BM insan hakları Yüksek Konseyi Uzmanları: Birleşmiş Milletler Örgütü’nün Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki ağır insan hakları ihlalleri sorununun aciliyetine binaen bir an önce özel olarak ele alınması gerektiği açıkladılar.
Birleşmiş Milletler Özel İnsan Hakları Ofisi, 7 Eylül’de bir basın açıklaması yayınlayarak, BM insan hakları uzmanlarının Uygur bölgesindeki insan hakları sorunlarına acil olarak ele alması ve bölgedeki insani krize dikkat ederek duyarlılık göstermesi gerektiğine dair ortak bir açıklama yaptığını duyurdu.
BM’nin bağımsız insan hakları uzmanları ortak bildirisinde , Çin hükümetinin 31 Ağustos’da açıklanan BM raporunda yer alan insan hakları sorunlarını acilen çözmesi gerektiğini belirterek ” Dünyan Uygur bölgesindeki İnsani krize göz yummamalıdır. Uluslararası toplum, Uygur Bölgesi’nde yürütülen sistematik insan hakları ihlallerini görmezden gelmemeli ve azınlık Çin vatandaşları üzerindeki baskıcı uygulamaların etkilerine dikkat etmelidir.” açıklamasında da bulundular.
Uzmanlar, 31 Ağustos’ta yayınlanan raporun, BM özel insan hakları programında çalışan yetkililerin ve çalışma gruplarının soruşturma raporlarına ve görüşlerine dayanması nedeniyle kapsamlı ve ilkeli olduğunu söyledi. Raporda ayrıca Çin’in “terör ve aşırılık karşıtı yasa ve politikalarını” kötüye kullanmasına da dikkat edilmesini tavsiye ediyorlar.
Uzmanlar ayrıca, BM İnsan Hakları Konseyi’ni, bölgede yaşayan Uygur ve diğer azınlık olarak tanımlanan insanların keyfi olarak tutuklanmaları, tutukluların yerlerinin gizlenmesi( zorla kaybettirilmesi), ifade, din ve ibadet özgürlükleri üzerindeki kısıtlamalar ve yasaklamaların endişe verici olduğunu belirterek “Bu konuları görüşmek üzere Çin’deki insan hakları meseleleriyle ilgili özel bir toplantı düzenlenmesi gerekmektedir.” çağrısında da ulundular.
Uzmanlara göre, BM İnsan Hakları Yüksek Konseyi, hemen hemen her yıl Çin’deki insan hakları durumunu yerinde izlemek ve raporlamak için bir uzman grubu kurmayı düşünmesi gerektiğini bildirdiler.
BM uzmanları, ayrıca, Çin’i, BM üyesi ülkeleri, BM bünyesinde faaliyet gösteren kurum ve Ajanslar ile büyük şirketleri teşvik ederek insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik etmek üzere özel bir elçi atamayı düşünmelidir.” ifade ettiler.