logo

trugen jacn
15 Temmuz 2024

FERGANE VADİSİNE GÖÇ EDEN 300 BİN UYGUR TÜRKÜ HAKKINDA YENİ BİR ARAŞTIRMA

  uygur-chiray-heytgah-01

“Beni Özbekistan’daki Uygurların tarihi ve mevcut durumu hakkında sistematik araştırmalar yapmaya ve akademik faaliyetlerimin büyük bir kısmını Özbekistan’daki Uygur halkına ayırmaya yönlendiren ilk ilham kaynağı, Kaşgar halkının soyundan gelmemdir. Yıllar önceydi” diyor Özbekistan’da ve uluslararası alanda Uygur çalışmaları alanında önde gelen genç tarihçilerden biri olan Bahramjan Kajnazarov.

Elimdeki İngilizce “” kitabına döndüğümde, bu bilimsel araştırma çalışmasının yazarı olan Özbekistan Ulusal Üniversitesi Tarih Fakültesi Doçent Doktoru’na döndüm. Tarih Bahramjan Kainazarov, bana Özbekistan’daki Uygur halkının tarihsel gelişimini ve mevcut durumunu anlattı. Yukarıda belirtilen faktörler onu yıllar içinde araştırma yapmaya yönlendirdi.

Yaklaşık 70 yıldır Çin tarafından “Sincan Uygur Özerk Bölgesi” olarak anılan ancak uluslararası alanda Doğu Türkistan olarak da adlandırılan bölge dışında kalan Uygurların en büyük ve en önemli kısmını Orta Asya cumhuriyetlerindeki Uygurlar oluşturmaktadır. Uygurların ana kısmını oluşturan Özbekistan Uygurlarının tarihi ve mevcut durumu daha özgün ve ilgi çekicidir. 20. yüzyılın başlarında Parganah Vadisi de dahil olmak üzere bölgelerde Özbekler tarafından emilirler ve neredeyse tamamen Özbek olurlar, ancak orijinal Kaşgar, Atuş ve geniş alanlardaki onlarca başka köyün isimlerini hala korurlar. nerede yaşadılar.

1850’lerde Kaşgar’a gelen eski bir Rus askeri-siyasi istihbarat subayı, ünlü etnograf ve bilim adamı Chuan Valikhanov, 1860’larda Kaşgar üzerine yaptığı raporlama çalışmasında Anjan’da 300.000’den fazla Kaşgar, Dolan veya Uygur’un yaşadığını belirtmiştir. Lishkhan ve Puran Hanlığı’ndaki diğer yerler. Ancak 1877’de Yakub Beg liderliğindeki Mançu-Çin kuvvetlerinin yedi şehirli devletini devirmesiyle Kaşgarya’dan çok sayıda Uygur Parganas vadilerine kaçtı. Böyle kolektif ve dağınık bir biçimde Kaşgar’dan Anjan’a, Margadan’a ve diğer yerlere göç, çalışma ve ticaret 20. yüzyılın başlarına kadar aralıksız devam etti. Rus tarihçi Prof. Sergey Abashin, 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde Pargana Vadisi’nin asıl sakinlerinin yarısından fazlasının Kaşgarlar olması gerektiğine inanıyor. Ancak 1898 Rus istatistikleri bu insanlardan çok azını gösteriyordu. 1920’lerde ve 1930’larda bile birçok Uygur bir gerileme ve değişim dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Dr. Bahramjan Kainazarov, “Özbekistan’daki Uygur Diasporası” adlı kitabında, 19. yüzyıldan 1930’lara kadar Uygurların göç, yerleşim, dağılım ve Özbekleşme süreçlerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. Ona göre 20. yüzyılın başında Özbekistan’da çok sayıda Uygur vardı, ancak 1924’te ulusal sınırlar ve ulusal cumhuriyetlerin kurulması sırasında Uygurların büyük çoğunluğu Özbek olarak kaydedildi. Hatta 1926 nüfus sayımında eski Sovyetler Birliği’ndeki Uygur etnik grubu Uygur, Tarançi ve Kaşgar isimleriyle birlikte kayıtlara geçmişti.

Özbekistan’da Uygurların Özbekleştirilmesinin bir başka dalgası, Stalin’in 1937-1938’deki büyük tasfiyesi, yani sözde halk düşmanlarını temizleme ve onlara saldırma kampanyası sırasında meydana geldi. Birçok Uygur, etnik kimliğini Özbek olarak değiştirmek zorunda kaldı. Çin casusluğu, Japon casusluğu ve toplu kaçırma gibi suçlar nedeniyle hayatta kalıyorlar.

Tarihi verilere göre, 1930’lu yıllarda Özbekistan’ın Andican şehrinde bir Uygur sanat okulu, bir tiyatro tiyatrosu ve saf Uygurlardan oluşan onlarca kolhoz vardı. Hatta Taşkent’teki Uygur dili “Sharq Samuty” gazetesinin tirajı 5.000’i aşmıştı. Birçok Uygur yazar ve şair Taşkent’te yoğunlaşmıştı. Taşkent üniversitelerinde ve diğer bilgi merkezlerinde onlarca Uygur doçent ve öğretmen vardı. Hatta 1930’lu yıllarda Taşkent’te modern Uygur edebiyatının ilk romanı Uygur dilinde yayımlanmıştır. Ancak 1938’den sonra bu Uygur aydınlarının ve yazarlarının neredeyse tamamı kaçırılarak Sibirya çalışma kamplarına gönderildi ve çoğu da ölüm cezasına çarptırıldı. Sonuç olarak Taşkent’te gelişen Uygur kültürü yok edildi.

 

Özbekistan'daki Uygur Diasporası: Tarih ve Bugün kitabının kapağı
Özbekistan’daki Uygur Diasporası: Tarih ve Bugün kitabının kapağı
Açık Alan

 

200 sayfalık “Özbekistan’daki Uygur Diasporası: Tarih ve Bugün” bilimsel araştırma kitabı 15 bölümden oluşuyor; eserde tarihi köken, gelişim süreci, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yapı, nüfus değişim süreci ve daha birçok konu yer alıyor. Özbekistan Cumhuriyeti’ndeki Uygur halkının durumu kapsamlı bir şekilde ele alınmaya çalışılmış, özellikle yazar 20. yüzyılın ilk yarısından günümüze kadar Özbekistan’ın Uygur kültürünü, basınını, siyasi, sosyo-ekonomik yaşamını, yaşanan değişiklikleri analiz etmiştir. günümüzün yeni nesil Uygurları ve diğer güncel konular. Bu konulara ışık tutmak amacıyla 2008 yılından bu yana Anjan, Lishikhan, Taşkent ve Uygurların dağınık olduğu diğer yerlerde özel incelemeler yaptığını, arşivleri inceleyerek derinlemesine araştırmalar yaptığını söyledi.

Bu programın ayrıntılarını ses bağlantısından dinleyin

https://www.rfa.org/uyghur/tarix-bugun/perghane-uzbekistan-uyghur-qeshqer-07112024181157.html?

 

Share
170 Kez Görüntülendi.