logo

trugen jacn

UYGUR HAREKETİ : ÇİN, YALKUN RUZİ VE DİĞER TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKMALI!

Uygur Akademisyen Yalqun Rozi’nin Haksız Tutuklanmasının 7. Yıl Dönümü Anıldı
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Uygur Hareketi,  Ekim/2016’de Uygur akademisyen  edebiyat eleştirmeni, yazar ve yayıncı Yalkun Rozi,’nin  ÇKP İşgal  Rejimi tarafından haksız yere tutuklanmasının 8. yıl dönümünde bir açıklama yaptı ve Ruzi’nin 8 yıldan beri  Çin Nazi Kamplarında esir tutulmasının kabul edilemez  bir hukuk skandalı olduğunu bildirdi. Ayrıca, Çin işgal yönetiminin Prof.Dr.Yulkun Rizi başta olmak üzere halen Çin zindanları ile Çin tipi toplama kamplarında hukuksuz olarak esir tutulan Doğu Türkistanlı  aydınların bir an önce ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. 
Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas imzalı ile yayınlanan açıklamada Yalkun Ruzi’nin  kendisini Uygur kültürünün  yasal ve barışçıl bir şekilde  geliştirilmesi ve yayılmasına adanmış bir isim olduğunu belirtti ve kendisinin 3 Ocak 2018’de “ÇKP iktidarını yıkmaya teşebbüs” gibi asılsız suçlamalarla 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını  belirterek şöyle dedi : ”  Yalkun Ruzi sözde ÇKP emrindeki sözde Çin Mahkemesinde adil olmayan ve hukuksuz bir şekeldi yargılanmıştır 15 yıl gibi uzun bir hapis cezasına çarptırılmıştır.  Bu hukuksuz  yargılama ve mahkumiyet ÇKP işgal rejiminin  Uygur kültürünü silmeyi amaçlayan sistematik bir kültürel soykırım  kampanyanın açık bir  parçasıdır. İşgal yönetimi  özellikle  kültürel soykırımının ilk  uygulamasında Uygur  şair, yazar,bilim insanı ve sanatçılar başta olmak üzeri Uygur Kültürünün önemli üretici ve temsilcileri olan entelektüellerini hedef almıştır. Yalkun Ruzi başta diğer tutuklu ve hükümlü tüm Doğu Türkistanlı Aydınların  derhal serbest  bırakılması için Çin yönetimi nezdinde gerekli girişimlerde bulunmalarını, Uygur halkına yönelik  toplu tutuklamalar, insanlık ve etnik soykırım  uygulamalarından sorumlu olanlar hakkında yaptırım uygulamaları konusunda  bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Yalkun Rozi’nin hikayesi, Çin hükümetinin Uygur kültürüne ve entelektüel topluluğumuza yönelik bitmek bilmeyen  etnik soykırım ve saldırılarının bir açık kanıtı ve sembolüdür. Uygur Hareketi,  haksız ve hukuksuz olarak  tutuklanan Yalqun Rozi ve diğer tutuklu ve hükümlü tüm  haksız yere tutuklanan tüm Uygurların serbest bırakılması için adalet ve hesap verebilirlik talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. Ayrıca, uluslararası toplumu Yalqun Rozi’nin içinde bulunduğu durumu ve Doğu Türkistan’daki diğer haksız yere tutuklanan Uygurları  unutmamalarını  hükümetler, insan hakları örgütleri ve  insanlık onuruna önceleyen bireyleri, ÇKP’nin Uygur halkına karşı işlediği insan hakları ihlallerini kınamalarını ve bu soykırımın durdurulması için harekete geçmeye çağırıyoruz.” dedi.

Uygur Hareketi  açıklamasında  herkesin ayrıca Yalkun Ruzi  başta diğer  esir tutulan ve hapiste olan  Doğu Türkistanlı  tutukluların serbest bırakılması için change.org’da başlatılan imza kampanyasına katılarak destek vermeleri çağrısında da bulundu.

Tomaris Yalkun : Çin Uygur Kültürünü Yok Etmek İçin Entellektüelleri Hedef Alıyor 

Yalkun Ruze’nin tutuklanmasının yıl dönümünde Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunun onun ABD’de yaşayan kızı Tumaris Yalqun şunları ifade etti : ” “Babam Yalqun Rozi’nin haksız ve  hukuksuz olarak tutuklanmasının  üzerinden tam 7 yıl geçti. Çin hükümeti,  buz Uygur Türklerinin dilimizi, inancımızı, kültürümüzü ve tarihimizi yok etmek için  ilk etapta entelektüellerimizi  acımasızca  hedef alıyor. Milyonlarca Uygur Kazak ve diğer  Türk aydınları , sadece, ırkları, inançları ve kimlikleri nedeniyle büyük acılar çekiyorlar. Tüm bu acıların sona ermesini, ailelerimizle tekrar bir araya gelmeyi, onların ellerini tutup sıcaklıklarını ve gülüşlerini hissetmeyi içtenlikle diliyoruz ve çok istiyorum.  Bunun için diasporada yaşayan Doğu Türkistanlılar olarak   birlikte hareket etmeli, daha yüksek sesle konuşmalı ve  mücadelemizi asla durmamalıyız. Çin hükümetine bir kez daha sesleniyorum:  ” Babam Yalkun Rozi’yi derhal serbest bırakın!” dedi.

Share
92 Kez Görüntülendi.