logo

trugen jacn
15 Haziran 2024

İki muhalefet partisi, Kağan Fidan’a Çinli liderler ve Uygurlar hakkında ne söyleyeceğini sordu

2
Selçuk-özdağSaaju ve Keleçek partilerinden milletvekillerinden oluşan grup başkanı Selçup Özdağ, 12 Haziran’da TBMM genel kurul toplantısında konuşuyor. 12 Haziran 2024, Ankara

 RFA/Erkin Tarım

Türkiye’nin Saagüb ve Keletek partilerinden milletvekilleri grubunun başkanı Sayın Selçup Özdağ, TBMM’nin 12 Haziran’daki genel kurul toplantısında konuştu ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, Çinli liderlerle yaptığı görüşmede Uygur katliamından bahsedip bahsetmediğini sordu. Çin’e yaptığı ziyaret.

Yaklaşık 600 milletvekilinin katıldığı genel kurulda iki muhalefet partisi adına konuştu. Konuşmasına şöyle başladı: “Sayın Meclis Başkanı, değerli milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 3-6 Haziran tarihleri ​​arasında Çin’i ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Çin’deki bir araştırma merkezinde bir rapor verdi ve Çinli liderler ve Çin Komünist Partisi’nin üst düzey liderleriyle görüştü. Bunların yanı sıra Doğu Türkistan’ı da ziyaret etti. Bilindiği üzere oradaki Uygur kardeşlerimiz asimilasyonla, hatta soykırımla karşı karşıyadır. Sayın Kağan Fidan bu ziyaretinde bunların gündemde olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi vermedi. Uygur dilinde eğitimin iptal edilmesi, dini inançların yasaklanması, Çinli göçmenlerin nüfus yapısını değiştirmesinin engellenmesi gibi yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimize hükümet hiçbir zaman olumlu yanıt vermedi. bölgede insan hakları ihlallerinin ve soykırımın sona ermesi ve Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini araştırmak üzere bir komisyonun gönderilmesi.”

Türk halkı adına Sayın Selsup Özdağ, Kağan Fidan’a şu soruları soracağını vurguladı: “Türk halkı adına Kağan Fidan’a Uygurların uğradığı insan hakları ihlallerinin bu dönemde gündeme getirilip getirilmediğini sormak istiyoruz. bu ziyaret?” Çin, Uygur aydınlarını, araştırmacılarını, öğretmenlerini, doktorlarını, yazarlarını, dini şahsiyetlerini, sanatçılarını, sporcularını, girişimci ve iş adamlarını, hatta üniversite öğrencilerini esir kamplarına ve cezaevlerine göndermiş, bir kısmı da cezaya çarptırılmıştır. müebbet hapis mi? Amerika Birleşik Devletleri kararı şu ana kadar ondan fazla ülke parlamentosunun Çin Uygurları gibi Türk halklarına karşı uyguladığı insanlık dışı politikaları ‘soykırım ve insanlığa karşı suç’ olarak tanıdı. Londra’da kurulan Uygur Mahkemesi Kurulu da olayın “soykırım ve insanlığa karşı suç” olduğuna karar verdi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak bu konuda ne yaptınız?”

 Sayın Selsup Özdağ, mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye Dışişleri Bakanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkanı Sag Jesu’ya sordu. “İsa dalgası dünyanın tüm ülkelerine gidebilir ama Türkiye ve Çin’e gidemez. Hükümete sormak istiyorum, sebebi nedir? Türk mahkemesi İsa’nın Türkiye’ye girebileceğine karar vermesine rağmen Türkiye neden İsa’nın girmesine izin vermiyor? İçişleri Bakanlığı, bunun ‘milli güvenliğe tehdit’ olduğu gerekçesiyle bir iç karar yayınlayarak, ikinci kez Türkiye’ye giriş yasağı koydu. Alman vatandaşı Zag İsa’nın dünya çapındaki ülkelere giriş çıkış yapmasına rağmen Türkiye’ye girmesine izin verilmiyor. Hükümete sormak istiyorum, Dünya Uygur Kongresi başkanı İsa Bey’e izin vermemenizin sebebi nedir? Görünen o ki Abbas’ın hadisi hâlâ hapiste, Han Fidan bunu Çin’den mi istedi? Türkiye’deki birçok Uygur, Doğu Türkistan’daki anne ve babasıyla ve akrabalarıyla görüşemiyor. Bu konuyu Çinli liderlerle görüştünüz mü?”

Sayın Selsuk Özdağ, bu konuşmayı yaptıktan sonra kendisine röportaj vererek, iktidardaki Beyaz Parti’den 265 ve hükümeti destekleyen Milliyetçi Hareket Partisi’nden 50 milletvekilinin bu konuşmayı hiçbir itiraz görmeden dinlediğini belirterek, şöyle konuştu: “Üyeler. Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi ise yanıt vermedi. Söylediklerimin doğru olmadığını söylemedi, cevap da vermedi. Normalde bu benim konuşmama karşı bir argüman olurdu. Bunun nedeni ise hükümetin Çin büyükelçiliğine insan hakları ihlallerini araştırmak üzere Türk parlamentosundan bir komisyon göndereceğini yazmış olmasıdır. Ancak Çin hükümeti buna izin vermedi. Ancak Dışişleri Bakanı Kağan Fidan’a izin verdi. O yüzden iktidar milletvekillerinin utandıkları için bana cevap veremediklerini düşünüyorum. »

Türkiye Dışişleri Bakanı Kağan Fidan’ın Çin ziyaretinde Uygur konusunu gündeme getirip getirmediğini sormak için Dışişleri Bakanlığı’na e-posta gönderdik ancak henüz bir yanıt alamadık. Peki Kağan Fidan neden bu konuda bir açıklama yapmadı? İstanbul İbn Haldun Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında doktora öğrencisi olan Sayın Maulan Taryaqut, yakın zamanda Khagan Fidan’ın bu konuda bir açıklama yapabileceğini öne sürdü.

2 Haziran 2020’de “Yi” Partisi Milletvekili Sayın Ayhan Arel, TBMM’ye bir mektup sunarak eski Dışişleri Bakanı Mavlut Çavuşoğlu’na, “Dünya Uygur Kongresi Başkanı Savaş’a ne zaman izin vereceksiniz” diye sordu. İsa Türkiye’ye gelecek mi?” diye sordu. Ancak bugüne kadar bir cevap yok. Anayasanın 98. ve TBMM’nin 96. maddesine göre Dışişleri Bakanı Kağan Fidan’ın bu soruya yazılı olarak cevap vermesi gerekiyor.

Share
377 Kez Görüntülendi.