UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

  Doğu Türkistan doğumlu Japonya Parlamentosu Milletvekili Uygur Türkü Arfiye Eri  BM.başta olmak üzere demokrasi ve insan hakları değerlerine bağlı ülkeler ve tüm diğer uluslararası kurum ve kuruluşların Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına yönelik baskı, zulüm ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için  Çin rejimine karşı daha etkili ve daha sert tavır sergilemeleri ve daha etkin yaptırımlar uygulamaları gerektiği  açıkladı.  

Uygur Türkü Japon Parlamenter Eri bu ifadeleri Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen  ” Sidnay Diyalogu/The Sydney Dialogue politika zirvesinde  yaptığı konuşmasında dile getirdiği bildirildi.

Avustralya’nın Sidney  kentinde 2-3 Eylül 2024 tarihlerinde Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü  tarafından düzenlenen The Sydney Dialogue politika zirvesinde söz alan İktidardaki Liberal Demokrat  Parti  Milletvekili Uygur Türkü Arifiya Eri şunları söylediği bildirildi : ”  BM.başta olmak üzere demokrasi ve insan hakları değerlerine bağlı tüm dünya  ülkeleri ve tüm diğer uluslararası kurum ve kuruluşlar Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına yönelik baskı, zulüm ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için  Çin  rejimine karşı daha etkili ve daha sert tavır sergilemeli ve daha caydırıcı ve etkin yaptırımlar uygulamaları gerekir. Ayrıca, ben Japon Parlamentosu Üyesi olarak  Japonya  başta  diğer  tüm ülkeleri Çin’in  Uygur bölgesindeki ciddi insan hakları ihlalleri konusunda daha güçlü bir tutum almaya çağırıyorum. Ülkem Japonya’nın  da Pekin’yönetimi’nin  Hint-Pasifik bölgesinde  günden güne artan  toprak iddiaları ile saldırgan tutumuna karşı   öz savunma güçlerini  daha çok  güçlendirmeye davet ediyorum. Japonya Anayasasının, Japon Ordusunun(Öz Savunma Kuvvetleri’nin) daha da  güçlendirilmesini öngören yasal amacıyla Japonya’nın savunma kapasitesinin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Doğu Asya’da ve Asya-Pasifik bölgesinde barışın korunması ve sürdürülmesi için  ortak değerlere sahip ülkelerin bir araya gelerek  güvenlik işbirliklerinin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Özellikle  Japonya’nın  merkezi Çin’de ve Uygur bölgesindeki  ciddi insan hakları ihlallerine karşı daha güçlü bir  tavır sergilemesinin çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. ” şeklinde konuştu.

Japonya'daki Uygur Milletvekili Arfiya Eri TIME Tarafından 'Dünya Çapında Gelecek Nesle Liderlik Edecek 100 Kişiden Biri' Seçildi

Uygur Türkü Japon Milletvekili Arifiye Eri Kimdir ? 

Japonya’ya göç ederek yerleşen Doğu Türkistan doğumlu bir Uygur Türkü ailenin  1989 doğumlu kızı olan  Arfiya Eri  İlk,Orta ve Lise öğrenimini Japonya’da tamamlamıştır. Daha sonra Üniverite öğrenimi de Japonya’da parlak bir derece ile bitirmiş olup, bir süre  Japonya merkez Bankasında çalışmıştır.  Daha sonra ABD’ye giderek G. Washington Ün. Edmund Wals Diploması ve uluslararası  ilişkiler  Enstitüsü’nde Yüksek Lisans yapmıştır.Avrasya,Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları üzerinde  araştırmalarda bulunarak uzman olmuştur.  Daha sonrasında Birleşmiş Mililet Teşkilatının New York’taki merkezinde diplomat olarak bir süre görev yapmıştır. 2023 yılında yapılan Parlamento seçimlerinde , Japonya Parlamentosunun alt kanadı Diet’in ( Temsilciler Meclisi’nin) (Diet) Liberal Demokrat Partisi’nden  Milletvekili adayı gösterilmiştir. Genel seçimlerde   Chiba Eyaleti’nin 5. Bölgesinden Milletvekili olarak seçilmiştir. Japonya Parlamentosunun  35 yaşındaki en genç  kadın Milletvekilidir.

Dünyaca ünlü ABD. merkezli Time dergisi 2023 yılında Arfiya Eri’yi dünyada en etkili  100 Genç Küresel Lider’den biri olarak seçmiştir. Kendisi kamu politikaları alanında on yıllık bir deneyime sahiptir.