logo

trugen jacn

GÖÇ İDARESİ BAŞKANLIĞI : ŞİMDİYE KADAR HİÇ BİR UYGUR TÜRKÜ ÇİN’E GÖNDERİLMEMİŞTİR.

'Uygur Türkü Çin'e sınır dışı edilecek' iddiasına yalanlama: Bugüne kadar hiçbir Uygur Türkü Çin'e gönderilmemiştir

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı  24.10.2024 akşam saatlerinde   bir açıklama yaptı. Açıklamada bazı yayın organları ile sosyal medya hesaplarında   İstanbul’da göz altına alınan Doğu Türkistanlı  Uygur Türkü  bir kişinin Çin’e sınır dışı edileceğine’ ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını  belirten  bir açıklama yaptı.

Dosya:Göç İdaresi Başkanlığı logo.png - Vikipedi

Göç İdaresi Başkanlığı yaptığı açıklamasında gözaltına alınan   Uygur Türkü ile ilgili açıklaması şöyle ;

 “Uygur Türkü bir kişinin gözaltına alındığı ve  Çin’e sınır dışı edileceğine” ilişkin iddialar bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer almıştır.  Bu iddia  gerçekleri yansıtmamaktadır. Söz konusu kişinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, güvenlik güçleri tarafından operasyonla 17 Ekim’de gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, 20 Ekim’de İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bağlı geri gönderme merkezine teslim edildiği kaydedildi.

“HİÇBİR UYGUR TÜRKÜ ÇİN’E GÖNDERİLMEMİŞTİR”

Açıklamada, “6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 4. maddesi uyarınca hiç kimse işkence göreceği, ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilmemektedir. Bahse konu şahsa Çin’e gitmek istediğine dair evrak imzalatılmaya çalışıldığı iddiası gerçek dışı olup bugüne kadar hiçbir Uygur Türkü Çin’e gönderilmemiştir.” ifadelerine yer verildi.

KAYNAK : https://www.star.com.tr/guncel/uygur-turku-cine-sinir-disi-edilecek-iddiasina-yalanlama-bugune-kadar-hicbir-uygur-turku-c-haber-1900790/

3 çocuk babası Mahemuti Anayeti'yi ölüme yollamayın... Savcının serbest bıraktığı Uygur Türkü Çin’e iade ediliyor

Açıklamaya Neden Olan Olay  

İstanbul Sefaköy’de  yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü 3 çocuklu Mahmutcan İnayet  eşi ve 3 çocuğu ile ülkesindeki İşgalci Çin’in baskı ve zulmünden kaçarak ülkemize gelmişti. 17 Ekim 2024’te Polis tarafından evinde gözaltına alınmış ve  sorgusundan  sonra Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezine konulmuştur. Kendisi Uygur yemekleri ustası bir aşçı olarak bir lokanda çalışarak geçimini sağlıyordu.  Daha önceki yıllarda da 2 kez tutuklanan ve serbest kalan İnayet’in 8 yıldır ülkemizde yaşamasına rağmen  bir türlü  T.C.Vatandaşı olamadığı için eşi Hurşide Tahir   Avusturya’ya giderek sığınma talebinde bulunmuştu.

Karar gazetesinden  Feyzanur Çolakoğlu Mahmutcan İnayet’ın avukatı  Abdullah Tıkıç ve  eşi Hurşide Tahir’in açıklamalarına dayanarak  bir haber yaparak yayınlamıştı.

Hurşide Tahir :  2 kızım Babalarının yanında kalıyordu. Babaları tutuklanınca çocuklarım ortada kalmış ve komşularımız  sahip çıkmıştır. Eşime  “Çin’e dönmek istiyorum” yazan bir belge imzalatılmak istenmiş ancak kabul etmeyince  Geri Gönderme Merkezi’ne  konulmuştur. Eşim  22017’de yine  tutuklanmış  ve hakkında hiç bir suçlama olmamasına rağmen Çin’e gönderilmek üzene Hongkong uçağına bindirilmek istenmiştır. Ancak, kabul etmeyip direnince   şiddet uygulandığını ve ters kelepçe takılarak  göz altına alınmlıştır. Bunun üzerine ben çocuklarımla   4 gün boyunca Hava alanı  Polis Merkezi önünde nöbet tuttum. Bazı duyarlı kişi ve STK.ları beni destekledi ve yardımcı oldu. Bunun üzerine  eşim  serbest bırakıldığı ” Hürşide Tahir ”  Bu durumun kocası ile sınırlı olmadığını Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerinin de benzer mağduriyetler yaşadıklarını ”  de  ifade etmiştir.

Av. Abdullah Tıkıc : Müvekkilim Mahmutcan Anayeti, sekiz yıldır Türkiye’de ticari izin ve ruhsatla açtığı Uygur yemekleri satan bir restoranı işletiyor. İki yıllık oturum izni olan Anayeti’nin 17 Ekim sabahı emniyet tarafından evinden alınmış ve sorgusundan sonra geri Gönderme Merkezine  konulmuştur.  Mahmutcan Anayeti’nin(Mahmutcan İnayet’in)  Çin’e geri gönderilmesi (Deport edilmesi) halinde   öldürüleceği kesindir. Uygur Türklerinin Anayasamız ve  Avrupa insan hakları Mahkemesi kararları  gereğince sınır dışı edilmemesi gerek”  şeklinde konuştu.

Kaynak : https://www.karar.com/dunya-haberleri/3-cocuk-babasi-mahemuti-anayeti-olume-yollamayin-savcinin-serbest-1902873?f

 

Share
217 Kez Görüntülendi.