Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)Sosyal medya(Facebook ve diğerleri)üzerinden Uygur Türklerinin kültürü, medeniyeti ve kadim tarihi ve günümüzdeki durumu hakkında çarpıcı ve değerli paylaşımlar yapan Uyghur Bookshelf adlı bir Site, Uygur Türkleri hakkında ilginç ve az bilinen bazı önemli özellikleri yayınlamıştır. Kendilerine teşekkür eder ve aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.
- Uygur Türklerinin Antik Kökler: Türk Milletinin önemli ve kadim boylarından olan Uygur halkının kökeni çok eskidir ve geçmişleri 6. yüzyılda hüküm süren Türk Kağanlığına dayanmaktadır. Tarihlerinin önemli bir dönemi olan Uygur Kağanlığı (735-840 yılları arası), kültürlerinin ve kimliklerinin şekillenmesinde önemli rol oynayan güçlü bir imparatorluktu. Günümüzde yaşayan Çağdaş Uygurların soyu, ilk Türk kabilelerinden ve Tarım Havzasında yaşayan diğer Türk halklarına dayanmaktadır.
- Uygurların Dili ve Yazısı: Günümüzde Uygur Türklerinin kullandığı dil/lehçe Özbekçeye çok yakındır. Doğu Türkistan’da kullandıkları alfabe Uygur Türkçesine uyarlanmış ve bazı harfleri değiştirilmiş Arap Alfabasıdır. Tarihsel olarak, Eski Uygur alfabası 15. yüzyıla kadar Osmanlı sarayında da kullanılmış 32 harfli bir alfabadır. Kutadgubilik’te te bazen Uygur Alfabası kullanılmıştır. Günümüzde Özbekistan, Kırgizistan ve Kazakistan’da yaşayan Uygurlar yaşadıkları ülkelerin kabul ettiği ve kullandıkları Latin ve Kiril alfabesini kullanmaktadır.
- Uygurların Kültürel Mirasları : Uygurlar ilk yerleşik hayata geçen Türk boylarından biri olup, çok zengin kültür mirasına sahiptir. Zengin bir sözlü ve yazılı edebiyata, tiyatro, müzik başta zengin bir kültürel mirasa sahiptir. 16.yüzyılda Yarkent-Saidiye Devleti Hükümdarı Abdurreşit Han’in eşi Melike Amannisa Hanım Nefisi’nin öncülüğünde ünlü müzik ustası Kadir Han Yarkentli ve ekibinin derlediği ve notaya aldırdığı 12 Mukam adı verilen ve icrası 24 saat süren Ünlü geleneksel bir müzik şaheseri bulunmaktadır. 12 mukam olarak anılan Alişin Nevai,Camii Sekkakı gibi ünlü Türk şairlerinin şiirlerinin yer aldığı değişik şarkılar, nefis dans ve klasik müzikler içeren karmaşık bir müzik formu olan “Muqam”dır.
- Uygur mutfağı çok zengin çeşitli ve lezzetlidir. “Lagman” (el yapımı taze makarna), “Polo” (pilav) ve “kebap” gibi etli,sebzeli ve undan yapılan onlarca çeşit yemekleri ünlüdür.
- Kadim İpek Yolu Ticareti : Bugün Çin yönetiminin güya kendisine ait olduğunu öne sürerek sahiplenmeye çalıştığı ipek yolu Türk atalarımızın çok önemli bir buluşudur. Uluslararası ticaretin başlangıcı olarak da kabul edilen bu yol aynı zamanda kültürlerin,dinlerin,dinlerin ve diğer buluşma,tanışma ve bir alış veriş merkezidir. Uygur Türkleri günümüzde de İpek yolunun tam merkezi ve düğüm noktasında ; Doğu Türkistan’da var olma mücadelesini sürdürmektedir.
- Özgün ve Geleneksel Kıyafet(giyim ve kuşam ) : Uygur Türklerinin geleneksel kıyafetleri giyim ve kuşamları çok canlı özggün,renkli ve belirgindir. Erkekler genellikle dört köşeli çeşitli klasik Türk mütiflerinin işlendiği Doppa adı verilen bir baş giyimi kullanırlar. Uygur kadınlar ise karmaşık nakışlı uzun atlas ve şayii adı veriler el tezgahlarında dokunan ipekten mamul çeşitli elbiseler giyiyor. Geleneksel kıyafetleri, tarihlerinden gelen çeşitli kültürel etkilerin bir karışımını yansıtır.
- Din: Uygur Türkleri 932 yılında Karahanlı Hükümdarı Abdulkerim Satuk Buğra Han’ın İslam dinini devletin resmi dini olarak kabul etmesi ile islam dinini toptan benimsemişlerdir. Tamamı sünni olup, Hanefi mezhebine itikat ederler. Ancak,islam öncesi bazı dini uygulamalar ve ritüeller İslam dininin esaslarına ve geleneklerine göre uyarlamışlardır.
- Sözlü Edebiyat : Uygurlar, kültürel kimliklerinin ayrılmaz ve büyüleyici bir parçasını oluşturan çok kadim sözlü bir ediyat geleniği ve anlatıma sahiptirler.Bahşiler ve Sanatçılar(Ozanlar/Aşıklar) “Oğuz Ata destanı – Çin Temur Batur başta çeşitli konulardaki tarihi şahsiyet ve olayları nesilden nesile canlı ve sözlü anlatımlarla günümüze kadar taşımışlardır. Bunların içinde destansı masallar zengin bir sözlü anlatımların yer aldığı “On İki Mukam” gibi çok önemlidir.
- Tarım ve Ticaret: İlk Yerleşik hayata geçen Uygur Türkleri şehirler,kentler kurmuş ve özgün şehir kültürünü vucüda getirmişlerdir. Tarihsel olarak Uygurlar en yetenekli ve modern Tarımci/ Çiftçi halk olarak bilinmektedir. 3 bin yıllık tarihe sahip çok önemli bir yer altı sularından yararlanarak içme ve kullanma su sistemi olan Turfan’da bulunan Karız sulama sistemi ile Teklemakan çölünü cennete çevirmiş ve modern usullerle tarım yapmışlardır. Bu sistem ile İpek Yolu boyunca buğday, mısır,pirinç ve pamuk yetiştirmişlerdir. Çin’in İpek mamullarıile Doğu Türkistan’in Tarım bölgesinde bulunan Kaş Taşı olarak tanımlanan yeşim taşı ile çeşitli baharat gibi ürünlerin ticaretini doğu ile batı arasında yüzyıllarca sürdürmüşlerdir.”Tarim” Uygurca çiftçilik/Tarım yapan anlamına gelmektedir. Tarim Nehri ve Tarim Havzası gibi coğrafi tanımlama ve adlar bu özellikle çok yakından ilgilidir.
- Uygur Diasporası: Çin işgalinden sonra Doğu Türkistan’da başlayan ve günden güne şiddeti arttırılarak günümüzde Soykırıım düzeyinde sürdürülen Siyasi ve ekonomik baskılar nedeniyle komşu Türk Cumhuriyetlerine, Afganistan,Pakistan,Türkiye,Suudi Arabistan başta bir çok islam ülkelerine kitlesel göçlerler göç etmek zorunda kalmışlardır. 2000’lı yıllardan sonra ise, bu göçler öğrenim,ziyaret ve siyasi sığınma şekliinde devam etmiştir. Halen Uygur Türkleri ABD.AB.ülkeleri Kanada Avustralya Yeni Zelanda başta dünyanın 4 kıta ve 28 ülkesinde yaşamaktadırlar. Uygur Türkleri sığındıkları ve yaşadıkları bu ülkelerde Doğu Türkistan ve Uygur adı ile kurdukları çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları aracılığı ile dillerini ve kültürel miraslarını korumaya ve devam ettirmeye çalışmaktadırlar. Şu anda Türkiye başta ABD, Almanya,Avustralya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde sayıları on binlerle ifade edilen önemli bir Uygur diasporası bulunmaktadır.Türkistan Cumhuriyetlerinideki Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinin sayılarının milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.
- Uygarlık Tanımı : Son yıllarda Türk Dilbilimi tartışma ve çalışmalarında “Uygur Türklerini ifade eden UYGAR kelimesinin Türkçede ‘Medeniyet karşılığı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
- Uygur Türkleri günümüze kadar özenle koruma mücadelesi verdiği çeşitli zengin ve kadim kültürleri ile sayısız zorluklarına rağmen kadim kültürlerini devam ettirmeye gelenek ve göreneklerini sürdürme mücadelesini devam ettirmektedirler.
BENZER HABERLER