logo

trugen jacn

VOLKSWAGEN’E AĞIR SUÇLAMA : UYGUR KANINA BULANMIŞ PARALARLA TİCARET YAPIYOR

Alman işçi sendikası, Volkswagen'in Doğu Türkistan'daki fabrikası hakkında çağrıda bulundu - Daily Ummah | Bir Miladın Habercisiyiz
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklerin temel insanı hakları için  küresel düzeyde faaliyet gösteren ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu  olan UYGUR HARAKETİ(Campaign for Uyghurs /CFU) Alman otomobil Firması  Volkswagen’ın Urumçi’deki Fabrikasında Uygurların Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırma uygulamalarını  inkar ettiği ve akladığını bu suretle Uygur kanına bulanmış kanlı Çin parası ile bu insanlık suçunu örbas  etmeye çalıştığını açıkladı.

Ruşen Abbas: "Şirketler Uygurların zorla çalıştırılmasından kâr elde etmeye devam ediyor" - Haber Nida

VW.Firması Çıkarı İçin  İnsan Hakaları İhlallerini Gizliyor

Uygur Hareketi Platformunun kurumsal X(twitter) hesabından İcra Direktörü Ruşen Abbas imzası ile  yapılan açıklamada kendisine   yöneltilen iddialarını sahte bir denetimle örtbas ettiğini bildirdi.  Sızdırılan belgeye göre VW’nin denetimi uluslararası standartları karşılamazken  Uygur çalışanlarla yapılan görüşmeler Çin  işgal rejimine bağlı görevlilerin gözetimi altında gerçekleştirildiği ve bu suretle Volkswagen’ın bu süreçte kasten insan hakları ihlallerini  özellikle gizlediğini belirtti.

Uygur Hareketi, Alman otomotiv devi Volkswagen’in (VW) Çin Komünist Partisi’nin  Uygur bölgesindeki etnik soykırım politikalarına olan dolaylı desteğini örtbas etmek için yürüttüğü sahte denetimi ortaya çıkardığını bildirdi. Kendilerine ulaştırılan  denetim raporu, VW’nin Urumçi fabrikasında  Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırmaya dair iddiaları akladığına dair açıklamalarını tamamen yalan olduğunu belirtilen açıklamada Guangdong Liangma Law tarafından yapılan ve Berlin merkezli Löning danışmanlık şirketi tarafından denetlenen bu raporun uluslararası sosyal sorumluluk standartlarına uygun  olmadığını   ve kuralları karşılamadığı de ifade edildi.  Alman Otomobil Firması Volkswagen(VW) Aralık 2023’te yayımladığı açıklamada Urumçi fabrikasında Uygurların köle/İşçi olarak  zorla çalıştırmaya dair “hiçbir bulguya rastlanmadığını” iddia etmişti. Ancak, Uygur Hareketi  tarafından Financial Times, Der Spiegel ve ZDF ile paylaşılan sızdırılmış denetim raporu, denetimin temel SA8000 standartlarını ihlal ettiğini gösterdi. Raporda, çalışan gizliliği ve kapsamlı röportajlar gibi kritik unsurların ihmal edildiği belirtildi. Ayrıca, hem Liangma hem de Löning’in SA8000 denetimleri yapma yetkinliği bulunmadığı da ortaya çıktı.

Denetimin Çin’in Uygur bölgesindeki zorla çalıştırma ve asimilasyon programlarını görmezden geldiği anlaşıldı. Urumçi’deki Volkswagen fabrikasında çalışanların %25’inin Uygur olduğu ve bu kişilerin “etnik uyum” faaliyetlerine zorlandıkları belirtildi. Sızdırılan raporda, denetim sırasında yapılan görüşmelerin sadece yöneticilerle yapıldığı ve işçilerin zorla çalıştırılma uygulamalarına dair soruların sorulmadığı belirtildi.

Rapor ayrıca, denetim görüşmelerinin Şenzen’deki hukuk ofislerine canlı olarak yayınlandığını ve bu durumun Çin devlet gözetimine olanak tanıdığını açığa çıkardı. Bu tür uygulamalar, VW’nin Urumçi’deki insan hakları ihlallerine ortak olduğunu gösteriyor.

Ruşen Abbas: İnsanlık bir kez daha soykırımla test ediliyor ve maalesef kaybediyor - Haber Nida

Uygur  Hareketi : VW’nin Yaptığı  İnsanlık Onuruna İhanettir  

Uygur Hareketi İcra  Direktörü Ruşen Abbas  Denetim Raporu ile ilgili yaptığı açıklamasında Volkswagen Firmasını  sert bir şekilde eleştirerek, “Bu sadece bir hata değil, insanlık onuruna yapılmış soğukkanlı bir ihanettir. VW’nin soykırım politikalarından çıkar sağlaması, ahlaki iflasın en yüksek noktasıdır. VW derhal Uygur bölgesinden çekilmelidir,” dedi.

Volkswagen, bu iddialara henüz detaylı bir yanıt vermedi ve “Denetim Raporlarının Sözleşmedeki gizlilik yükümlülüklerini” gerekçe göstererek sessizliğini korudu. Uygur Hareketi başta olmak üzere bir çok  insan hakları savunucuları, Volkswagen’in Uygur bölgesindeki faaliyetlerine son vermesi çağrılarını tekrarlıyorlar.

Kaynak : karar.com.Tr-1894380  19.09.2024

Share
125 Kez Görüntülendi.