logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’DA BRONZ ÇAĞINDAN KALMA DÜNYANIN EN ESKİ PEYNİR BULUNDU

Arkeologlar, Çin'de dünyanın en eski peynirini keşfetti

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Doğu Türkistan’in Tarım bölgesindeki  bir kadim mezarlıkta dünyanın en eski peynirinin bulunduğu bildirildi. Bulanan peynirin Bronz Çağı’nda yaşadığı düşünülen  bir çiftçinin mezarında bulunduğu  ve 3.600 yaşında olduğu tahmin ediliyor.Yapılan analizlerde peynirin, inek ve keçi sütünden yapıldığı belirlendi. Bu peynirin, popüler probiyotik kefirin ilk örneklerinden biri olabileceği düşünülüyor. Bu keşif, Türk atalarımızın beslenme alışkanlıkları ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayabilir.

Bu arkeolojik keşif ile ilgili açıklamada,  bulunan dünyanın en eski peynir parçasının Tarım bölgesinde bulunan bir kadim Türk mezarlığında bir  mumyanın  yanında bulunduğu bildirildi. Uzmanlar, Bronz Çağı’ndan kalmış olabileceği düşünülen  bir çiftçi mumyasının  yanında  en sevdiği yiyecekle birlikte gömüldüğü belirtildi. Yaklaşık 3.600 yaşında olduğu tahmin edilen bu peynir, önce bulunan 3.200 yıllık peynirin  rekorunu 400 yıl  daha eskiye  tarihliyor.  DNA analizi, peynirin inek ve keçi sütünden yapıldığını ortaya koydu. Bilim insanları, bunun günümüzde popüler olan probiyotik kefirin ilk örneklerinden biri olabileceğini düşünüyor.

Çin Bilimler Akademisi’nden Profesör Qiaomei Fu, “Bu keşif, Kuzeybatı bölgesinde yer alan Uygur bölgesinin Tarim bölgesindeki çölde bulunan kadım bir mezarlıkta bulundu. Bu yeni bulgu  bölgede yaşayan halkların kadim atalarının beslenme alışkanlıklarını ve kültürünü daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Bulunan bu peynirin kefir adı verilen fermente bir süt ürünü olduğunu gösterdiğini ve bu Kefir içeceğinin, insan  sağlığına faydalı bakteriler içerdiği için günümüzde yeniden popüler hale geldiğini de bildirdi. Bulunan  3.600 yıl öncesine ait  peynirdeki bakterilerin, modern kefirdekilerle benzer olduğu, ancak muhtemelen sindirim sistemini daha fazla zorladığı düşünülüyor. Bu çalışma, bir bakterinin 3.000 yıl içinde nasıl evrimleştiğini göstermesi açısından benzersiz olduğu  ve bu teknolojiyi kullanarak daha önce bilinmeyen diğer eserleri de keşfetmeyi umuyoruz. şeklinde konuştu.

Arkeologlar, Çin'de dünyanın en eski peynirini keşfetti

Şimdiye kadar dünya  çapında tarih öncesi peynir izlerine rastlansa da, bunlar genellikle aletler veya çömlekler üzerindeki kimyasal kalıntılar olduğu ve bu  yeni  buluşla İnsanların peynir yapımına başlamasının 7.000 yıldan daha eskiye dayandığı tahmin ediliyor.

KAYNAK : https://www.sondakika.com/dunya/haber-arkeologlar-cin-de-dunyanin-en-eski-peynirini-17863005/?fbclid=
Share
119 Kez Görüntülendi.