logo

trugen jacn
31 Ekim 2020

ABD.’LI BAKAN ENDONEZYA,ÇİN’İN UYGURLARA YÖNELİK BASKILARINA KARŞI DİK DURMALI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ortak bir basın toplantısı sırasında Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile görüştü.  29 Ekim 2020, Cakarta, Endonezya.

nsan hakları örgütleri ve Uygur örgütleri, Endonezya’nın dört Uygur’un Çin’e sınır dışı edildiğine dair son raporların ardından Endonezya’nın eylemlerini şiddetle protesto ediyor. Çünkü Müslüman nüfusu büyük olan Endonezya’nın kararı, Müslüman ülkelerin Uygur meselesindeki sessizliğinin yanı sıra Çin ile gizlice ticaret yaptıklarının ve Uygur meselesinde anlaşmaya vardıklarının bir işaretiydi.

Türkiye Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve stratejist olan Erkin Akram, Endonezya’nın neden böyle yaptığını yorumlayarak, “Endonezya ve diğer Güneydoğu Asya ülkeleri, güvenlik konusunda ekonomik olarak Çin’e ve ABD’ye bağımlıdır. Endonezya ekonomisinin% 70’i Çinlilerin elinde ve Endonezya’nın da Çin ile iade anlaşması var. Bu durumda Endonezya’nın Çin’in talebini reddetmesi zor. “

Böyle bir durumda, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Endonezya’yı ziyaret etti ve Çin’i Uygurlara yönelik Çin baskısına karşı sağlam durmaya çağırdı. Wall Street Journal, 29 Ekim’de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun dün Endonezyalı bir Müslüman gençlik örgütüne yaptığı konuşmada, Çin’in Müslüman bir ülke olarak Çin’deki Uygur Müslümanlara yönelik zulümlerine karşı durduğunu bildirdi. Rapora göre bu, Trump yönetiminin Uygurlar konusunda Müslüman ülkelere doğrudan hitap ediyor.

Endonezya hükümetine ve halkına seslenen Mike Pompeo şunları söyledi: “Çin Komünist Partisinin, Endonezya halkının Çin’deki Müslüman kardeşlerinin çektikleri acılar ile ilgilenmesini engellemek için elinden geleni yapacağını biliyorum. Çinli komünistler ayrıca Uygurların kimliklerini, dini inançlarını ve kültürlerini bırakıp daha ‘modernleşeceklerini’ ve ardından Çin’in gelişiminden keyif alacaklarını umarak Uygurlar hakkında yanlış hikayeler uyduruyorlar. Bu tür sözler duyduğunuzda kalbinize dokunun, gerçeklere bakın, katliamdan sağ kurtulanların ve ailelerinin hikayesini dinleyin. “

Mike Pompeo şunları ekledi: “Laik Çin Komünist Partisi, dünyayı Uygurlara yönelik acımasız baskıların terörle mücadele veya yoksul yanlısı işler için gerekli bir koşul olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Ancak Ramazan ayı boyunca Müslümanları domuz eti yemeye zorlamanın veya Müslüman mezarlarını yıkmanın hiçbir zaman terörle mücadele olmadığını biliyoruz. “

Dünya Uygur Kongresi Diyanet İşleri Komitesi Başkanı Turgunjan Alavudun, Endonezya’nın Müslüman bir ülke olmasına rağmen Uygurlar konusunda henüz net bir tavır almadığını ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun çağrısının onları cesaretlendirmiş olabileceğini söyledi.

Rapora göre Güneydoğu Asya’daki çoğu ülke, Çin’e karşı çıkan ABD’nin Uygur meselesini gündeme getirmek için konuyu abarttığına inanıyor ve ABD ile Çin arasında tırmanan çatışmaya müdahale etmeden bu konuda tarafsız kalmayı umuyor. 260 milyon nüfuslu Endonezya, Çin ile güçlü ticari bağlara sahip ve ayrıca Çin şirketleriyle koronavirüs aşısı satın almak için bir anlaşma imzaladı. Bu nedenle, çoğunluğu Müslüman olan bu devlet başkanları, Çin’in Uygur bölgesindeki politikaları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Erkin Akram, pek çok ülkenin gerçekten Amerika’nın Uygur meselesini kasıtlı olarak büyüttüğünü ve Çin’e karşı kullandığını düşündüğünü ve Uygur meselesini bilseler bile Çin’in yararına Çin’e karşı çıkamayacaklarını söyledi. Bununla birlikte, ABD yetkilileri şu anda sadece Avrupa’yı değil, Orta Asya, Güneydoğu Asya ve hatta Latin Amerika’yı da ziyaret ederek bu ülkeleri Çin’e karşı tetikte olmaya çağırıyor ve durum değiştikçe Uygur meselesine yönelik tutumları değişebilir.

Endonezya Dışişleri Bakanı Teuku Faizasyah’ın Mike Pompeo’nun sözlerine şu sözlerle yanıt verdiği bildirildi: “Endonezya hükümeti Uygur bölgesindeki Müslümanlar da dahil olmak üzere azınlıkların haklarını korumanın önemini her zaman vurguladı. “Endonezya ayrıca, özellikle Uygurların son durumundan endişe duyan Hintlilerin Uygur bölgesini incelemelerine ve oradaki durumu değerlendirmelerine izin vermek için Çin’i bu konuda açık olmaya teşvik etti.”

Rapora göre Mike Pompeo, ABD liderleri arasında insan hakları ve din özgürlüğünün korunmasının en güçlü savunucularından biri ve beş Asya ülkesine yaptığı ziyaretlerde Çin’deki insan hakları ve din özgürlüğü ihlallerini şiddetle eleştirdi. Geçen ay Vatikan’da yaptığı konuşmada, Çin’deki dini zulmü kınadı ve “hiçbir ülke din özgürlüğüne saldırmanın önüne geçemez” dedi.

Raporlara göre Mike Pompeo’nun konuştuğu Müslüman gençlik örgütü, Endonezya’nın en büyük İslami örgütü Nahdat al-Ulema’nın gençlik kolu. 1926’da kurulan organizasyon, geleneksel Sünni inançlarının korunması ve geliştirilmesine odaklanıyor. Örgütün liderleri, Uygurlar konusunda her zaman görüşlerini açıklamadılar.

Turgunjan Alawudun, Dünya Uygur Kongresi temsilcileri de dahil olmak üzere Uygur örgütlerinin bu dini örgütlerle buluşmak için Endonezya’ya gittiğini ve Uygurları destekleme sözü verdiğini, ancak Çin’in daha sonra onları Çin’e davet ettiğini ve esas olarak hükümetle çalıştıkları için boyadığını söyledi. Mike Pompeo ile aynı fikirde olduğunu söyledi ve aramanın önemini yineledi.

Share
340 Kez Görüntülendi.