logo

trugen jacn
11 Temmuz 2024

aponya’nın NHK kanalının Uygur halkıyla ilgili haberi tartışmalara neden oluy

NHK-Uygur-urumçi-saqchiPolis Urumçi’de sokaklarda devriye geziyor.

 nhk.or.jp/ekran görüntüsü

Japonya’nın NHK Uluslararası Haber Ağı’nın 5 Temmuz tarihli haberine göre, NHK haber ekibi 2009 yılındaki “5 Temmuz Katliamı” sonrasındaki mevcut duruma ilişkin özel bir röportaj gerçekleştirdi. NHK muhabiri, Uygur bölgesine ilişkin izlenimlerini anlatırken, mevcut Çinli yetkililerin “yedi yıldır bölgede herhangi bir terör olayının yaşanmadığı” yönündeki ısrarının, aslında bölgede uyguladıkları katı politikaların sonuç verdiğini gösterdiğini vurguladı.

NHK’nın video haberinde muhabir “Camiler neden ortadan kalktı?” diye sordu. Soruya yanıt olarak birinin sesi değişti ve yüzü görünmedi, “İnsanlar artık dine inanmıyor. Komünistler dindar değildir. Çünkü onlar Marksisttir. Buraya değil turistik yerlere gitmelisin.” Cevap dikkat çeken noktalardan biri. NHK’nin bu konuyla ilgili özel video raporunda, 2009 yılında Urumçi’de yaşanan 5 Temmuz katliamından sonra, merkezi Urumçi şehri de dahil olmak üzere Uygur’un siyasi ve sosyal ortamında tipik değişiklikler yaşandığı belirtildi. Video raporu Urumçi’nin mevcut kentsel manzarasını anlatıyor: “2009’da etnik çatışmanın odak noktası olan Urumçi’nin sokakları artık yoldan geçenleri terörle mücadeleye çağıran Komünist Parti’nin sloganları ve elektronik reklam panolarıyla kaplıydı ve barışı birlikte inşa edelim.” Dokuz yıl önce çektiğimiz sahnelerde dost canlısı ve coşkulu erkekler sakallı, kadınlar ise tombuldu. Ancak ekibimiz bu sefer sakallı erkekleri ve şişman kadınları görmedi. 2017 yılında Sincan yetkilileri, aşırılığın işareti olduğunu söyleyerek uzun sakalları ve yüz ifadelerini kamuoyunda yasakladı. Uygurların yaşadığı pek çok bölgede camiler yok oldu, camilerin olduğu yerlerde Komünist Parti sloganlarının yazılı olduğu anıtlar ortaya çıktı. »

 

Hotan'daki eski bir caminin alanına reklam panosu dikildi
Hotan’daki eski bir caminin alanına reklam panosu dikildi
nhk.or.jp/ekran görüntüsü

 

Japonya’daki Shizuoka Üniversitesi Antropoloji ve Sosyal Bilimler Bölümünde profesör, Moğol araştırmacısı ve Moğol tarihi uzmanı Bay Ohnos Chogtu (Yang Haiying), 1980’lerden bu yana NHK’nin “İpek Yolu” gibi TV programları aracılığıyla olduğuna inanıyor. Çin ile Japonya arasındaki dostluk, gelişmesinde kritik bir rol oynadı. NHK Uluslararası Haber Ağı’nın 2009’daki “5 Temmuz Katliamı” sonrasındaki mevcut Uygur durumuyla ilgili özel röportajı, esasen Çin’in son yıllarda “Sincan’ın hikayesini anlatmak” adına genişlediğini ve “Sincan’ın iyi bir yer olduğunu” anlatıyor. Dış dünyada onların da siyasi kampanyalara katıldığının göstergesidir. NHK’nın programının, Çin hükümetinin “5 Temmuz Katliamı” sonrasında uyguladığı “yumuşak ve sert politikaların” sonuçlarını gösterdiğini söyledi:

 “Burada hâlâ Çinli yetkililerin güzel, mutlu, istikrarlı ve barışçıl bir ‘Sincan’ inşa etmeye çalıştığını görebilirsiniz. Soğuk bir analizle bölgedeki sözde gelişme ve değişimleri görünüş ve formalite üzerinden gösteriyorlar ama uzun süredir bölgedeki Uygur halkını bastırmayı planlayan Çin hükümeti için bir ‘bahane ve fırsat’ haline geldiler. 5 Temmuz protestosu, Uygurların tamamına ve Uygur’daki yerel Türk etnik gruplarına yönelik soykırım politikalarında büyük bir kırılma noktasına dönüşen kanlı bir baskıydı. Dolayısıyla, Japonya ve Japonya da dahil olmak üzere Batı medyasının Uygur Eli’ye yaptığı son ziyaretlerin tamamının Çin tarafından organize edildiğini ve bu muhabirlerin hepsinin yerel Çin ulusal güvenlik departmanı ve Xinhua Haber Ajansı tarafından yönlendirildiğini düşünüyorum.

Rapor, bölgeyi ziyaret eden görev gücünün Kaşgar’dan dönerken devasa bir bina ve tesise yaklaştıklarını belirtti. Avustralya İstihbarat Enstitüsü (ASPI), binanın 2020 yılında inşa edildiğini belirterek, onu uydu görüntü dedektörü olarak tanımladı. Raporda, Çin hükümetinin tesisin “aşırıcılığı ortadan kaldırmak” için Eğitim ve Öğretim Merkezi’ne bilgi sağlayacağını söylediği ancak bunun 2019 yılı sonuna kadar tamamlanacağının belirtildiği belirtildi. Dikenli tellerle çevrili çok sayıda bina, korumalarla çevrili on metre yüksekliğindeki beton duvarın içinde bulunuyor. Raporda şunlar belirtildi: “Ancak, Sincan’daki her ilçe hâlâ onbinlerce, hatta yüzbinlerce insanı etkileyen devasa bir kültürel altyapıya sahip. Gözaltına alınanların sayısı ve tutuldukları koşullar şok edici. Bu korkunç.”

Japonya’da yaşayan felsefe doktoru ve felsefe araştırmacısı Muhtarjan Abdurrahman, Japon medyasının Uygur meselesine değinmesinin Japon kamuoyunun belli bir yöne çevrilmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Nispeten sol görüşlü bir medya ajansı olarak değerlendirilen NHK’nın bugüne kadar Uygur meselesiyle ilgili bazı haber ve programlar yayınladığını ancak Çin ile yakın ekonomik ve diplomatik ilişkiler nedeniyle bunun Japon hükümeti için hala yeterli olmadığını söyledi. Parlamento Uygur meselesi için sesini yükseltecek.

Japonya Uygur Derneği eski başkanı Mahmut Mahmud, 2009 yılındaki “5 Temmuz Katliamı” sonrasında Uygur nüfusunun mevcut durumuna ilişkin NHK Uluslararası Haber Ağı tarafından yayınlanan özel röportajın, katliamı bir “katliam” olarak yorumladığına inanıyor. Çin hükümetinin Uygurlara yönelik baskıcı politikasının bir sonucu olarak Uygurların “haydut” olarak resmedilmesi büyük bir talihsizliktir.

Bu özel haber için Uygur gazetesini ziyaret eden bir muhabirin aktardığına göre Çinli yetkililer, altı yıl önce gördükleri topluma göre belirgin değişiklikler gördüklerini vurguladı. Konuşmasında, Çin’in diğer bölgelerinde olduğu gibi Urumçi’de de yüksek binaların tabelalarında Çince karakterler kullanıldığını ve herkesin batılı kıyafetler giydiğini kaydetti. 6 yıl önce bina girişlerinde, kaldırımlarda ve hatta yollarda göze çarpan polis ve kontrol noktalarının kaldırıldığını söyleyen Muhabir, bu kontrol noktalarının kaldırılmasının Çinli yetkililerin bölgenin pasifize edildiğine inandığını gösterdiğini açıkladı.

Bay Ohnos Chogtu (Yang Haiying), bildirildiği gibi polis ve kontrol noktalarının kaldırılmış olmasına rağmen, bunların başka şekillerde dağılmış olmalarının pek de mümkün olduğuna ve bölge vatandaşlarının hala güvenlik güçleri tarafından sıkı gözetim ve kontrol altında olduğuna inanmaktadır. Çinli yetkililer daha gelişmiş yöntemlerle. Çin hükümetinin batı bölgesindeki yerli halklara yönelik baskısının hiçbir zaman durmadığını söyledi:

 “Çinli yetkililer şiddete yeniden devam edecek. Onlar için biz Uygurlar, Moğollar ve Tibetliler en büyük tehlike olarak görülüyoruz. Ancak biz üç millet olarak ülkemiz için küçük bir bedel ödemeli ve bazı fedakarlıklar yapmalıyız. Ama Çin’in bizi yok etmesi mümkün değil. Bizi asla yok etmeyecek. Artık zamanlar farklı. Çin hükümeti, öldürülmesi gerektiğini düşündüğü kişileri hapsetmek ve öldürmek için hem yumuşak hem de sert politikalar kullandı. Artık bazı kaybedenlerden, zayıf insanlardan veya pes etmek zorunda kalanlardan faydalanılıyor. Her ne kadar siyasi propaganda yoluyla uluslararası topluma göstermiş olsa da içeriden kimsenin ona ikna olmadığı açık. Ancak her zaman yeni bir kıvılcım, yeni bir patlama olur. »

Röportajımız sırasında Mahmud, mevcut durumda Japon ve diğer ülke medya kuruluşlarının Uygurlarla ilgili haberlere sakin bir tavırla yaklaşması ve fazla heyecanlanmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca bu tür kampanyaların ardındaki siyasi niyetler konusunda dikkatli olunması gerektiğini de vurguladı.

Nitekim yurtdışındaki Uygur siyasi aktivistleri ve Uygurların durumunu yakından gözlemleyen uzmanlar, Japon NHK uluslararası haber ağının Uygurlarla ilgili bu özel video röportajı hakkında farklı görüşlere sahip.

https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/nhk-uyghur-suretlik-xewer-07092024173856.html

Share
132 Kez Görüntülendi.