logo

trugen jacn

AB. PARLAMETOSU ÜYELERİ : URUMÇİ YANGINI,ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMININ BİR PARÇASIDIR

dilnur-reyhan-raphael-glucksmann.jpg

 UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Avrupa Parlamentosu üyeleri ; Fransız Parlamentosu Başkan Yardımcısı Valérie Rabau, Yannıck  Jadot ve  Raphaël Glucksmann   Uygurların  günümüzdeki insan hakları  durumu ile ilgili yapılan toplantıdaki  konuşmalarında : ”  Avrupa değerlerine göre bugün soykırım ile toptan yok edilmek istenen Uygurların yanında durmak bizlerin sorumluluğumuzdur. Ayrıca, Urumçi’de meydana gelen ve en az 44 kişinin hayatını kaybettiği  trajik yangın  olayı da Uygur soykırımının  bir parçasıdır.” açıklamasında bulundular.

Paris merkezli ve Başkanlığını Uygur Türkü Dr. Dilnur Reyhan’ın yürüttüğü Avrupa Uygur Enstitüsü tarafından  Paris’te  Uygurların mevcut durumu hakkında düzenlenen basın toplantısına katılan Avrupa Parlamentosu Üyeleri birer konuşma yaparak Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da uyguladığı insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamaları hakkında  düşüncelerini kamu oyu ile paylaştılar.

02 Aralıkta düzenlenen bu toplantının açılış konuşması  Avrupa Uygur Enstitüsü Başkanı Dilnur  tarafından yapıldı. Dr.Reyhan  yapılan bu toplantının amacı ve Doğu Türkistan’daki mevcut durum ile ilgili bilgiler verdi ve şöyle konuştu : ” Bu Basın toplantısının  amacı  Doğu Türkistan’daki insanı durum  ile 03 Aralıkta’ta  düzenleyeceğimiz “Uygur Yürüyüşü” hakkında  Medyayı , Parlamenterler ve siyasetçileri bilgilendirmek ve onların desteklerini talep etmektir.

24 Kasım’da  başkent  Urumçi kentinin,  Tengritağ ilçesi ve Döngkörük bölgesinde  Uygurların yaşadığı  21 katlı bir binada çıkan yangında  resmi açıklamalara göre ama bağımsız kaynaklara göre en az 44 kişi yanarak hayatını kaybetmiştir.  Bu trajik olay dünyanın her yerinde büyük bir  tepkilere sebep olmuştur. Bu yangın faciasından sonra başta Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerde Çin’in işgalinideki Doğu Türkistan’da Türklere yönelik  etnik  soykırımı ve insanlığa karşı suçları bir kez daha gündeme gelmiştir.  Uluslararası toplumun Uygurlara yönelik  duyarlılıkları ile destek faaliyetlerinin yeniden canlandığı görülmüştür.  3 Aralık’ta gerçekleştireceğimiz  “Uygur Yürüyüşü”‘ne   desteklemenizi özellikle rica ediyorum.Ayrıca, Uygur  soykırımınır siyasi platformlarda sürekli gündeme  getirilmesi Siyasilerimizin benzer  her türlü   kanallar aracılığıyla sürekli olarak hatırlatmalarını talep ediyor ve katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Fransız ve Avrupa Parlamento üyeleri  şunları ifade etti ; 

AP. Üyesi ve Fransız Parlamentosu Başkan Yardımcısı Valérie Rabault : “ Uygur bölgesindeki yangın bizi yeniden  ve bir kez daha uyandırmalı. Bu  trajik yangın  ve bu olayda hayatını kaybedenler  ve benzeri duyumlarımız  Uygurların karşı karşıya olduğu trajediyi yeniden gündeme getirdi. Çin yönetimi başından beri zaten Uygurların temel insanı haklarını saygı göstermediler. Geçen yıl Fransız parlamentosu  Çin’in Doğu Türkistan’daki  insanlık dışı  uygulamalarını “İnsanlık Suçu ve Uygurlara karşı  yapılan soykırım” olarak ilan etti. Ancak mevcut  hükümet bunu ciddiye almadı. Ülkemizin bu kadar vahim bir durum karşısında  bile insan haklarının korunmasına  önem ve öncelik vermemesi utanç vericidir. Uygur meselesine parlamentoda öncelik verilmesini ve hükümetin buna uygun bir yanıt vermesini temenni ediyorum.”“Uygur bölgesindeki yangın bizi yeniden uyandırmalı. Bu olay Uygurların karşı karşıya olduğu trajediyi yeniden gündeme getirdi. Başından beri Çinli Uygurlar da insan haklarına saygı göstermediler. Geçen yıl Fransız parlamentosu Uygurlara karşı soykırım ilan etti ama hükümet bunu ciddiye almadı. Ülkemizin bu kadar vahim bir durumda bile insan haklarının korunmasına öncelik vermemesi utanç vericidir. Uygur meselesine parlamentoda öncelik verilmesini ve hükümetin buna uygun bir yanıt vermesini temenni ediyorum. “dedi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi  Raphael Glussman :  “ İnsanlık olarak, gerçekten tarihi bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte Uygurların yanında olmamız ve yanlarında olduğumuzu bilmelerini sağlamalıyız. Biz Fransa ve Avrupa’da  sığınmacı Uygurların Çin’e geri gönderilmesini engellemeliyiz. Tüm ülkeler ve hükümetler, Çin Komünist Partisi rejiminin  Uygurlara karşı uyguladığı politikalara ve diğer tüm insan hakları ihlallerine karşı çıkmalıdır.  Ne yazık ki, şimdiye kadar Çin’in Uygurlara yönelik politikasını hala değiştirebilmiş değiliz. Uygurları desteklemek ve hükümetimizin Çin politikalarına karşı eylem çağrısı yapmak bu yüzden çok önemli. Avrupa kendi ekonomik çıkarları için Çin ile işbirliği yapıyor. Bu, durum,  Avrupa değerleriyle asla  bağdaşmaz ve hatta uzun vadede Avrupa çıkarlarına  çok büyük zararlar verecektir.”

Avrupa Parlamentosu üyesi  Yannick Jadot söz alarak şunları söyledi: “Urumçi’deki olay, Çin’in uzun süredir devam eden baskılarının  bir yansımasıdır. ÇKP. 20.   Kongresi’nde yeniden seçilen Xi Jingping  baskı, zulüm  tür baskı ve denetimler daha da arttırmıştır.  Ayrıca ÇKP. etnik Çin Vatandaşlarına yönelik aynı politikayı  azınlık olarak tanımladığı ve etnik Çinli olmayan diğer uluslar ve özelliklere tüm  Uygurlara  bir kaç misli daha şiddetli bir şekilde uygulamaktadır. uyguluyor. Çin’in politikalarının Uygurlar’da yarattığı trajediye, Hong Kong’daki protestolara ve Tayvan meselesine rağmen Avrupa, Çin hükümeti ile işbirliğini sürdürüyor. Çinlilerin Uygurlara karşı işlediği insan hakları ihlallerinden hepimiz endişe duymalıyız. AB, zorla çalıştırmayı önlemek için yasaları uygulamaya çalışıyor. Ayrıca ABD ve Kanada tarafından uygulanan zorunlu çalıştırma karşıtı yasaları uygulamalı ve Uygur bölgesinde üretilen tüm ürünlerin Avrupa pazarına girmesini yasaklamalıyız. Umarım diasporada yaşayan Uygurları unutmazsınız. Umarım Avrupalılar onların yanında olur ve onları destekler.”

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Raphael Glusman, Valerie Rabolt, Yannick Jadot ve Dilnur Rayhan, Uygurların mevcut durumunu farklı noktalardan detaylı bir şekilde anlattıklarını tan sonra başta Fransa olmak üzere, Avrupa Parlamentosu ve tüm  Avrupa ülkelerinden Çin’e karşı daha  etkili ve  net tavır almalarını istediler.

Share
6288 Kez Görüntülendi.