Son Dakika
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen 26. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantılarında Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adalar ve kıta sahanlığı tartışmaları ön plana çıktı.
Zirveye ev sahipliği yapan Malezya Cumhurbaşkanı Necip Rezak, zirvenin son gününde ASEAN’ın Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı konuları yapıcı bir şekilde ele alması gerektiğini söyledi.
“ASEAN, Güney Çin Denizi’ndeki gelişmeleri etkin, ancak yapıcı bir şekilde ele almalıdır” diyen Rezak, bölgesel gerilimlerin Güney Çin Denizi için oluşturulacak angajman kuralları yoluyla hafifletebileceğini kaydetti.
Rezak, tartışmaların endişeye neden olduğunu belirterek, Güney Çin Denizi’ndeki angajman kurallarının 1982 tarihli BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni temel alması gerektiğini ifade etti.
Diğer yandan, Filipinler’in Dışişleri Bakanı Albert del Rosario, dünkü ASEAN Dışişleri Bakanları toplantısında, üye ülkelere Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerini durdurması yönünde gereken tedbirleri almaları yönünde çağrı yaptı.
Rosario, ASEAN’ın harekete geçmemesi halinde Çin’in denizin yüzde 85’i üzerinde hukuksuz olarak hakimiyet kuracağını savundu.
Çin, Güney Çin Denizi’nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, Pekin yönetimi ASEAN ülkeleri tarafından toprak iddialarını güçlendirmek ve askeri kullanım için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.
ASEAN ve Çin, 2002’de Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı konularda tarafların tutumlarını belirleyecek bir deklarasyon imzalamış, ancak angajman kuralları hakkında mutabakata varamamıştı.
Güneydoğu Asya’daki en büyük bölgesel kuruluşlardan olan ASEAN, Filipinler, Malezya, Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Myanmar, Singapur, Tayland ve Vietnam’dan oluşuyor.
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
BENZER HABERLER