4 yılda iki kez konuşabildik” başlığıyla yayınlanan röportaja erişim yasağı getirildi. 

TALEP BÜYÜKELÇİLİKTEN, KARAR TÜRK MAHKEMESİ’NDEN
Çin Büyükelçiliği, Meryem Sultan’ın annesine ulaşamadığını ve Doğu Türkistan’a gidemediğini anlattığı röportaja erişim yasağı talep etti. Ankara 1.Sulh Ceza Hakimliği, Büyükelçiliğin talebini yerinde bularak bu videolu habere erişim yasağı getirdi.

Habere girmek isteyenler bu ekranla karşılaşıyor.

Skandal kararla ilgili tweet atan Meryem Sultan, “Çinliler annemin toplama kampına alındığıyla ilgili Independent Türkçe’ye verdiğim röportaja erişim yasağı koydurmuş” ifadeleriyle yaşananlara tepki gösterdi.

ENGELENEN RÖPORTAJDA NELER VARDI
Çin Büyükelçiliği’nin talebini yerien getiren Türk mahkemesinin engellediği röportajda çarpıcı ifadeler vardı. İşte o röportajın bir bölümü:

Birkaç ay sonra ilk defa toplama kamplarının haberi çıktı. Bu kampların varlığından Doğu Türkistan’da olup bu kamplara alınan ancak sonra Kazakistan hükümetinin girişimleriyle serbest kalan ve Çin dışına çıkan Kazakistan vatandaşlarının anlatımları sayesinde haberdar olduk. Bu tarihten itibaren yurt dışında akrabası olan, yurt dışı ile para alışverişi olan, Uygur tarihini kültürünü araştıran herkesi ‘İkiyüzlü’ ilan edip toplama kamplarına almaya başlamışlar.

“Ailem, arkadaşlarım herkes beni engelledi”
Doğu Türkistan’da olup kendisini tanıyan herkesin bir anda telefonda kendisini engellediğini öne süren Sultan, şu iddialarda bulundu:
Ailem, akrabalarım dışında arkadaşlarım bile engelledi. Sadece bir arkadaşım vardı. O bana bir şey yazacağı zaman beni ekliyor, yazdıktan sonra yine engelliyordu.  Ancak 2018’den itibaren o da beni tamamen engelledi bir daha ulaşamadım.
Meryem, annesiyle yaptığı görüntülü telefon konuşmasının bir kısmını kaydetmeyi başarmış. Konuşmada zaman zaman ağlayan annesi kızına iyi olduğunu ve dönmesini söylüyor.

“Annem Anne Gibi Konuşmuyordu”
Meryem Sultan, bu arada sosyal medyada konuyla ilgili paylaşımlar yapmaya, tepkisini dile getirmeye başladı.
Ailesiyle iki yılı aşkın bir süre görüşemeyen Sultan’ın telefonu 2019 yazında tanımadığı bir numara tarafından arandı. Sultan, ondan sonrasıyla ilgili iddialarını şöyle sürdürdü: ” Tanımadığım muhtemelen polis olduğunu düşündüğüm biri beni aradı ve İngilizce olarak annemle görüştüreceğini söyledi. Derken birkaç gün sonra aynı numaradan bu sefer görüntülü olarak arandığımda karşımda annem ve kardeşim vardı. Bir evdeydiler ama bizim ev değildi. Annem taşındıklarını söyledi. Saçlarını kesmiş, yaşlanmış, gergin bir haldeydi. Muhtemelen beni arayan polis olduğunu düşündüğüm kişi de oradaydı ve onları gözlemliyordu. Annem bir anne gibi, iki yıldır görmediği kızıyla konuşur gibi konuşmuyordu.
Telefonda beni ilk arayan kişi görüntülerde yoktu ama muhtemelen aynı ortamdaydı ve konuşmayı izliyordu. 
Annem gözetlenir gibi kontrollü konuşuyordu.
Bana iyi olduklarını, orayla ‘kendisi ile) alakalı paylaşımlar yapmamamı söylüyor, Çin devletini övüyor, bir an önce ülkeme dönmemi tavsiye ediyordu.Bunun üzerine ben de ülkeme dönmeyeceğimi dönenlerin tutuklandığını söyleyince’bu sefer “Sakın öyle şeyler söyleme’ dedi.
Konuşurken ara ara ağlıyordu. Ona toplama kampına girip girmediklerini sorduğumda hiç öyle bir yere girmedik’ dedi.

O arada kısa ses kayıtları ve görüntüler almayı başardım. Zaten görüşmede çok uzun sürmedi. Sonra o numara da engelledi.

Uygur Türkü Meryem Sultan'ın İndependent'te yayımlanan röportajına erişim yasağı



“Anneannemin toplama kampında öldüğü söylendi”
Bu konuşmadan bir ay sonra anneannesinin bir toplama kampında öldüğünü Doğu Türkistan’daki güvenilir bir kaynaktan duyduğunu öne süren Sultan, “Bilgi eşi yabancı olduğu için kamptan bırakılan bir Uygur’dan aldım” dedi.

2019’un Ağustos ayında bu sefer de küçük kardeşinin kendisini aradığını söyleyen Sultan, bundan sonrasını şöyle anlattı: Görüşmek istediklerini söyledi. Aradığında yine görüntüde annemle kardeşim vardı. Aynı evdeydiler. Yine gergindiler. Aynı şeyleri söylediler. Kendilerine toplama kampına girip girmediklerini sorduğumda asla öyle bir yere girmediklerini söylediler. Sonra kardeşim yine engelledi. O günden beri hiç konuşamadım yani neredeyse 4 yıl içinde ailem ile iki kere görüşebildim.
 
“Çin Elçiliği’ne sordum ama bilgimiz yok dediler”
Konuyla ilgili Türkiye’deki Çin elçiliğine başvurduğunu ancak konu hakkında haberdar olmadıkları cevabını aldığını söyleyen Sultan, Türk makamları nezdinde yaptığı girişimlerden de sonuç çıkmadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “” Bizim amacımız Türkiye ile Çin’in ilişkilerini bozmak veya iki ülke arasında sorun olmak değil. Türkiye’yi zor durumda bırakmak asla istemeyiz. Ancak gerçeklerin de duyulmasını ve gizlenmemesini istiyoruz. Diplomatik olarak yapılacak bir şey olmadığını anlayınca kendimi orada olanların aydınlatılmasına adadım. Sadece benim ailem değil oradaki milyonlarca insanın çektiği eziyeti duyurayım dedim. Çin yönetimi İnsanların yakınlarını kaçırıp onlara baskı ve şantaj yaparak bizleri susturmaya ve korkutmaya çalışıyorlar.

https://www.aykiri.com.tr/skandal-cin-turkiye-deki-dogu-turkistan-haberlerine-erisim-yasagi-koydurmaya-basladi/5592/?f
Share
335 Kez Görüntülendi.