logo

trugen jacn

İNGİLTERE ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI : ÇİN İNGİLTERE’YE KARŞI “SESSİZ BİR SAVAŞ” YÜRÜTÜYOR

İNGİLTERE-SİYASET-MUHAFAZAKAR

 

UYGUR HABAR VA ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İngiltere  eski İçişleri Bakanı ve  Muhafazakar Partisi Milletvekili Suella Braveman, Çin’in İngiltere’ye karşı sessiz bir savaş yürüttüğünü ve  İngiltere’nin  de Çin’in bu sessiz savaşına karşı harekete geçme zamanının geldiğini  açıkladı.
İngiltere Eski İçişleri Bakanı ve Muhafazakar Milletvekili Braveman  bu ifadeleri İngiliz The Telgraph gazetesi için kaleme aldığı  “Çin’in Britanya’ya Karşı Sessiz Savaşı: Harekete Geçme Zamanı” başlıklı makalesinde  kullandığı bildirildi. Eski İngiliz Bakan’ın  Makalesini ana hatları ile şöyle devam ettiriyor  “Çin şu anda  İngiltere seçimlerine el altından müdahale etmek istiyor.  İngilitere’deki demokrasi ve insan hakları   değerlerini istismar etmeye  çalışıyor. İngiltere’nin kritik altyapı sistemlerine siber saldırı yapmaya yelteniyor. İngiltere  merkezli muhalefete karşı  müdahale  etmek hatta ve güç kullanmak da dahil olmak üzere İngiliz toplumunun temellerine saldırıyor.  Çin’in bu curatkar saldırıları  ve tehditleri şaşırtıcı  ve tehlikeli  boyuta ulaşmıştır.  Çin’in İngiltere başta batı ülkelerine yönelik  etki, tehdit ve saldırıları bazılarının iddia ettikleri gibi “Batılı anlamda yumuşak güç  asla olmadığı”  açık olarak görülüyor.  Çin yönetiminin bu etki, tehdit ve  saldırılarını “Gizli, Saldırgan ve Yozlaştırıcı” bu üçlü koldan   ÇKP yönetimine karşı muhalif sesleri bastırmak  için kullanıyor ve Çin Komünist Partisinin  batıda sesini daha da  yükseltmek için tasarlanmış  bir proje olarak  her an karşımıza çıkıyor.

Ancak, bütün bu açık ve net kanıtlara rağmen, mevcut İngiliz hükümetinin  bu tehlikeleri kasıtlı olarak görmezden gelmesi kabul edilemez. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lamy’nin  geçtiğimiz aylarda  Çin’e yaptığı ziyarette insan hakları ihlalleri konusunda sessiz kalmasının  Çin’e karşı tavizkar ve bir tür uzlaşma politikasının tipik bir örneği olmuştur. Britanya İşçi Partisi daha önceki açıklamalarında  iktidara gelmeleri halinde  Çin’in  Uygur soykırımını  resmen tanıyacağını  beyan etmiş ise,  bu yılın temmuz ayında iktidara gelmesinin ardından soykırım kararının Uluslararası Adalet Divanı tarafından belirlenmesi halinde ancak tanıyabileceği  yönünde  bir açıklama ile bu vaatlarından dönüş yapmıştır.  Çin meselesi  İngiltere için “sadece bir ulusal güvenlik meselesi değil, aynı zamanda bu ülke için varoluşsal bir meseledir. İngiltere’nin ” Çin’in karşı  caydırıcı güç olarak sağlam durması,  ulusal egemenliğini savunmak başta diğer konulardaki alacağı tavır  Pekin’in dünyayı kendi vizyonuna göre değiştirme girişimlerine direnmede örnek bir rol oynayacaktır. ”

Share
89 Kez Görüntülendi.