Uygur Soykirimi Nedir Dogu Turkistan Kac Yildir Isgal Altinda3

Uygur Soykırımı nedir ?

Çin Hükûmeti’nin  işgalindeki Doğu Türkistan’da  yaşayan Türklere yönelik uyguladığı etnik Uygur Soykırımı olarak adlandırılan politikası, bu ülkede yaşayan  Uygurlar başta diğer  Müslüman Türk halklarına  yönelik şiddet politikası  ve insan hakları ihlallerinin genel bir tanımıdır. Bu politika,  hiç bir hukuki  ve yasal sürece dayanmamaktadır.  2017’den beri günümüze kadar uygulanan  toplu gözaltılarla 1-3 milyon arasında tahmin edilen Müslüman Türk halkının Çin’in “Yeniden Eğitim Merkezi” olarak adlandırdığı Çin tipi toplama kamplarında  esir olarak tutulduğu bilinmektedir. İnsan hakları aktivistleri ile Çin ve bölge  uzmanları  ve Eleştirmenler, bu politikayı,  Uygur bölgesinin  Çinlileştirilmesi  ve kültürel bir soykırım girişimi olarak tanımlamışlardır. Politikanın uygulayıcısı olan  Pekin’un Urumçi’ye Sözde Bölgesel İşgal yönetimi  Bölgesel  Komünist Parti sekreteri Chen Quanguo başta olmak üzere diğer  etnik soykırımın sanıkları  ulusal ve uluslararası düzeyde yoğun eleştirilere maruz kalmıştır.

Eleştirmenler özellikle Uygurların zorla yeniden eğitim kamplarında tutulduğunu, dini özgürlüklerinin bastırıldığını, siyasi baskılarla karşılaştıklarını ve insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını vurgulamaktadırlar. Örneğin, zorla kısırlaştırma ve doğum kontrolü gibi uygulamalarla Uygur nüfusunun kontrol edildiği ifade edilmektedir. Çin Hükûmeti’nin verileri, Sincan’da doğum oranlarının dramatik bir şekilde düştüğünü göstermektedir.

Uygur Soykirimi Nedir Dogu Turkistan Kac Yildir Isgal Altinda2

Ulusal ve uluslararası düzeyde tepkiler karışıktır; bazı ülkeler Çin’in politikalarını desteklerken, diğerleri insan hakları ihlallerini kınamaktadır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi ülkeler, Çin’in eylemlerini soykırım olarak nitelendiren kararlar almıştır. Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Çin’in insanlık suçları ve soykırım iddialarıyla ilgili olarak soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştur.Uygur Soykirimi Nedir Dogu Turkistan Kac Yildir Isgal Altinda4

Doğu Türkistan kaç yıldır işgal altında?

Doğu Türkistan  Mançurların Çin’in idare ettiği  Çing Hanedanlığı (1644-1912)   zamanında  1759 yılında ilk  kez işgal edilmiştir. En son ise, 1949 yılında Çin tarafından  işgal ve ilhak edilen bölgede zulüm ve insan hakları ihlalleri  75 yıldır şiddetini her geçen gün bir az daha arttırılarak devam ediyor. Doğu Türkistanlılar hala asıl vatandaş olarak kabul edilmiyor; Müslüman azınlıkların ibadet etmesi, başörtü takması ve sakal bırakması yasak. Yerinden edilenlerin toprakları işgal ediliyor. Doğu Türkistan Cumhuriyeti, 12 Kasım 1944’te Gulca’da Sovyetler Birliği’nin siyasi müdahalesi ve Kızıl Ordu’nun desteğiyle kuruldu; ancak 20 Ekim 1949’da Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun bölgeyi ilhak etmesiyle son buldu.

Uygur Soykirimi Nedir Dogu Turkistan Kac Yildir Isgal Altinda4
Uygurların   işgal tarihinden bugüne kadar gasbedilen haklarının iadesi, temel insan haklarının tanınması  başta her türlü barışçıl hak talepleri  tüm Çin işgal rejimlerince(Mançur-Çin Yönetimi(1759-1912) Çin  Halk (Gömindang)Partisi(1912-1949 arası) ve ÇKP iktidarı(1949’dan bugüne dek)  “isyan” olarak  tanımlanmıştır. Kuzeydeki Cungarya Havzasında başlayan bağımsızlık hareketleri (3 Vilayet Devrimi) sonucunda  Gulca merkezli olarak 1944’de kurulan  Doğu Türkistan Cumhuriyeti  Mao Liderliğinde Çin’de iktidarı ele geçiren Çin Komünist Ordusu tarafından  ortadan kaldırılmıştır. Bu cumhuriyetin Başbakanı Ahmetcan Kasimi başkanlığındaki bu yönetiminin üst düzey yöneticileri bir uçak kazası süsü verilerek katledilmişlerdir.

Doğu Türkistan’ın trajik tarihi, 1949’da ÇKP’nin ilan ettiği sözde Çin Halk Cumhuriyeti işgal ordusunca  bölgeyi ilhak etmesiyle  günümüze kadar sürdürülmektedir.