logo

trugen jacn

TÜRK OCAKLARI G.BAŞKANI ÖZ: DOĞU TÜRKİSTAN,TÜRK DÜNYASININ ÖNCELİKLİ SORUNUDUR!

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Türkiye’mizin en kadim ve köklü Sivil Toplum Kuruluşlarından Türk Milletinin Sönmeyen  ve İnşallah Sönmeyecek Ata Ocağı Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz : ” Günümüzde Türk dünyasının  birçok önemli sorunu vardır. Bu sorunların  içinde  en ivedilikli  ve en önemli olanı ise,  Doğu Türkistan Meselesidir.” açıklamasında bulunduğu bildirildi.

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof.Dr.Mehmet Öz, bu  açıklamasını  bazı Doğu Türkistan ve Uygur STK.larının ortaklaşa  hazırladığı ” Uygur soykırımının durdurulması için Türkiye’de neler yapılmalıdır ? ” başlıklı  4 bölümden oluşan raporun  01.08.2024’teki tanıtım toplantısında dile getirdiği bildirildi.

Konu ile ilgili olarak Özgür Asya(rfa.org/Uygur) radyosu Ankara Temsilcisi Erken Tarım’a  konuşan Prof.Dr.Mehmet Öz şunları söyledi : ”  Günümüzde Türk dünyasının bir çok önemli meselesi vardır. Ancak, bunların içinde en ivedilikli ve en önemli olanı ise Doğu Türkistan meselesidir. Bugün Çin, işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan  Türk halklarına  etnik soykırım yapmakta ve Uygurların milli  kimliğini  engellemeler, yasaklar ve hukuk dışı  cezalandırmalarla tamamen yok etmeye çalışmaktadır. Türkiye’de iktidarda olan yönetimler zaman zaman  Çin’in  bu Türk soykırımına çeşitli şekilde tepki göstermekte ve kınamaktadır.   Ancak  bu tepkiler ve kınamalar asla  yeterli değildir. Türkiye’de faaliyet gösteren  Doğu Türkistan’daki sivil toplum kuruluşları Türkiye’deki  diğer  sivil toplum kuruluşları ile  fikir  birliği  yapmalı ve   aralarındaki iş birliğini güçlendirerek birlikte (bu raporda da görüldüğü gibi) Çin’in Doğu Türkistan’daki  etnik Türk  soykırımının durdurulması için çaba göstermelidir.  Doğu Türkistan’daki etnik Soykırım bugün tehlikeli bir sürece girmiş bulunmaktadır. Çin’in bu etnik Türk soykırımının Türkiye’miz başta Türk dünyası, İslam alemi ve tüm uluslararası topluma ilk merhalede duyurulması  daha sonra ise  bu  soykırımın durdurulması için çaba göstermelidirler.Bu raporun bundan sonraki faaliyetlere faydalı olmasını  ve işbirliğinin güçlendirmesine katkılar sağlamasını diliyorum.  ” şeklinde konuştu.

Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin

Doğu Türkistan Davasının Türkiye’deki Kısa Tarihçesi 

Çin’deki iktidar savaşını  baskı, zulüm toplu katliamlar ve insanlık dışı cinayetler işleyerek iktidarı kan ve gözyaşı bedeline ele geçiren  Mao Liderliğindeki   ÇKP Kızıl Ordusu Stalin’in yarıdımi ile Doğu Türkisitan’ı işgal etmek üzere yola çıktı. Doğu Türkistan Eyalet Hükümeti Önderleri Dr.Mesut Sabri Baykuzu(Eyalet Hükümet Başkanı) Mehmet Emin Buğra(Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Bakanı ve İsa Yusuf Alptekin(Eyalet Hükümeti Genel Sekreteri ) uzun müzakerelerden sonra ” Vatan İçin Vatandan  Ayrılma” kararına varırlar.  Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin önderliğindeki yaklaşık bin kişilik kafile  Kasım ayında Himalaya dağlarını aşarak Hindistan kontrolündeki   Cammu Keşmir’e iltica ederler. Bu 2 Milli  Liderimiz daha sonra Türkiye’ye gelerek Hindistan’a sığınan büyük  çoğunluğu  Kazak Türklerinden oluşan .1850 Doğu Türkistanlı sığınmanın Türkiye’ye iskanlı göçmen olarak kabulünü  gerçekleştirdikten sonra kendileri de Türkiye’ye gelirler. Mehmet Amin Buğra  Ankara’ya İsa Yusuf Alptekin ise İstanbul’a yerleşirler. Bu Liderlerimiz Türkiye merkezli olarak Doğu Türkistan Milli hareketini başlatırlar. Türkiye başta olmak üzere çeşitli islam ve batılı ülkeleri ziyaret ederler,Ulusal ve uluslararası toplantılara katılarak Doğu Türkistan meselesini en yüksek seviyede gündeme getirerek İslam alemi ile özgür dünyanın yardımını talep ederler.  Devlet ve Hükemet Başkanlarını ziyaret ederek  onlara Doğu Türkistan sorunu ile ilgili muhtıralar(Bilgilendirme Notları)takdim ederler.

Doğu Türkistan'ın bağımsızlık mücadelesinin unutulmaz lideri ...

Mehmet Emin Buğra 1953’te Ankara’da  Türkistan’in sesi Dergisi çıkarır.İsa Yusuf Alptekin ise 1960 yılında dava arkadaşları ile birlikte İstanbul’da Doğu Türkistan Göçmenler Derneği’ni kurarak Doğu Türkistan davasını bu dernek çatısı altında yürütmeye çabalar.

Türk dünyasının büyük kaybı

İsa Yusuf Alptekin ve 13 arkadaşı tarafından 1978’de kurulan Doğu Türkistan Vakfı Suudi Arabistan’da yaşayan Doğu Türkistanlıların maddi ve manevi katkı ve yardımları ile 1986 yılında  yeniden faaliyete geçirilir. Yeniden ihya edilen Doğu Türkistan Vakfı’nın Başkanlığına Atatürk devrinde Türkiye’ye getirilen ve Harp Okullarına yerleştirilen Uygur öğrencilerden biri olan ve aynı zamanda Kore Gazisi ve Türk Ordusundan Tuğgeneral rütbesi ile  emekli olan Mehmet Rıza Bekin Paşamız getirilir. Mehmet Rıza Bekin Paşamızın Başkanlığındaki Doğu Türkistan Vakfı hemen çalışmalara başlar. Onlarca kez  milli ve Milletlerarası düzeyde toplantılar, bilimsel Sempozyumlar düzenler. Doğu Türkistan davasını Türkiye’nin gündemine ve Türk Milletinin bilgisine sunmaya gayret eder.  Daha sonra ise,  hemen eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlar. 1987- 2010 yılları arasında  yaklaşık bin civarında Doğu Türkistanlı Uygur ve Kazak Türkü öğrencileri devletimizin özel ilgisi ile çeşitli yüksek öğretim kurumlarına yerleştirir. Aralık/1992’de İstanbul’da 14 ülkeden 70 Delegenin katılı ile  Doğu Türkistan Milli Kurultayı  düzenlenir. Bugün AB,ülkeleri,ABD.Kanada başta  toplam 28 ülkede  Doğu Türkistan  ve Uygur adı ile kurulan onlarca STK.kuruluşları Dünya Uygur Kurultayı şemsiyesi altında  Doğu Türkistan milli hareketi  uluslararası mesele olarak BM. AB. ülkeleri başta olmak   dünyada   gündeme getirilmektedir.

Share
604 Kez Görüntülendi.