Türk Dünyası Yörük-Türkmen Birliği’nce Bursa Teknik Üniversitesinin ev sahipliğinde 03 Ekim Türk Dünyası günü anısına düzenlenen “Aliye İzzetbegoviç Siyaset, Barış ve Diploması ödülleri”‘nden ” KAŞGARLI MAHMUT TÜRK DİLİ” ödülü Doğu Türkistanlı Uygur Türkü bilim insanı ve insan hakları Aktivisti Prof.Dr.Erkin Emet’e layık görüldüğü bildirildi.
Prof.Dr.Erkin Emet’e verilen Aliya İzzetbegoviç Türk Dünyası Kaşgarlı Mahmut Dil Ödülü takdim töreninde konuşan Türk Dünyası Yörük-Türkmen Birliği Genel Sekreteri Cemal Akkuş şunları söyledi: “Prof. Dr. Erkin Emet, bir Türk dili bilim adamı olmasının yanında Doğu Türkistan’ın sesini Türkiye’ye ve tüm dünyaya yaymaya çalışan değerli aktivisttir. Bu çalışmalarından dolayı Ödül Değerlendirme Jürimizce kendisine Aliya İzzetbegoviç Kaşgarlı Mahmut Dil Ödülüne layık görmüştür. Siyaset ve Diplomasi verilmesi uygun görülmüştür. Ödül.” Bu ödülün bir dindar adına başka bir dindarın temsilcisi olan Türkiye’nin sesine verilmesi en doğrusuydu. Sayın Amet Bey’e bu ödülü vererek Doğu Türkistan meselesinin ve Uygur meselesinin bir soykırım meselesi olduğunu ve bunun bir insanlık suçu olduğunu tüm dünyaya hatırlatmak görevimizdir. Bu sadece insan hakları ihlalleri meselesi değil, aynı zamanda Doğu Türkistan’ın işgal altındaki bir bölge olmasıdır. Doğu Türkistan’ın Birleşmiş Milletler hukukuna göre işgal edilmiş toprak statüsünde olduğunun tartışmasız bir konu olduğunu, işgalcilerin Doğu Türkistan’ı terk etmesi gerektiğini, Doğu Türkistan’ın özgür ve özgür bir devlet olması için çözüm bulunması gerektiğini ifade ediyorum. bağımsız ülke.
Törenin sunucusu Emet Özgür’ü sahneye davet ederek şunları söyledi: “Ezilen halkın onurunu gösteren ödül, halkın hak ve haklarının onurlu savunucusu, toplumun akademik sesi Profesör Dr. Emet’e verildi. Doğu Türkistan davası ve Ankara Üniversitesi’nde öğretmen.”
Bu ödül, Türk dünyasında doğa bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında başarı elde etmiş araştırmacı bilim insanlarına, doktorlara ve profesörlere verilmektedir. “Ali Din Bigoviç Siyaset, Barış ve Diplomasi” Ödülü Ankara Üniversitesi öğretim üyesi ve profesör Dr. Aynı zamanda Mahmud Kaşgiri Dil Bilimi Ödülü Prof. Dr. Ahmet Bijan Arjilasun’a, Katip Çelebi Coğrafya Ödülü ise Uygurlar ve Uygur tarihi üzerine birçok makale ve kitap yazan Türk Tarihçisi Prof. Dr. Ahmet Tashaghil, Yusuf’a verildi. Hacip Seçkin Siyaset Bilimi Ödülü ve Prof. Dr. Burhaneddin Duran’a verildi. Ayrıca sosyal ve doğa bilimlerinde alanlarında başarı elde eden 29 uzmana da “Türk Dünyası Bilim Ödülü” verildi.
Toplantıya Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Osman Mastan, Bursa Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naji Çağalar, Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Şube Başkanı Davut Gürkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Busardar Çam ve diğer liderler katıldı. Ödül törenine araştırmacılar ve gazeteciler katıldı.
Ödül töreninde konuşan Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sardar Cham, şunları söyledi: “Türk dünyasının her alanda daha da gelişmesi ve güçlenmesi için çaba harcaması gereken bir dönemde yaşıyoruz ve çaba gösteriyoruz. bunu yapmak için. Tüm dünya Türkiye’nin bu konudaki çalışmalarını yakından izliyor. “Türkiye, Müslümanların hak ve haklarını korumak, zalimlerin aşırı büyümesini sınırlamak için çaba harcıyor.”
Ödülü, Bursa Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Baihan Baihan takdim etti. Ödülün takdim edilmesinin ardından program sunucusu, Uygurlara desteğini dile getirerek, “Profesör Dr. Özgür Emet’e bir kez daha teşekkür ediyor, kendisini tebrik ediyoruz. Buradan Doğu’nun yanında olduğumuzu tüm dünyaya duyuruyoruz. Türkistan.”
“Mahmoud Kashkri Dilbilim Ödülü”nü kazanan Prof. Dr. Ahmet Bijan Arjilasun ile röportaj yapmak için aradık ancak kendisi rahatsızlığı nedeniyle röportajımızı kabul edemeyeceğini söyledi. Ayrıca “Kate Çelebi Coğrafya Ödülü” sahibi Prof. Dr. Ahmet Tashaghil ile de bu konudaki görüşlerini almak üzere bir röportaj gerçekleştirdik.
Röportajımızı alan Prof. Dr. Ahmet Tashaghil, Uygurların Türk dünyası tarihindeki önemine değinerek şunları söyledi: “Yusuf Khas Hacip ve Mahmud Kaşgiri, Türk dünyasının en değerli hazineleridir. Çünkü onların eserleri, kadim Türk kültürünün ve onun geçmişten günümüze olan bağlantılarının daha iyi anlaşılması için paha biçilmez değerdedir. Eski Türk kültürünü onların eserlerinden tanıyoruz. İki alim, Uygurların Doğu Türkistan’daki yurdu Kaşgar’da yaşayıp ölmüşlerdir. Bize bıraktıkları bu miras, tüm Türk dünyasının birliği için yeterince değerlidir.
Uygurların mevcut durumuna değinen Prof. Dr. Ahmet Tashaghil, şunları söyledi: “Uygurların mevcut durumuna üzülüyoruz, onlara uygulanan baskı ve baskıya da üzülüyoruz. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. üzücü bir durum.”
Türk Dünyası Türkmen Birliği Genel Sekreteri Sayın Jamal Akkoosh ile de görüşerek fikrini aldık.
Röportajımızı alan Cemal Bey, ödülün amacı hakkında şunları söyledi: “Türk Dünyası Bilim Ödülü’nü uygulamamızdaki amacımız, binlerce yıldır dünya tarihine yön veren, dünya tarihine ışık tutan büyük bilim adamlarına teşekkür etmektir. bilimle ve aydınlanmayla insan yaşamının yolunu anmak, yeni dönemde kendi adına yeni gelişmeler ve bilimsel araştırmalar yapan aydınlarımızı tanımak. Bu etkinlik bundan sonra yılda bir kez düzenlenecek.
3 Ekim’de “Türk Dünyası Bilim Ödülü”nün verilmesinin ayrı bir önemi olduğu bilinmektedir. “Türk Devletleri Teşkilatı”. Bu günde “Dilde, Düşüncede ve Eylemde Birlik” sloganıyla Türk dünyasının farklı yerlerinde çeşitli toplantı, tören ve etkinlikler düzenleniyor.