Son Dakika
Mehmet Emin HAZRET
ABD Düşünüyor da, Türkiye Neden Düşünmüyor?
“Washington Bağımsız Ekonomi Politikaları Enstitüsü” (Economic Policy Institute) 31 Ocak 2017 tarihinde Bir rapor yayınladı. Raporda 2001 – 2015 yılları arasında Çin – ABD arasındaki ticaret açığından dolayı ABD’de 3,4 milyon kişinin işini kaybettiği bilgisi yere alıyor. Bu rakamın ABD sanayi sektörü istihdamının 3/4 nü teşkil ettiği de belirtiliyor. Raporda ABD ‘nın son 15 yıl içinde Çin’den kaynaklanan cari ticaret açığı her yıl daha da artarak 2015’te bu carı açık 483,2 milyar dolara yükselmiş olduğu açıklanıyor. Çin’in, milili parası Yuan’ın değerini düşük tutma ve keyfi ihracat teşviki uygulamaları sonucu ABD piyasasına sürülen sadece elektronik ve beyaz eşyadan dolayı ABD elektronik, beyaz eşya imalat sanayisinde işini kaybeden kişi sayısı 1,2 milyon kişi olduğu açıklanıyor. Çin’ in ABD demir- çelik endüstrisi ile , makine imalat sanayisine vurduğu darbenin ise, daha yüksek boyutlarda olduğu bildiriliyor.
“Washington Bağımsız Ekonomi Politikaları Enstitüsü” raporunun açıklandığı törende, ABD Demir çelik sendikası (United Steelworkers) başkanı Leo Gerard, ABD demir çelik sanayi işçilerinin Başkan Donald Trump’a oy verdiklerini, Trump’ın Çin mallarına % 45 gümrük vergisi uygulama sözünü tutacağına inandıklarını, Çin’den yapılan çelik ithalatı yüzünden enkaza dönen sanayinin Trump başkanlığında kısa dönemde tekrar ayağa kalkacağına emin olduğunu söylemiştir.
ABD’nin 2015 de yıllık cari açığı 800 milyar dolar civarındadır. Sadece Çin’den kaynaklanan cari açığını oranı % 60 ‘lara kadar dayanmaktadır. ABD, Çin’den ithal ettiği otomobillere % 2,5 oranında vergi uygularken, buna karşılık, Çin ABD’dan ithal edilen arabalara tüketim vergisi ile birlikte toplamda % 65 oranında vergi uygulamaktadır.
Şunu da unutmamak lazımdır ki ; ABD’nin Çin’de faaliyet gösteren şirketlerinin Çin’de kazanıp ülkelerine transfer ettikleri para miktarı cari açığın yerini rahatlıkla doldurabilmektedir. Yine de ABD ileri teknoloji ülkesi olmasına rağmen, kendi ülkesinde kaybettiği sanayi üretimini geri getirmek ve mevcut yüksek orandaki işsizliği azaltmak ve asgariye indirmek için Çin mallarına yüksek vergi uygulama hazırlığında bulunmaktadır.
Türkiye’nin Çin’den toplam ithalatı 2015 yılında 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmişken, Türkiye’nin Çin’e ihracatı 2,41 milyar dolardır. Merkez Bankası, 2015’te Türkiye’nin toplam cari açığını 32,2 milyar dolar olarak açıklamıştır. Türkiye’nin sadece Çin’den kaynaklanan carı açığı 22.49 milyar dolar olmuştur.
Türkiye’nin ABD. gibi Çin’de dev teknoloji transferi veya sanayi yatırımı yapan şirketleri yoktur. Türk şirketlerinin Çin’de kazandıkları karlarını Türkiye’ye transfer ederek mevcut carı açığı kapatabilecek durumda hiç değildir. Türkiye. ABD şirketleri gibi Çin’in tüketim piyasasına da hakim değildir.
ABD en geç 3 ay içinde Çin mallarına yüksek vergi uygulamaya başlayacaktır. O zaman çıkış yolu bulamayan Çin malları daha ucuzlayarak Türkiye gibi açık ve serbest piyasa uygulaması olan ülkelere yönelecektir. Türk sanayicisi günden güne bir az daha zor duruma düşen, işsizlik hat safhaya yükselen günümüz Türkiye’sinde Türkiye kendi imalat sanayisini korumak ve istihdamı sağlamak adına alacağı tedbirler nelerdir ?
ABD. sunu Düşünüyor da, ABD’nin düşündüğünü Türkiye düşünemez mi acaba ?
Kaynaklar:
BENZER HABERLER