logo

trugen jacn

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ KAVUNCU : ÇİN’İN YATIRIMLARI ÜLKEMİZ İÇİN TEHLİKELİDİR!

Satuq-bughra-qawunju.jpg

İYİ  Parti İstanbul Milletvekili  ve İYİ Parti TBMM.Gurup Başkanvekili Satuk Buğra Kavuncu  ” Çin’in Türkiye’de yatırımları  gelecekte  ülkemizin milli çıkarları açısından  büyük  tehlike ve tehditler   yaratabilir. Özellikle Doğu Türkistan konusunda Türkiye’yi etkilemeye çalışan Çin’in, Türkiye’de hiçbir alanda söz sahibi olmasına izin verilmemelidir.” açıklamasında bulundu.

Özgür Asya radyosunun haberine göre İYİ  Parti Milletvekili Kavuncu bu ifadeleri 29.07.2024’da TBMM genel Kurulunda yaptığı konuşmasında “Son günlerde Türkiye’de Çinli yatırımcılara yönelik inanılmaz derecede yüksek bir ilgi ve  eğilim var olduğunu belirterek şöyle konuştu : ”  Elektrikli Otomotiv sektöründe  Çin’in BYD Firmasının  özellikle    Türkiye’deki yatırım yapması bir ölçüde teşvik edildi. Türkiye’ye  yabancı yatırımlar elbette ülkemizin gelişmesi açısından  elbette güzel bir şey. Sermaye/Fonların uyruğu veya ülkesi yoktur. Ama TOGG marka yerli elektrikli araç üretim tesisimiz varken ve  Ülkemizin  bu alandaki  yatırımlarının  başarıya ulaşmasından mutlu oluyor ve  alkışlıyoruz. Bunda emeği geçenlere   de teşekkür ediyoruz. Bu tür yeniliklerin  daha çok  yapılmasının  ve  devam etmesini diliyoruz. Ancak, Çin’in BYD Firmasına tanınan  ayrıcalıklar, Türkiye’nin  yerli Otomobilimiz TOGG otomobil markası için tehdit oluşturmaktadır.

Çin Sermayesi ve Yatırımı Özellikle Teşvik Edilmektedir

Milletvekili  Kavuncu TBMM. genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada,  Türkiye olarak ; Çinli yatırımcılara sadece otomotiv sektöründe değil diğer sektörlerde de   büyük ayrıcalıklar tanındığını bunun yanında bazı  gazeteler ve köşe yazarlarının de Çin’in yatırımlarını destekleyen ve  öven yazılar yazdıklarına şahit olduklarını  belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ”

Türkiye her ülkeden yatırım alabilir ama Çin tehlikelidir.

Türkiye’nin  ekonomide Çin ve Rusya’ya yönelme eğiliminin arttığını ve bunun  ise stratejik açıdan çok tehlikeli olduğunu  özellikle ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’ne olan ilgisi ve  yaklaşımını eleştirerek sözlerini devam ettirdi :  ” Çin’de   insan hakları sorunu ve etnik soykırım vardır. Şanghay İşbirliği   Örgütüne  üye  bir çok ülkede Basın özgürlüğü yok, muhalifler ve karşı  partileri  fikirlerini özgürce ifade edemiyor. Türkiye’nin, Şangay İşbirliği Örgütü’ne üye  olması veya üye ülkelerin yanında yer alması asla kabul edilemez. Türkiye’ye her türlü yatırımlar elbette gelmelidir. Ancak, milli çıkarlarımız için bir tehdittir ve  tehlikelidir. Çin’in en büyük  otomotiv/mühendislik şirketi olan BYD’ye Fabrika kurma izni verilmesini ( TOGG marka  yerli elektrikli otomobil fabrikamız varken) halkımıza nasıl açıklarsınız?

ABD. ve AB. Üyesi  ülkeler Çin yatırımlarına karşı sıkı önlemler almaktadır.  Türkiye her ülkeden yatırım alabilir ama Çin tehlikelidir.”

Share
342 Kez Görüntülendi.