logo

trugen jacn

DÜNYA UYGUR KURULTAYI MERHUM TÜRKOLOG PROF.ASKER İÇİN TAZİYE MESAJİ YAYINLADI

مەخمۇت قەشقىرى مۇكاپاتىغا ئېرىشكەن باكۇ دۆلەت ئۇنىۋېرسىتېتى ئوقۇتقۇچىسى پروفېسسور دوكتور رامىز ئاسكەر

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Diasporada yürütülen Doğu Türkistan Milli Hareketinin en üst şemsiye organı ve Temsilcisi konumundaki  Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı(DUK) Azerbaycanlı   Ünlü Türkolog Prof. Dr. Ramiz Asker’in vefatı dolayisiyle bir taziye mesaji yayınladı.

DUK Başkanı Dolkun İsa imzası ile yayınlanan taziye Mesajinde merhumun vefatının Türkoloji bilimi için büyük bir  kayıp olduğu belirtilerek  şu ifadelere yer verildi : ”   Ünlü Türkolog Prof.Dr.Ramiz Asker’ın vefatı, Türk dünyası ve özellikle Doğu Türkistan için büyük  kayıptır. Doğu Türkistan Türkleri büyük bir  Alimini, Türk bilgesini  samimi  ve en yakın  ve değerli bir dostunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşamaktadır.  Merhumun çalışmalarında   Uygurlar ve Doğu Türkistan’ın bilimsel olarak tanıtılması açısından büyük  önem taşımaktadır. Kaşgarlı Mahmut’un DLT.adlı ünlü  eserini Azerbaycan Türkçesine aktarmıştır.  Vefatı Doğu Türkistan Türkleri  için büyük bir kayıp olmuştur. Merhumun ailesi, yakınları  ve Türk dünyasına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.” cümleleri ile duygu ve  düşüncelerini paylaştı.

Ramiz-Asker-2017-yili-Enqere-1024

Türk Dünyası  Bilim İnsanları  : Merhumun V Türklük Bilimi için Büyük Kayıp  

23 Mayıs 2024’te Bakü’de hayatını kaybeden Azerbaycanlı tanınmış Türkolog, Uygurolog, “Türk Dilleri Divanı/DLT – Kutadgu Bilig  ve Alişir  Nevayi Araştırmacısı, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi  öğretim üyesi Prof.Dr. Ramiz Asker’ın vefatı Türk dünyası  ve Uygur aydınları ile bilim insanları tarafından üzüntü ile karşılandı ve kendisinin vefatının Türklük bilimi için büyük kayıp olarak  karşılandı.

Türklük  ile ilgili çalışmaları ile tanınan Türkolog ve Uygurbilimci  profesör Ramiz Asker’in vefatını, Türkiye Türkologları ve  Uygur  bilim insanları ve aydınları, Ramiz Asker’in ölümünün Türklük ve özellikle Uygur çalışmaları açısından büyük bir kayıp olduğunu  hep bir ağızdan ortaklaşa dile getirdiler ve  vurguladılar.

Prof.Dr. Emet : Prof.Dr.Ramiz Asker’in Vefatı Türkoloji  İçin Büyük Bir Kayıp 

Ankara Ün.DTC.Fak.Çağdaş Türk Lehçeleri öğretim üyesi  Prof.Dr. Erkin Emet  Azerbaycanlı Türkolog  Prof.Dr.Ramiz Asker’in  vefatı dolayisiyle özgür Asya radyosu kurumsal internet sitesinde kendisi hakkında uzun bir yazı  kaleme alarak yayınladı. Prof.Dr.Emet yazısında Merhum Prof.Dr. Asker’in Türk dünyasının   önemli ve ortak  bir  değeri  olduğunu belirtti ve  şunları ifade etti : ”  Merhumun sağlığında Doğu Türkistan, Türk Dünyası ve DLT. sözlüğü ile ilgili olarak  onlarca kez Özgür Asya Radyosunda  programlar yaparak yayınladım. Bir Meslektaşımız ve Hocamız olarak  kendisinin bilgisinden  çok istifade ettim. Bir  Türk Lehçeleri Uzmanı de olarak  ifade etmek isterim ki,  kendisinin eserleri ve Türklük bilimine yaptığı katkıları  çok büyüktür. Merhum Hocamız, DLT başta çeşitli Türk lehçelerindeki eserlerin Azerbaycan Türkçesine aktarılmasında ve Türk dünyasında tanıtılmasında ve Türk Kültür  ve dil birliğinin sağlanmasında büyük hizmetler  ortaya koymuştur. Kendisini rahmet, minnet ve saygı ile  bir kez daha anıyorum.” dedi.

KKTC'nin 37'nci Kuruluş Yıldönümü Kutlamaları Azerbaycan Basınında - Haber  Kıbrıs

Akil Cemal : Prof.Dr.Asker :  05 Temmuz 09 Urumçi Katliamında Çin’e Sert Tepki  Göstermişti   

Bakü’de yayınlanan Türkistan Gazetesinin Yayın Yönetmeni Akil Cemal Sayın Özgür Asya radyosuna yaptığı açıklamasında merhum  Prof. Ramiz Asker’in bir Türk aydını ve bilim insanı olarak her zaman Türklerin haklarını savunduğunu belirterek : ” Çin’in 05 Temmuz 2009’daki Urumçi katliamını sert şekilde eleştiren ve tepki gösteren yazılar  kaleme almıştı ve biz de yazılarını Türkistan gazetesinde yayınlamıştık. Merhum hayatını Türklük bilimine ve Türk kültürüne adayan bir bilim insanı idi. Türk tarihi,kültürü ve dilinin temel eserleri olan “Türk Dilleri Divanı DLT ” ve “Kutadgu Bilig” adındaki eserleri Azerbaycan  Türkçesi ile  Rus diline çevirmişti.  Kaşgarlı Mahmut ve eseri Türk Dilleri Divanı’nın mevcut ciddi durumu hakkında bir makale  kaleme alarak yayınlamıştı. Kendisini rahmet ve saygı ile anıyorum. “şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Alimcan İnayet: Türkiye, Doğu Türkistan Türklerinin son umududur!  - Milli Düşünce Merkezi

Prof.Dr.İnayet : Prof.Dr. Ramiz Asker Çok değerli ve Önemli bir Türkolog idi

İzmir -Ege  Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Alimca  İnayet de  Prof.Dr.Asker’in  bilimsel çalışmaları ile ilgili olarak  Özgür Asya radyosuna şunları söyledi : ” Merhum Ramiz Asker Hocamız Türk dünyasının çok değerli ve önemli bir bilim insanı ve Türklük bilgini idi.  Türkoloji biliminin gelişimi için çok emek vermiş bilimsel makaler ve kitaplar kaleme alarak yayınlamıştır. Merhuma Allah’tan rahmet dilerim.” dedi

Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'TAZİYE MESAJI Türkoloji alanında büyük çalışmalar yapan, Azerbaycan ve tüm Türk dünyasının önemli bilim insanlarından, Prof. Dr. Ramiz Asker'in in vefatından derin üzüntü duymaktayız. Türk Dünyasının başı sağ olsun. Ailesine ve sevenlerine taziyelerimizi iletiyoruz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. 3338 ΟκνΑ Dünya Uygur Kurultayı Vakfı' görseli olabilir

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı de Taziye Mesaji yayınladı

İstanbul merkezli  Dünya Uygur Kurultayı Vakfı de Prof.Dr.Ramiz Asker’in  vefatı dolayisiyle bir  taziye masaji yayınladı ve Başsağlığı  dileğinde bulunduğu açıkladı.

 

Bakü Devlet Üniversitesi'nde öğretmen olan Profesör Dr. Ramiz Asker Mahmud Kahkaha Ödülü'nü aldı

Prof.Dr.Ramiz Asken Kimdir ?

Prof.Dr. Ramiz Asker, 1954 yılında Ermenistan  sınırları içindeki  olan Gümrü ilinin Amasya ilçesinde doğdu. 1978 yılında Moskova’nın Lomonosov Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu.  1983-1992 yılları arasında Azerbaycan’da çeşitli dergi ve gazetelerde  editör olarak çalıştı. 1992-1997 yılları arasında Azerbaycan Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yaptı.Bu  arada Doktorasını  “Türk Dilleri Divanı0DLT.” üzerine  tamamladı. Yusuf Has Hacip’in felsefi ve hukuk eseri “Kutadgubilik2 eseri üzerindeki çalışmaları ile   önce Doçent sonra Prof.ünvanını kazandı. Bilimsel çalışmaları için birçok uluslararası ödüle layık görülmüştür.

Share
728 Kez Görüntülendi.